BMP280

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
ronnie91
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2016, 13:25

BMP280

Post autor: ronnie91 » 4 sie 2016, 10:08

Cześć,
mam problem z działaniem czujnika ciśnienia BMP280. Komunikuje się z nim poprzez magistrale I2C. Dodam że używam biblioteki wykonanej przez producenta czujnika. Komunikuje się z nim, odczytuje poprawnie device id, szczytuje współczynniki które są w pamięci czujnika, tylko ze pokazuje mi nieprawidłowe ciśnienie. Moim zdaniem nie jest problem w funkcji obliczającej skompensowane ciśnienie, ponieważ przez funkcje obliczająca przepuściłem przykład podany w nocie katalogowej i wyliczył dobre ciśnienie. Moim zdaniem z jakiegoś powodu odczytuje niewłaściwe działki (?). A drugi problem jest taki że jak wgram program na nowo do procka to raz pokazuje około 720 hPa, a raz 976 hPa, tylko dlatego że wgrałem ten sam program na nowo. Może źle napisałem funkcje odbierającą dane (ale id dobrze szczytuje), a w nocie nie widzę żeby było trzeba ustawiać coś w stylu "start conversion". Macie jakieś pomysły?
Z góry dzięki.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: BMP280

Post autor: Slawek » 4 sie 2016, 10:30

Musisz podac wartosc cisnienia w odniesieniu do poziomu morza dlactwojej lokalizacji, nievpamietam jak nazywa sievta zmienna ale jest na poczatki przykladu, mialem podobnie na BMP180.
ronnie91
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2016, 13:25

Re: BMP280

Post autor: ronnie91 » 4 sie 2016, 11:20

Ale właśnie w nocie bmp280 nic nie ma o cisnieniu w odniesieniu do poziomu morza. A sprawdziłem w bmp180 jest taki podrozdział. Wiec chyba nie to. Poza tym czemu tak skacze cisnienienie po wgraniu do procka?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: BMP280

Post autor: Slawek » 4 sie 2016, 11:59

Arduino czy sama atmega ?
ronnie91
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2016, 13:25

Re: BMP280

Post autor: ronnie91 » 4 sie 2016, 12:09

uzywam stm32f407 i crossworks
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: BMP280

Post autor: Slawek » 4 sie 2016, 12:16

To ci niestety nie pomoge.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1143
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: BMP280

Post autor: Marhef » 4 sie 2016, 12:38

A w jaki sposób zasilasz moduł? Stosujesz dodatkową filtrację zasilania?
czy odczytujesz cały czas to samo ciśnienie? Tzn. jeśli podłączysz zasilanie, wartość ciśnienia "skacze", czy przez cały czas jest taka sama, a zmienia się po ponownym zaprogramowaniu?
ronnie91
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2016, 13:25

Re: BMP280

Post autor: ronnie91 » 4 sie 2016, 13:04

Czujnik zasilam z 3.3 V Co do tego ze przy zaprogramowaniu mam rozne wartosci cisnienia tzn. raz okolo 720 hpa a raz 976, to widze ze nie zawsze on sie poprawnie konfiguruje. bo te 720 hPa to widze z noty ze jest reset state i wogole dzialki i cisnienie sie nie zmianiaja, a jak jest 950 to dzialki sie zmieniaja i cisnienie tez. Tylko dlaczego jak wgram program to raz czujnik sie inicjuje a raz nie, a w programie nic nie zmianiam?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1143
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: BMP280

Post autor: Marhef » 4 sie 2016, 13:14

A pokażesz swoją funkcję inicjalizującą? Może jest wykonywana za szybko? Albo za wcześnie?
ronnie91
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2016, 13:25

Re: BMP280

Post autor: ronnie91 » 8 sie 2016, 14:45

Problem rozwiazany. byly bledy w bibliotece BMP280. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: