SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 16 lis 2017, 18:12

Witajcie, jest to moja pierwsza zabawa z Arduino. Chciałem wykonać sobie projekt ze strony majsterkowo zatytułowany "Alarm z powiadomieniem SMS (Arduino)" Podłączyłem wszystko według schematu i zauważyłem że SIM800L nie wysyła mi nawet startowego komunikatu, więc odłączyłem czujnik ruchu i zostawiłem sam modum SIM podłączony do arduino.
SIM800L, GND <----> GND Arduino
SIM800L VCC <-----> +5V Arduino
SIM800L RXD <----> D12 Arduino
SIM800L TXD <----> D11 Arduino

Następnie do Arduino wrzuciłem następujący kod:

Kod: Zaznacz cały

    #include <SoftwareSerial.h>
     
    SoftwareSerial gsm(11, 12);
     
    String atCommand;
     
    void setup()  
    {
      pinMode(9, OUTPUT);
      digitalWrite(9, HIGH);
      delay(500);
      digitalWrite(9, LOW);
     
      // Ustawiamy transmisje na 9600 bodow Arduino--PC
      Serial.begin(9600);
     
      // Czekamy na inicjalizacje
      while (!Serial) {
      }
     
      // Ustawiamy transmisje na 9600 bodow SIMxxx-Arduino
      gsm.begin(9600);
    }
     
    void loop()
    {
      // Jesli SIMxxx wysyla nam dane, odbieramy i wysylamy na port szeregowy
      if (gsm.available())
      {
        Serial.write(gsm.read());
      }
     
      // Odczytujemy nasze polecenie
      while (Serial.available())
      {
        delay(10);
        if (Serial.available() > 0)
        {
          char c = Serial.read();
          atCommand += c;
        }
      }
     
      // Jesli jest polecenie, wyslij do moduly GSM
      if (atCommand.length() > 0)
      {
        gsm.println(atCommand);
        atCommand = "";
      }  
    }
I połączyłem się przez putty i niestety nic się w konsoli nie wyświetla.
Dodam jeszcze że na module SIM miga zielona dioda 9 razy po czym robi chwilę przerwy i znowu miga.
Pomoże ktoś? :)

@edit
Wyświetliło mi się:

+CPIN: READY
OK

Ale do sieci się chyba nie zalogowało, bo jak nawet dzwonię na numer który jest włożony to poczta głosowa się uruchamia.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 17 lis 2017, 10:11

Poniżej wstawiam opis produktu na stronie(aliexpress nie mogę wstawić linka, bo jestem nowym użytkownikiem), gdzie kupiłem:
Chip: SIM800L
Voltage: 3.7-4.2V
Support networks: China Mobile, China Unicom and global quad-band network
Module size: 2.5cmx2.3cm
TTL serial port for serial port, you can link directly to the microcontroller. No need MAX232
Power module automatically boot, homing network
Onboard signal lights all the way . It flashes slowly when there is a signal, it flashes quickly when there is no signal
Pictures for reference only, shipping to prevail in kind!
Co do diody to powiedziałbym, że co jakieś pół sekundy.

Mógłbyś mi polecić jakiś konwerter jaki do tego kupić? Najlepiej jakiś link.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 17 lis 2017, 10:19

Mezir, co nas obchodzi opis ze strony sprzedawcy? MrLewerence zadał Ci pytanie. Tak trudno na nie odpowiedzieć?
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 17 lis 2017, 14:44

Co do zasilania, to tak mam podpięte z Arduino.

Komendy AT się normalnie wykonują.
Po wpisaniu AT+CREG? otrzymuję:
AT+CREG?

+CREG: 0,2

OK
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 17 lis 2017, 20:22

Zasilanie z arduino daje za mały prąd. Podłącz wydajniejsze źródło zasilania.
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 18 lis 2017, 17:52

To w jaki sposób to podłączyć mam tak by nie spalić modułu?
Co mam jeszcze dokupić? Najlepiej jak mi podacie jakiś link do allegro.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 18 lis 2017, 18:10

Najlepiej sim800l podłącz do ogniwa 18650. Tutaj masz schemat podłączenia https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 4#15344614
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 18 lis 2017, 18:53

Ale ja bym chciał zrobić tak, by mieć tylko jedne źródło zasilania, najlepiej zasilanie podłączone przez usb do arduino, bo mam powerbanka z solarem słonecznym.
Kolega w projekcie na majsterkowo miał SIM800L wpięty pod arduino i żadnych dodatkowych baterii nie było.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 18 lis 2017, 19:19

Daj link do bo nie wiem o jak projekt chodzi.
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: Mezir » 19 lis 2017, 11:48

mghjaatgkktuejdj pisze:
18 lis 2017, 19:19
Daj link do bo nie wiem o jak projekt chodzi.
http://majsterkowo pl/alarm-z-powiadomieniem-sms-arduino/

Karta SIM nie posiada blokady PIN.
Mam przylutowaną tą antenę ten drucik oraz jeszcze jedną którą dostałem w zestawie wpiętą do gniazda anteny.
Karta jest aktywna, bo wkładałem ją do telefonu i próbowałem nawet dzwonić, stan konta też ma z 4zł.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: SIM800L nie loguje się do sieci(?)

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 19 lis 2017, 12:29

Kombinujesz jak koń pod górę :) Na początek sprawdź, czy sim800l loguje się do sieci. Odłącz od sim800l wszystkie peryferia, a następnie podłącz do niego tylko zasilanie 3.7-4.2V (1-2A). Po tej czynności zadzwoń na numer modułu.

Projekt z linku, który podałeś wyżej powinien dawno wylecieć do śmietnika, ponieważ autor zasila moduł gsm 5V, co jest niezgodne z jego specyfikacją. Tylko patrzeć jak uszkodzi się moduł albo arduino. Jeżeli chcesz zasilać 5V moduł gsm z power banku lub ładowarki to kup przetwornice step-down. Możesz też kupić gotowy moduł, który będzie przystosowany do zasilania 5V. Z dobrych i tanich modułów gsm mogę polecić Air200 (na aliexpress kosztuje on 4$).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: