Pytanie co do arduino.

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
a6riz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2015, 18:14

Pytanie co do arduino.

Post autor: a6riz » 30 lis 2015, 18:18

Cześć mam małe pytanko :) Chciałbym zacząć zabawę z arduino :) Czy jak kupie STARTER KIT DLA ARDUINO UNO - WERSJA ROZSZERZONA z nettigo to na pewno mi to starczy? Czy coś jeszcze musiałbym dokupić bo nie chcę kupować co miesiąc i płacić za przesyłkę?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


a6riz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2015, 18:14

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: a6riz » 30 lis 2015, 20:15

Myślę,że zająłbym się tym na dłużej :D Chodzi mi tak ogólnie co bym mógł tam jeszcze dokupić :D Wiadomo takie coś co bym wykorzystał na początku mojej nauki ;)
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: razorxx100 » 1 gru 2015, 03:34

Nie kupuj nic z tego nettiego bo przeplacisz 5x...
Dla przykladu starter kit arduino uno z chin za 160 zl, ale gdybys all kupowal osobno to na 100% wyjdzie jeszcze mniej.
Obrazek
a6riz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2015, 18:14

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: a6riz » 1 gru 2015, 21:20

Jeszcze jedno pytanie bo znalazłem na stronie botland mają tam zestaw "StarterKit Arduino od podstaw - z modułem Arduino Uno" (jest to ten model z podwoziem) i "StarterKit rozszerzony - z modułem Arduino Uno + Box" i pytanko czy jeżeli kupię to z tym podwoziem to dużo się to różni od tego 2 :D Bo chciałbym potem jak się poduczę zrobić takiego "robota" i widziałem że jest do niego taki kurs na płytce za 120 zł i myślałem że zamówię z tym podwoziem ale nie wiem czy to się różni ? Czy jest sens na sam początek :) Myślę że wiecie o co chodzi :D
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: mgreta36 » 2 gru 2015, 12:14

Na początek to na aliexpress.com kupisz to za 100 zł a nie 259 zł.
http://www.aliexpress.com/item/Smart-2W ... eb201560_6
kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: kazzik87 » 2 gru 2015, 13:37

Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie zamieszczone przez kolegę "razorxx100". Jest na nim zamalowane logo Arduino!
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
a6riz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2015, 18:14

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: a6riz » 2 gru 2015, 15:28

Nie chodzi mi to czy coś jest tańsze czy nie po prostu chodzi o porównanie tych 2 zestawów :) Co jest w tym 1 czego nie ma w 2 a będzie mi potrzebne :D
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: razorxx100 » 2 gru 2015, 23:20

kazzik87 pisze:Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie zamieszczone przez kolegę "razorxx100". Jest na nim zamalowane logo Arduino!
I co z tego?
a6riz pisze:Nie chodzi mi to czy coś jest tańsze czy nie po prostu chodzi o porównanie tych 2 zestawów :) Co jest w tym 1 czego nie ma w 2 a będzie mi potrzebne :D
No przeciez to zalezy od tego co chcesz zrobic, skad my mozemy wiedziec co ci bedzie potrzebne?
kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: kazzik87 » 3 gru 2015, 10:51

MrLewerence o to własnie chodziło. Chyba mam zbyt duże skróty myślowe ...
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Pytanie co do arduino.

Post autor: razorxx100 » 3 gru 2015, 16:38

MrLewerence pisze:
razorxx100 pisze:
kazzik87 pisze:Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie zamieszczone przez kolegę "razorxx100". Jest na nim zamalowane logo Arduino!
I co z tego?
Jak to co?
Arduino jest na zasadach licencji open hardware. Logo Arduino już jest chronione prawami autorskimi.
Chińczyk sprzedaje klona arduino - licencja na to zezwala, ale nie może umieścić logo Arduino.
Logo na płytkach może umieszczać tylko Smart Projects. Nawet SparkFun nie umieszcza tego logo, mimo że ma do tego prawo.

To jest wprowadzanie klienta w błąd. Klient kupi kolona w nadziei, że kupuje oryginał.
Nie każdy dres z trzema paskami to Adidas...
I tu sie mylisz, bo w aukcji nie ma nawet slowa o tym ze jest tam arduino, ale jest informacja o tym ze jest to klon.Nawet na screenie gdzie masz opis nie jest napisane ze jest to arduino. Wolisz zaplacic 20 Euro za orginal, czy 2,5$ + przesylka gratis za cos co nie jest orginalem, ale niczym sie nie rozni?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: