sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
hugo1415
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2017, 21:41

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: hugo1415 » 26 lis 2017, 19:05

ok czekam ale wydaje mi się że to może wszystko tłumaczyć

No generalnie to mój jest sim800l ale na innej płytce, ale tak zerkam no to jeden pin idzie do jednego kondensatora drugi do innego także wątpię żeby to miało być zwarte no ale sam już nie wiem co o tym myśleć

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 27 lis 2017, 17:31

I co ustaliłeś z tym modułem ?
tadeusz1111
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 27 lis 2017, 19:31

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: tadeusz1111 » 27 lis 2017, 19:54

Też też kupiłem ten moduł i też miałem takie same problemy. Chciałem go też zwrócić do sprzedawcy jako uszkodzony.
Ale teraz moduł smiga że miło.
Moja rada jest taka: włóż kartę sim do dowolnego telefonu, ja włożyłem do starej nokii 35 coś tam. Sprawdź czy się loguje do sieci. Po zalogowaniu "oczyść" kartę ze wszystkich wiadomości, SMS-ów,blokad ,pinów. Poczekaj jakiś czas i sprawdź powtórnie. Kup zasilacz 5V 3A (dlaczego taki? taki właśnie kupiłem i działa). Dodaj kondensator elektrolityczny lub podobny do zasilania ja dałem 1500 uF. Skracaj przewody do minimum nie wystawiaj modułu na działanie pól elektromagnetycznych.
U mnie to pomogło i moduł po jakiś 10-ciu mignięciach jest zalogowany w sieci. Powodzenia.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 27 lis 2017, 20:31

tadeusz1111, a możesz sprawdzić miernikiem, czy też masz zawarcie na stykach karty sim, które zaznaczył na zdjęciu hugo1415?
hugo1415
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2017, 21:41

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: hugo1415 » 27 lis 2017, 20:51

Zdecydowanie informacja czy też masz zwarte piny by pomogła. Dzwoniłem do sprzedawcy powiedział że nie ma problemu może wymienić. Układ zasilałem już ładowarkami 2a od telefonów, przetwornicą z 12v, przetwornicą z baterii 9v, stabilizatorem i baterią 9v. Nic a nic, komunikacja z komputerem ok skanowanie sieci dookoła ok ale nie pracuje nic związanego z kartą, ani logowanie ani odczyt wiadomości itp itd. Karta była chwilę używana w normalnym telefonie sprawuje się bez zarzutu. Próbowałem włożyć też swoją kartę, także bez efektu. Niestety kondensatorów nie mam sklepy zamknięte a muszę go jutro wysłać jeżeli chce żeby wymieniony doszedł przed weekendem :/ Jaja będą jak się okaże że wymiana nie pomoże i sie zacznie od nowa


Sprawdziłem dla pewności, karta nie ma blokady pin, nie ma zapisanych w sobie smsów
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 27 lis 2017, 21:12

Jeżeli tadeusz1111 napisał, że problemem było zasilanie i dopiero pomógł zasilacz 3A to w Twoim przypadku wymiana wydaję się bezcelowa. Poprawić zasilanie można w prosty sposób. Odlutować diody, dać zworkę i zasilać 4V z ogniwa 18650. Jak to nie pomoże to przylutować diody na miejsce :)
hugo1415
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2017, 21:41

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: hugo1415 » 27 lis 2017, 21:20

Zgadza się ale jak się okaże że wina leży jednak po stronie slotu sim to nic nie zrobię na laminacie wielowarstwowym jak gdzieś coś jest zerwane. No a a jak zacznę grzebać to nie zwrócę :/ jak drugi będzie miał takie same problemy to może być ciekawie... skończy się na stracie 50zl ;) coś tak czuję
tadeusz1111
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 27 lis 2017, 19:31

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: tadeusz1111 » 27 lis 2017, 21:52

U mnie nie ma zwarcia między tymi (2i4 od prawej) pinami z kartą czy bez karty SIM.
hugo1415
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2017, 21:41

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: hugo1415 » 27 lis 2017, 22:40

Tak w sumie to nie znalazłem żadnej dokumentacji dotyczącej evb ale może za słabo szukałem ;) W każdym razie udało nam się wspólnie ustalić że jest to uszkodzenie modułu a nie moja niekompetencja na szczęście. Ooo to bardzo ciekawe co piszesz, ja właśnie używam arduino mega no w zasadzie podróby ale nie miałem pojęcia że ma możliwość wymuszenia logiki 3.3 ja używam konwertera kiedy potrzeba. Będę musiał zagłębić się w temat ;) Jutro odsyłam moduł zobaczymy ile czasu zajmie sprzedawcy weryfikacja i wymiana.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 28 lis 2017, 11:02

MrLewerence pisze:
27 lis 2017, 22:20
Ewentualnie w przypadku tańszych wersji tego modułu GSM dla arduino - używać Arduino MEGA albo DUE - ze względu na to, że płytki te umożliwiają "wymuszenie" odpowiednich poziomów logicznych do komunikacji - bez konwerterów.
W przypadku sim800l EVB nie ma znaczenia z jaką logiką pracuje podłączany układ. Do dostosowania poziomu napięć służy pin VDD.
dionisos
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 1 sty 2018, 19:37

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: dionisos » 1 sty 2018, 19:53

Zobacz na zwykłem wtyczkowy zasilaczu 5V/2A mam ten sam moduł chodzi bez problemu
hugo1415
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2017, 21:41

Re: sim800L EVB Nie loguje się do sieci

Post autor: hugo1415 » 15 sty 2018, 10:34

Od razu na wstępie chciałbym przeprosić wszystkich zainteresowanych za mój brak odpowiedzi przez ostatnie tygodnie, zdecydowanie za duży natłok zajęć mnie przeważył. Tyle słowem wstępu, wracając do modułu.

Skontaktowałem się ze sprzedawcą uzgodniliśmy wymianę, drugi egzemplarz wykazuje opór pomiędzy tymi dwoma pinami ale nie jest to przejście całkowite (miernik nie piszczy, pokazuje opór), przy połączeniu zwykłymi kabelkami stykowymi moduł nadal nie działał ale zachowywał się kompletnie inaczej niż ten pierwszy.

Podsumowując pierwszy moduł był fizycznie strzelony, a drugi udało się natychmiast uruchomić jak zmieniłem przewody na znacznie grubsze. Pracuje poprawnie zarówno pod przetwornicą jak i akumulatorami. Udało się wysłać i odebrać kilka smsów także działa śmiga i narazie na tym się zabawa skończyła z braku czasu.

W każdym razie problemy udało się rozwiązać a nasze starania tutaj pomogły mi w rozmowie ze sprzedawcą także dziękuję pięknie wszystkim zainteresowanym ;))
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: