Arduino IDE

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 11 wrz 2016, 09:43

Witam.
Zauważyłem,że w Arduino IDE (pobranego ze strony arduino.org) w preferencjach nie da się wkleić linku do strony, z której korzysta ESP8266. Wiecie może jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Arduino IDE

Post autor: Slawek » 11 wrz 2016, 18:49

Musisz ściągnąć wersję 1.6.x - na pewno w 1.6.7 można wpisać adres dla dodatkowych menedżerów płytek.

Pozdr
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 11 wrz 2016, 23:49

Na stronie arduino.org nie ma wersji 1.6.x,. Z wersji zbliżonych do 1.6.x są jedynie 1.5.8.1 (Beta) oraz 1.5.8.3 (Beta)
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 11 wrz 2016, 23:56

W wersji 1.5.8.3 (Beta) w preferencjach również nie da się wklejać linku.
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 12 wrz 2016, 00:14

Te preferencje trzeba chyba ustawić ręcznie wchodząc w folder w którym zainstalowane jest IDE, później w podfoldery / References/arduino.cc (w obu wersjach IDE występuje ten folder, w wersji pobranej z arduino.org jak i w wersji pobranej z arduino.cc)/en/References/
I w tym ostatnim podfolderze /References/ znajdują się jakieś pliki .html więc pewnie są to adresy dla dodatkowych menedżerów płytek
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Arduino IDE

Post autor: Slawek » 12 wrz 2016, 06:21

Jakoob pisze:Na stronie arduino.org nie ma wersji 1.6.x,. Z wersji zbliżonych do 1.6.x są jedynie 1.5.8.1 (Beta) oraz 1.5.8.3 (Beta)
1.6.x oznacza, że za x postawia sie liczby. Oficjalna strona arduino to http://arduino.cc.
Tu masz do wyboru do koloru wersje jakie chcesz :
https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftw ... s#previous

Pzdr
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 12 wrz 2016, 15:28

Wiem co oznacza .x
:D :D :D :D
A moje Arduino może kożystać tylko z oprogramowania ze strony arduino.org
Jeśli nie wiesz o co mi chodzi, to przeczytaj sobie ten artykuł:
http://www.dobreprogramy.pl/Kto-ma-praw ... 61592.html
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino IDE

Post autor: Marhef » 12 wrz 2016, 15:48

Jakoob pisze: A moje Arduino może kożystać tylko z oprogramowania ze strony arduino.org
Gdzie w tym artykule jest taka informacja?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: RE: Re: Arduino IDE

Post autor: Slawek » 12 wrz 2016, 15:54

Jakoob pisze:Wiem co oznacza .x
:D :D :D :D
A moje Arduino może kożystać tylko z oprogramowania ze strony arduino.org
Jeśli nie wiesz o co mi chodzi, to przeczytaj sobie ten artykuł:
http://www.dobreprogramy.pl/Kto-ma-praw ... 61592.html
Hehe :D a chinskie arduino z ktorego ? :) jak nie chcesz sluchac tego co ci pisze to twoje prawo ;)
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 14 wrz 2016, 17:08

Jeśli kupujesz oryginalne Arduino, to z tyłu na płytce jest napisany adres strony ,z której należy pobrać Arduino IDE. Na którymś forum kiedyś była informacja,że arduino korzysta tylko z tego IDE, które zostało pobrane ze strony wymienionej na odwrocie płytki. Nie wiem, może to jest nieprawda, nie sprawdząłem nigdy, ponieważ zawsze trzymałem się tej informacji, którą znalazłem na jakimś forum.
Jakoob
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2015, 20:03

Re: Arduino IDE

Post autor: Jakoob » 18 wrz 2016, 21:55

Problem rozwiązany, dziękuję wszystkim za wypowiedź.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, 21:57 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem zbędny komentarz.
zygi49
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2019, 15:41

Re: Arduino IDE

Post autor: zygi49 » 26 lis 2019, 15:52

Witam. Mam taki sam problem, w preferencjach nie umię skopiować linku do biblioteki Minicore. Jak wpiszę link ręcznie to wyskakuje mi błąd pobierania linku. Próbowałem z różnymi wersjami arduino i na dwóch laptopach. Co jest nie tak?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: