Błąd stk500_getsync()

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 24 sty 2016, 08:50

Dzisiaj testowałem zamówione ze wschodu arduino nano. 2 płytki przyjęły program bez problemu. Bez zmiany jakichkolwiek ustawień, przy podłączaniu do tego samego portu, przy trzeciej płytce dostałem taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Próbowałem programowania przez normalne podłączenie USB, RS232 i USBasp. Nic nie zadziałało.
Śmieć do reklamacji, czy da się ją jakoś jeszcze uratować?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: mgreta36 » 26 sty 2016, 15:22

Moze jedna ATmega to 168 a nie 328 ;)
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 15:25

Na pewno 328. Sprawdzałem wcześniej, ale i sprawdziłem teraz :)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: Marhef » 26 sty 2016, 15:52

A sprawdziłeś zasilanie?
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 15:57

Poszczegółnych elementów na płytce nie sprawdzałem. Za to próbowałem zasilać przez gniazdo mini USB i przez pin VIN. Żadnej różnicy. Led POWER się świeci, czasami L mignie (13 pin). RX i TX bez reakcji.

Jeżeli mówisz o źródle zasilania - to na pewno nie problem, bo w tej samej konfiguracji wgrałem program na pozostałe 2 dostarczone płytki i jedną, którą miałem w zestawie. Te same kable, to samo źródło.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: stiven » 26 sty 2016, 15:58

Jakby to była inna atmega, to treść błędu byłaby inna, sugerująca właśnie, że to nie ta atmega. Tutaj coś nie łączy chyba, bo nie ma odpowiedzi od atmegi. Można spróbować wgrać bootloader, może to pomoże.
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 16:00

@stiven z bootloaderem też próbowałem przez USBasp. Wciąż to samo...
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: stiven » 26 sty 2016, 16:01

I nawet przez usbasp nie jesteś w stanie nic wgrać?
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 16:04

Nic nie idzie - USBasp to była moja pierwsza myśl, jak nie poszło przez normalne USB. Cały czas ten sam błąd.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: stiven » 26 sty 2016, 16:09

A jak zasilanie wtedy robisz? Z usbasp, czy podłączasz też arduino przez usb?
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 16:10

Zasilanie idzie przez USBasp. Diody działają tak, jak opisałem kilka postów wyżej.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: stiven » 26 sty 2016, 16:19

By trzeba było sprawdzić czy atmega dostaje zasilanie, tak jak Marhef napisał, a jak tak, to czy jest połączenie innych pinów. Przy wgrywaniu przez usb i i przez usbasp jedyny wspólny pin to reset, to ten pierwszy do sprawdzenia. Arduino Nano nie wiem jak się zachowuje, ale w uno dioda na pinie 13 mruga szybko kilka razy po włączeniu zasilania i to jest robione przez bootloader, powinno być tak samo w nano. I potem chyba właśnie mruga co jakiś czas, jak nie ma żadnego programu. No i skoro dioda mruga, to zasilanie powinno być.
martinok
Młodszy majsterkowicz
Posty: 42
Rejestracja: 10 sty 2015, 23:16

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: martinok » 26 sty 2016, 16:45

A powiedz kolego piny masz dolutowane?
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 18:34

Reset umieszczony na krawędzi płytki jest połączony z resetem na atmedze i na 6-pinowym (MISO, MOSI, SCK, etc.) wyjściu, gdzie podłączałem USBasp. Sprawdzone multimetrem.
W kwestii diody na pinie 13 - zachowuje się dokładnie tak, jak to opisujesz. Dioda mruga na początku, a później co jakiś czas widać pojedyncze mrugnięcia.

Na pinach atmegi było napięcie 4,7V (pin VCC i GND). Niestety po tym pomiarze nano zgasło kompletnie przy zasilaniu z mini USB. Zupełnie nic się nie świeci, choć napięcie na pinach gniazda jest ok. 5V.
Przy podaniu 5V na piny płytki VIN i GND zapala się dioda power, ale L (pin 13) nie mruga w ogóle. Zaświeca się tylko przy resecie. Chyba ostatecznie padło.

@martinok - Jakie znaczenie ma, czy mam dolutowane piny? Zrobiłem już X projektów, gdzie nie lutowałem pinów, bo by nie weszły w obudowę. Dolutowałem tylko 6 pinów do USBasp, bo tam akurat nie miałem jak inaczej się podłączyć.
martinok
Młodszy majsterkowicz
Posty: 42
Rejestracja: 10 sty 2015, 23:16

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: martinok » 26 sty 2016, 20:00

Pytam o piny bo kolega miał przypadek jak sam lutował piny to przy pinach RX TX pozostał mu "włosek" cyny który zwierał te piny i przy ładowaniu programu pojawiał się taki właśnie komunikat.
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Błąd stk500_getsync()

Post autor: pd1987 » 26 sty 2016, 20:03

Rozumiem :) W takim razie wybacz moją irytację.
Pinów nie lutowałem, przypadkowych połączeń z mojej winy też nie ma. Problem pojawił się, zanim wziąłem się za jakąkolwiek fizyczną ingerencję w płytkę.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: