cyfrowy polsat a arduino w5100

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 20 lip 2016, 19:33

Witam,

szybkie pyatnie. Czy aby wejśćna w5100 przez wan, muszę mieć stałę IP? czy może byćdynamiczne? Cyfrowy polsat nie udostępnia publicznego ip, trzeba dokupić. Pytanie czy dynamiczne wystarczy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
gg: 44257347

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


effendi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:38

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: effendi » 20 lip 2016, 19:35

Pewnie jak zawsze noip i przekierowanie portu na ruterze

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 20 lip 2016, 19:39

Dziękuję,

a pomógłbyś mi to poprawnie skonfigurować? mam router huawei b315, pójdzie na tym ?
gg: 44257347
effendi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:38

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: effendi » 20 lip 2016, 20:17

Nie znam tego rutera... wspiera serwisy typu dyndns lub noip?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
effendi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:38

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: effendi » 20 lip 2016, 20:28

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=95456.0

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wafer
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 1 mar 2016, 13:22

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: Wafer » 21 lip 2016, 02:03

Adres IP może być dynamiczny lub statyczny i publiczny lub niepubliczny (zewnętrzny), więc nie mylcie tych pojęć.

To czy jest statyczny czy dynamiczny to nie ma większego znaczenia, statyczny jest idealnie, a dynamiczny potrzeba noip itp.

Pytanie czy masz w ogóle adres publiczny/zewnętrzny ? W sieciach komórkowych z reguły go nie ma, wejdź na ip.wp.pl i tam Ci się wyświetli "Twój adres IP", wklep go w przeglądarkę z innego źródła internetu, z telefonu albo od sąsiada. Jeśli zgłosi się Twój router to wszystko jest ok (upewnij się że w ustawieniach routera jest włączona możliwość logowania z wanu, często nazywane jako 'dostęp zdalny", i czy nie jest przypadkiem na porcie 8080 lub innym), jeśli się nie zgłosi, to lipa.

Znając naszych operatorów, a w szczególności najbardziej cwanego i chytrego Cyfrowego Polsatu, nie masz takiej możliwości i zostają Ci tylko dwie opcje, albo dokupić, albo wymienić na inny router który daje się odpowiednio skonfigurować i takie połączenie będzie możliwe.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 21 lip 2016, 12:42

opcja udosępnienia publicznego prywatnego adresu IP oczywiści jest płatna. Dynamiczna opcja jest tańsza, stały IP jest droższy. Router obsługuje no-ip, jużnawet założyłem tam konto i wklepałem wszystko co trzeba. muszę tylko zamówić IP.

http://www.plus.pl/dla-firm/uslugi/publiczny-adres-ip
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... dres-ip.cp

Więc jeśli nie ma przeciwwskazań, to zamówię dynamiczny, tak?
gg: 44257347
effendi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:38

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: effendi » 21 lip 2016, 12:53

Dynsmiczne masz chyba w standardzie. Wklep ustawienia z noip do routera, przekieruj w nim jakis port na adres wewnetrzny arduino lacz sie z tym adresem z sieci http://domena_noil:port
Potem pozostaje tylko sprawdzic czy router odswiezy adres po zmianie dynamicznego ip

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 766
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ethanak » 21 lip 2016, 13:19

O ile nic się nie zmieniło, to ISP komórkowy blokuje połączenia przychodzące. Kolega kiedyś z tym walczył i możliwe było odblokowanie tylko przy stałej lokalizacji w LTE. Jemu to akurat wystarczyło (dostęp do rpi na bramownicy na autostradzie) toteż nie wiem jak jest w innych przypadkach - ale warto to sprawdzić.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 21 lip 2016, 18:26

Dodzwoniłem się do plusa, zrobili mi publiczny, dynamiczny adres ip. miałem no-ip już wklepane w router i IP się zmieniło.

Arduino śmiga po LANie, ale nieestety z zewnątrz wejść na to nie mogę (po tym dynamicznym publicznym IP).

Jakieś pomysły dlaczego?
gg: 44257347
effendi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:38

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: effendi » 21 lip 2016, 18:36

Przekierowales wlasciwe porty?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 21 lip 2016, 18:40

wydaje mi się, że jest ok....

looknij w załącznik :)

dodałem jeszcze DMZ. W arduino wszystko mam

Kod: Zaznacz cały

byte mac[] = { 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED }; //physical mac address
byte ip[] = { 192, 168, 8, 181 }; // ip in lan
byte gateway[] = { 192, 168, 8, 1 }; // internet access via router
byte subnet[] = { 255, 255, 0, 0 }; //subnet mask
EthernetServer server(80); //server port

Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego nie działa ? :( Może trzeba jeszcze jakieś porty odblokować itp ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gg: 44257347
Awatar użytkownika
ptakpmi
Majsterkowicz
Posty: 132
Rejestracja: 1 gru 2013, 22:59

Re: cyfrowy polsat a arduino w5100

Post autor: ptakpmi » 21 lip 2016, 21:18

hmm, wszystko fajnie pięknie działa.... wystarczyło wyłączyć w telefonie wifi i wejść na zewn. IP z innego urządzenia... <zonk> bez komentarza :P
gg: 44257347
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: