Odczytywanie temperatury..

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Odczytywanie temperatury..

Post autor: carl0987 » 1 sty 2013, 12:55

Witam wziąłem kod z tej strony: http://starter-kit.nettigo.pl/2009/10/j ... z-arduino/... Wszystko ładnie pięknie tylko teraz gdzie się wyświetla ta temperatura :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: cube » 1 sty 2013, 13:42

Oczywiście wszystko masz tam napisane, wystarczy przeczytać, a nie tylko skopiować kod. Nawet w samym kodzie jest napisane gdzie się to wyświetla.
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: carl0987 » 1 sty 2013, 17:05

Przepraszam nie zauważyłem :) Teraz jak to jest oznaczane
-50.00
czy to znaczy że ja mam 50 C w pokoju???? chyba nie możliwe :)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: cube » 1 sty 2013, 17:29

OMFG czy zadałeś sobie choć trochę trudu, np. przeczytać komentarze pod tym artykułem?
MYŚL!
Może trzeba wyskalować czujnik? Nie, to nie to, pewnie zepsuł Ci się termometr w pokoju i rzeczywiście masz 50stopni. Uważaj jak będziesz wychodzić na dwór, może Ci grozić szok termiczny!
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: donau » 1 sty 2013, 22:49

carl0987 pisze: chyba nie możliwe :)
chyba nie.. o.O
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: Janus » 5 sty 2013, 16:40

Podczepię się pod temat z trochę innym pytaniem.
Układ pomiaru temperatury oparty o czujnik MCP-9700 zbudowany na arduino pokazuje poprawną temperaturę (przyjmijmy 21 stopni C)
Ten sam układ pomiaru temperatury podpięty pod sam układ ATMega328p (oczywiście z odpowiednią otoczką) pokazuje temperaturę w granicach 24 stopni C.
Oczywiście całość do kalibracji.
Mnie natomiast interesuje czy jest to normalne że wystąpiła tak duża różnica w odczytywanych wartościach ?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: johny » 5 sty 2013, 18:46

wg http://www.microchip.com/wwwproducts/De ... e=en022289 masz
Max. Accuracy @ 25° (°) 4
wiec miescilo by sie w granicach bledu
na dodatek mozesz miec inaczej wyskalowane wejscie wiec to tez moze miec wplyw na odczyt
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: Janus » 5 sty 2013, 19:00

No tak, dokładność tego czujnika nie jest zbyt dobra.

Co masz na myśli pisząc o wyskalowaniu wejścia ?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: johny » 5 sty 2013, 20:04

temperature masz mierzana na adc, inny procek inna pradozernosc i pewnie nie masz zadnego zewnetrznego zrodla odniesienia a te wbudowane nie naleza do zbyt dokladnych zwlaszcza jak sie korzysta z Vmax jako Vref i wtedy zasilajac to z tego samego zrodla zasilania mozesz miec juz rozne napiecia odniesienia, najlepiej uzywac do tego celu jakiegos zewnetrznego dokladnego zrodla odniesienia
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: Janus » 5 sty 2013, 20:59

Masz rację. W tym momencie korzystałem z innego zasilania, a Vref = Vcc.
Spróbuje jeszcze z innym prockiem i będę miał porównanie.
Dzięki
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: johny » 5 sty 2013, 21:54

tylko pamietaj zeby wszystko co trzeba podpiac jak bozia przykazala, kondzior indukcja, bo o ile przy zwyklych pomiarach dyskretnych da sie bez tego przezyc(co i tak nie jest zalecane) to adc jest bardzo wyczulone w tym wzgledzie
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Odczytywanie temperatury..

Post autor: Janus » 9 sty 2013, 22:32

Dostałem dzisiaj układ do mierzenia temperatury DS18B20.
Komunikacja odbywa się po 1-Wire, odpada wiec pomiar na wejściu analogowym. Z układu dostajemy od razu gotową wartość temperatury. Dokładność pomiaru +-0,5 C
I jeszcze jedna najważniejsza dla mnie zaleta. Nie trzeba nic przeliczać przy zmianie napięcia zasilania, a na tym najbardziej mi zależało, ponieważ chce zejść z zasilaniem do 3,3V (ze względu na układ RF22-433-D)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: