Przenoszenie poza Arduino

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
marcin89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2013, 16:54

Przenoszenie poza Arduino

Post autor: marcin89 » 22 lut 2013, 00:08

Witajcie Drodzy Majsterkowicze! :)

Mam pewien problem z przeportowaniem projektu z Arduino na Atmegę328P-PU.
Gdy jest podpięty pod Arduino działa świetnie. Więc przyszedł czas do przeniesienia go poza niego.

Oto projekt:
ww w.maghost1.home. pl/1.png

Atmega zaprogramowana w 100% poprawnie.
Testowana na Arduino - działa!

Pinout do Atmegi328p-pu znalazłem tu: www .virtuabotix.c om/feed/wp-content/uploads/2012/03/atmega328p-pu-chip-pinouts.png

A oto jak go przeniosłem na samodzielny układ (tylko zasilanie jest na razie z Arduino):
ww w.maghost1.home. pl/3.png

Do całości dodałem jeszcze opornik 10k między resetem (1 nóżką) a VCC i 3 kondensatory 100nF między masą a VCC, AREF i AVCC.

Po podłączeniu prócz podświetlenia wyświetlacza i regulatora jego kontrastu nie działa nic.
Zachowuje się tak, jakby tam tego uC w ogóle nie było :P

Zupełnie nie wiem co jest nie tak.
Bardzo Was proszę o pomoc.

PS. Proszę o usunięcie spacji z linków. Pomimo zmiany rozdzielczości zdjęć < 720 px nie mogłem ich dodać, więc wrzuciłem je na serwer w pełnej rozdzielczości.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 13:50 przez marcin89, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: cube » 22 lut 2013, 00:24

Może reset przez 10k? Tak jest w oryginalnym schemacie. Może pęknięty kabelek od zasilania. Może się pomyliłeś przy podłączaniu. Ale najpierw sprawdź miernikiem czy kable nie szwankują, tj czy na nóżce vcc atmegi jest +5V.
Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: Basil Fawlty » 22 lut 2013, 00:57

Tak na pierwszy rzut oka, to brakuje Ci tam rezonatora ( od razu się poprawię ;) ). Zrób może zdjęcie tej swojej płytki, jutro postaram się wygospodarować trochę czasu i pomóc Ci konkretniej :)

p.s. Przy okazji chciałem się powitać. Zarejestrowałem się jakiś czas temu, ale jakoś nie było sposobności ... :)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 18:27 przez Basil Fawlty, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2013, 16:54

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: marcin89 » 22 lut 2013, 14:14

cube pisze:Może reset przez 10k? Tak jest w oryginalnym schemacie. Może pęknięty kabelek od zasilania. Może się pomyliłeś przy podłączaniu. Ale najpierw sprawdź miernikiem czy kable nie szwankują, tj czy na nóżce vcc atmegi jest +5V.
Sorki, 0 mi uciekło. Reset był od początku przez 10k.

Zaraz sprawdze napięcie.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: shymon » 22 lut 2013, 15:52

Może fuse bity ustawiłeś na korzystanie z zewnętrznego kwarcu i dlatego nie rusza na płytce bez oscylatora?
Sprawdź ich ustawienia i albo przełącz się na wewnętrzny generator RC, albo wygeneruj sobie zegar z Arduino (można ustawić fuse bit, który będzie generował zegar na pinie bodajże PB0 o ile dobrze pamiętam), albo dolutuj do nóżek kwarc + chociaż jeden kondensator 22pF do wzbudzenia go (najlepiej dać oba).
Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: Basil Fawlty » 22 lut 2013, 16:41

Jeżeli ta sama kość działa w Arduino, to przecież oczywiste że ma ustawiony rezonator zewnętrzny. Wepnij kwarc, dwa kondensatory 22pF i jeśli nie ma innych baboli to ruszy.

p.s Właśnie przeczytałem to co napisałem o dzisiaj w nocy. Oczywiście miałem na myśli rezonator, a nie oscylator ;) Tak to bywa kiedy pisze się z półprzymkniętymi oczami ;) Pozdrawiam.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: shymon » 22 lut 2013, 17:25

Eh, też się trochę zamotałem. ;)
Wczoraj coś screen mi się nie chciał ładować i dopiero teraz zobaczyłem, że poskładane to to na płytce stykowej jest. Nie wiem czemu sobie ubzdurałem, że masz to już przeniesione na wytrawioną płytkę i z lutowaniem od razu wyjechałem. :D Zboczenie takie już chyba.
Ale skoro jest jak jest to nic, tylko go wpiąć! :)
marcin89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 21 lut 2013, 16:54

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: marcin89 » 23 lut 2013, 22:01

Uratowaliście mnie! Dziękuję wam za to!

Dziś podpiąłem kwarc, kondensatory i wszystko działa jak należy.

Bardzo dobrze pracuje mi się w tym środowisku Arduino IDE, szczególnie, ponieważ pracuję jako programista C++ od kilku lat, lecz dopiero początkującym w temacie mikrokontrolerów.

To jest mój pierwszy projekt przenoszony na zewnątrz.
Zupełnie o tym kwarcu zapomniałem, choć coś czułem, że będzie potrzebny.

Przepraszam was za kłopot i jeszcze raz bardzo dziękuję za rozwiązanie mojego problemu.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Przenoszenie poza Arduino

Post autor: shymon » 23 lut 2013, 22:25

No, ale jaki tu kłopot :)
Człowiek się na błędach uczy przecież.
Mówisz, że pracujesz jako programista C++, w jakim IDE działasz? Bo jeśli Visual Studio, to może spróbuj Atmel Studio 6.0?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: