Do tej części kursu dołączony został również kod programu:
Kod: Zaznacz cały
void setup() {
pinMode(8, OUTPUT);
digitalWrite(8, HIGH);
}
void loop() {
}
Kod: Zaznacz cały
void setup() {
pinMode(8, OUTPUT);
digitalWrite(8, HIGH);
}
void loop() {
}
Tak się zastanawiam czy obu tych diod (diód?) nie można by podłączyć do jednego pinu, skoro i tak obie mają świecić się jednocześnie? Bo gdybym podłączył drugą diodę do dodatkowego pinu (i zaprogramował ten pin jako wyjście i stan wysoki) to wówczas układ byłby zasilany podwójnie, prawda?Wybierz wolny pin i podłącz do niego drugą diodę. Napisz program, który będzie włączał obie diody LED.
Mam tu na myśli to, że jeden układ ma być zasilany dwoma pinami.MrLewerence pisze: ↑21 maja 2018, 01:14Nie rozumiem co definiujesz jako podwójne zasilanie, co przez to pojęcie rozumiesz?
Tak właśnie zrobię. Z początku miałem co do tego pewne obawy, ale na szczęście przeczytałem ostatnio w książce, że przez diodę LED prąd może płynąć tylko w jednym kierunku. Teraz dzięki temu wiem, że spokojnie mogę wpiąć kabelek między obie diody - prąd z niego i tak popłynie tylko do jednej z nich:)Wachacz Kalafonii pisze: ↑21 maja 2018, 17:29Jeśli podłączysz stan wysoki z dwóch wyjść na jedną diodę to nic się nie stanie, dalej to będzie 5V. Jednak proponuje byś zasilił jedną diodę z jednego wyjścia, a drugą z drugiego. tak jak chcą autorzy kursu.