Bitmapa

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
luki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2015, 11:13

Bitmapa

Post autor: luki » 13 sty 2016, 17:31

Witam .W moim kolejnym projekcie używam wyświetlacza oled 0.96" 128x64 ,problem zaczyna się kiedy zaczynam wyświetlać własne bitmapy ,które po kompilacji nie przypominają tego co powinny .Jest kilka programów do tworzenia bitmap ale za każdym razem problem leży po stronie zapisu hex, nie pomaga inna biblioteka czy nawet wymiana arduino na Mega 250 czy Uno. Pokrótce opiszę jak to przebiega może gdzieś robię błąd, rysuje dowolny obraz podając szer i wys w pixelach zapisuje jako plik BNP. kompiluje w np.Lcd assistant i otwieram w notatniku gotowy zapis w hex wklejam jako bitmapę z uwzględnieniem wszystkich wartości w szkicu. Macie może jakieś sugestie ,a może zetknęliście się już z podobnym problemem.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
arduino-lab
Młodszy majsterkowicz
Posty: 30
Rejestracja: 2 gru 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Bitmapa

Post autor: arduino-lab » 13 sty 2016, 17:47

Spróbuj otworzyć przez notepad++. Możesz tam sprawdzić i zmienić kodowanie tzn. zmieniając Format -> Koduj w UTF-8 bez BOOM.
luki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2015, 11:13

Re: Bitmapa

Post autor: luki » 13 sty 2016, 18:42

Bitmapa w UTF-8 bez BOOM wygląda dokładnie tak samo.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: