Arduino Mega - programowanie ATTINY2313

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kuba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 22 lis 2011, 13:34
Lokalizacja: Gdańsk

Arduino Mega - programowanie ATTINY2313

Post autor: Kuba » 23 gru 2012, 19:38

Witajcie:)

Zainspirowany tematem:
http://majsterkowo.pl/progamowanie-mikr ... ttiny2313/
jakiś czas temu kupiłem Attiny2313 by pobawić się w jej programowanie z użyciem Arduino Mega i dopiero teraz, w porze Świąt znalazłem trochę czasu by się w to pobawić.

Niestety mam problem z wgraniem przykładu "ArduinoISP" na moje Arduino Mega 2560 by zacząć męczyć Attiny. Zrobiłem dokładnie wszystko to, co w powyższym temacie. Ponieważ używam Megi, kabelki połączyłem zgodnie z instrukcją (zakomentowana wewnątrz kodu):
Obrazek
Resetowanie środowiska, lub płytki nic nie daje, ciągle uzyskuje ten mały pomarańczowy error, który nie pozwala mi wgrać bootloadera:/
Obrazek

Czekam na szczyptę świątecznej pomocy:)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Arduino Mega - programowanie ATTINY2313

Post autor: bruder » 16 lut 2013, 18:56

Mam podobny problem. Jednak udało mi się załadować na arduino mega ArduinoISP. Problem pojawia się przy wypalaniu bootloadera.

Kod: Zaznacz cały

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Robiłem wszystko tak jak w/w artykule. A właściwie prawie wszystko. Nie skopiowałem katalogu tools ponieważ po nadpisaniu pliku 'eeprom.h' arduino IDE sypie błędami i nie można wrzucić programu nawet na arduino.

Czy powyższy błąd może wynikać z tego, że nie podmieniłem tego pliku? Czy do arduino Mega jest jakaś inna wersja tego pliku?

Dodam, że próbowałem zwierać ze sobą RESET i Vin lub łączyć RESET z GND przez kondensator ale to również nie pomogło.
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Arduino Mega - programowanie ATTINY2313

Post autor: bruder » 16 lut 2013, 23:54

Udało się!!!! :)

rozwiązanie:
W arduino Mega do programowania używa się innych pinów, podaję według klucza:
UNO-MEGA-attiny
12-50-MISO
11-51-MOSI
10-53-SS
13-52-SCK

Między RESET a GND w arduino dałem kondensator 10uF

Z paczki z artykułu do folderu hardware z arduino wrzuciłem tylko katalog attiny.

Mam nadzieję, że zmiana pinów pomoże również Tobie Kuba.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: