Sterowanie silnikiem

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
darekdede1995
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 16 lut 2016, 20:14

Sterowanie silnikiem

Post autor: darekdede1995 » 18 lut 2016, 02:43

Witam,
Posiadam silnik który ma dwa wyjścia, na zasilanie i masę. Kiedy podłączę zasilanie do 5V, i masę do masy z arduino to kręci się on w jedną stronę, kiedy podepnę kable na odwrót to kręci się w drugą.
Teraz rodzi się moje pytanie, czy jest sposób aby bez przepinania kabli krecil sie raz w jedna a raz w drugą?
Da się to zrobić jakoś programowo lub przy użyciu jakiś urządzeń?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: Marhef » 18 lut 2016, 09:08

Da się zrobić. Poszukaj "przekaźnik przełączany". Podpowiem, że potrzebujesz przekaźnik z dwoma stykami, które są przełączane.
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: mgreta36 » 18 lut 2016, 11:12

NIe podłączaj bezposrednio silnika do arduino !!!
darekdede1995
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 16 lut 2016, 20:14

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: darekdede1995 » 18 lut 2016, 11:37

mgreta36 pisze:NIe podłączaj bezposrednio silnika do arduino !!!
Okej, ale jestem początkującym, więc możesz powiedzieć dlaczego? Jakoś wytłumaczyć w przystępny sposób?
darekdede1995
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 16 lut 2016, 20:14

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: darekdede1995 » 18 lut 2016, 11:43

Marhef pisze:Da się zrobić. Poszukaj "przekaźnik przełączany". Podpowiem, że potrzebujesz przekaźnik z dwoma stykami, które są przełączane.
Mam na stanie przekaźnik SRD-05VDC-SL-C
Nada się?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: Marhef » 18 lut 2016, 11:58

darekdede1995 pisze:
mgreta36 pisze:NIe podłączaj bezposrednio silnika do arduino !!!
Okej, ale jestem początkującym, więc możesz powiedzieć dlaczego? Jakoś wytłumaczyć w przystępny sposób?
Ponieważ silnik potrzebuje więcej prądu niż może dać procesor z arduino.
daredede1995 pisze:
Marhef pisze:Da się zrobić. Poszukaj "przekaźnik przełączany". Podpowiem, że potrzebujesz przekaźnik z dwoma stykami, które są przełączane.
Mam na stanie przekaźnik SRD-05VDC-SL-C
Nada się?
Z tego, co widzę, nie. Chyba, że masz takie dwa. Ale nie podłączaj bezpośrednio do arduino!!!
W celu sterowania przekaźnikiem polecam układ z tranzystorem (np. taki jak tu)
darekdede1995
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 16 lut 2016, 20:14

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: darekdede1995 » 18 lut 2016, 13:39

Jesteś w stanie mi podlinkować najbardziej odpowiedni według Ciebie przekaźnik? Bo wpisałem w google i zero linków do jakiś aukcji, na botlandzie tez nie zauwazyłem. Albo źle szukam, albo nie ma.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: Marhef » 18 lut 2016, 14:23

Któryś z tych
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: stiven » 18 lut 2016, 14:33

Chyba może też być gotowy moduł z dwoma przekaźnikami (bo nie ma modułu z takim przekaźnikiem przełączanym) http://allegro.pl/modul-2-kanalowy-prze ... 50240.html
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: Marhef » 18 lut 2016, 16:05

Może być. Ja nie pisałem o module, tylko o samym przekaźniku
darekdede1995
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 16 lut 2016, 20:14

Re: Sterowanie silnikiem

Post autor: darekdede1995 » 18 lut 2016, 18:27

Zamówiłem, jak przyjdzie i będą jakieś problemy to będę kontynuował wątek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: