Kierownice już skończyłem, od jakiegoś czasu trwają testy :)
Zostało jeszcze dopieszczenie i zrobienie jakiś lepszych zdjęc gotowej kierownicy (no może jekieś usprawnienia :) ). Mam sporo zdjęci z produkcji kiery, spróbuje wrzucić je za jakiś czas na Majsterkowo.pl
Moim zdaniem wyszło znośnie, chyba skrócę na wysokości panel przycisków po prawej od kierownicy oraz podstawkę pod klawiature po lewej, za duże to wyszło. Do tego przyciski na prawym panelu dostaną nad sobą naklejki z opisem do czego są. Pedały planuje przerobić na bardziej profesjonalne zamiast sztachetek, do tego skróce chyba kolumne kierowniczą o jakieś 5-8 cm bo za długa wyszła. Dodam że kiera ma regulacje wysokości, dzięku biurkowi z szufladą moge przysuwać ją i odsuwać, pedały na potencjometrach z drobnym użyciem starych lego technic do mechanizmów co zostanie zastąpione porządniejszymi elementami. Ogólnie skończyłem mimo niedociągnięc bo dziewczyna by mi głowe urwała za to ile czasu temu poświęciłem, jeden pokój (gościnny) zamieniłem na dłuższy czas w warsztat hehe. Kierownica ma ok 270* obrotu co mi wystarczy, dodatkowo do klawiszy w kierownicy jest kabel co utrudnia większą ilość obrotów . Z testów i założenia jasno widać że to kiera niemal tylko do spokojnych symulatorów typu ETS2 czy ATS(do tego ją stworzyłem) no i testowałem jeszcze w Spintires :) do wyścigówek jest słabo, testowałem w Assetto Corsa, jak by była mniejsza to by było lepiej ale mi taka pasuje :)
P.S żeby nie było że zły dział, kierownica a dokładniej oś obrotu oraz pedały gazu i hamulca oparte na Arduino Pro Micro :) dojdzie do tego jeszcze chyba sprzęgło oraz kierunkowskazy które to arduino jeszcze obsłuży :)
Poniżej jedno ze zdjęc jakie zrobiłem po ukończeniu kierownicy :)
Kiera PC.jpg
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.