String + zmienne

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
sereknr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2017, 21:47

String + zmienne

Post autor: sereknr1 » 17 mar 2017, 17:18

Witajcie,
ucząc się działania Arduino dotarłem do fajnego skryptu dotyczącego czujnika dht1 i wyświetlania danych w przeglądarce. Autor skryptu na wstępnie sketcha zainicjował zmienną String data; następnie niżej wrzucił zapis data=""; rozumiem to tak że dokonał jej jakby wyzerowania/zainicjowania, w void loop dokonał zapisu data = "temp1=" + t + "&hum1=" + h; kompilując ów sketch zostaje zwrócony błąd tj: exit status 1invalid operands of types 'const char*' and 'const char [7]' to binary 'operator+'. W jaki sposób mogę ten zapis zmienić ? pozostawiam link do tego projektu http://www.instructables.com/id/PART-1- ... ySQL-D3js/. Pozdrawiam!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: String + zmienne

Post autor: ethanak » 17 mar 2017, 17:32

Moje zdanie: w Arduino i podobnych urządzeniach o tak monstrualnej pamięci nie używać String tylko zaallokować sobie statyczny bufor i wpisywać wartości przez strcmp/strcat.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
sereknr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2017, 21:47

Re: String + zmienne

Post autor: sereknr1 » 17 mar 2017, 20:00

Kolego mógłbyś ciut jaśniej i oprzeć o jakiś przykład. Teoretycznie poradziłem sobie z problemem i wrzuciłem pomiędzy przecinek a więc wygląda to tak:
data = "temp1=" + t , "&hum1=" + h; Kompilator to zaakceptował jednak nie wiem czy przy takim zapisie nie straci on zamysłu autora i jego sensu. Na tę chwilę walczę z bazą danych. Jak się uda pewnie będę mógł to sprawdzić.
thetox
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2016, 09:33

Re: String + zmienne

Post autor: thetox » 17 mar 2017, 22:45

Możesz dodać na początku dwa Stringi i wpisać w nie temp1 i hum1. Później już łatwo łączyć

Kod: Zaznacz cały

data =  data1 + t + data2 + h;
Albo tak

Kod: Zaznacz cały

data =  String  ("temp1=") + t + "&hum1=" + h;
sereknr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2017, 21:47

Re: String + zmienne

Post autor: sereknr1 » 18 mar 2017, 18:39

Faktycznie nie wpadłem na ten w sumie prosty sposób tylko kombinowałem nie wiadomo co. Zastosowałem ten drugi przykład.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: