czujnik ruchu nie działa

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
sliver001
Młodszy majsterkowicz
Posty: 27
Rejestracja: 17 paź 2015, 14:36

czujnik ruchu nie działa

Post autor: sliver001 » 15 paź 2016, 21:22

Mam problem z czujnikiem ruchu HC-SR501 podłączyłem jak na rysunku poniżej, wgrałem do arduino mega program ale czujnik nie wykrywa żadnego ruchu. Próbowałem na kilku programach i nie działa. Pomiar miernikiem potwierdza, że na OUT nie pojawia się napięcie. Próbowałem z różnymi nastawami czułości i czasu oraz dodając rezystor 10k między zasilanie i sygnał ale nic nie pomogło. Czyżby 'my friend' przysłał mi trefny egzemplarz?

Obrazek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


seb_ik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 29 kwie 2016, 23:43

Re: czujnik ruchu nie działa

Post autor: seb_ik » 16 paź 2016, 02:10

Jak dla mnie zwalona czujka stan low/high pokazuje się bez względu na to czy masz ją do czegoś podpięta czy nie jeśli tylko jest zasilona. Daj jej czas na kalibracje i zobacz czy zwora jest wogole ustawiona od low/high, prawdę mówiąc nie wiem jak się zachowuje bez zworki. Wstaw programiki może tam jest blad i sprawdź bez ardu miernikiem czy reaguje na ruch zmiana stanu.
zgoda
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 23 cze 2016, 09:58

Re: czujnik ruchu nie działa

Post autor: zgoda » 16 paź 2016, 07:12

Zworka przestawia czy czujnik reaguje stanem niskim czy wysokim. A dodatkowo podanie napięcia na jeden z jej pinów zamiast na vcc omija regulator napięcia i przestawia czujnik na 3.3v.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: