Stabilizator napięcia - problem z kursem

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
cebulak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2018, 11:30

Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: cebulak » 10 gru 2018, 22:14

Cześć
Tak jak pisałem w swoim pierwszym poście, wziąłem się do roboty i się uczę ;)
Ale tez tak jak wspominałem, mam banalny problem to zadam pytanie.

Kupiłem z ali zestaw startowy, myślałem, że kupiłem zgodny z tym polecanym w kursie na forbocie ale jednak nie jest 1:1. Otóż w kursie, na rozdziale z serwomechanizmami zastosowano stabilizator napięcia 7805, niestety w moim zestawie czegoś takiego nie ma, z tego co znalazłem w google grafika (tak, kieruje się wyglądem a potem oznaczeniami bo nie wiem co jest co) mam coś podobnego do stabilizatora ale nie takiego jak w kursie, oznaczone jako:
a) BC557
b) BC547
c) 2222A
te trzy elementy są najbardziej podobne ale znacznie mniejsze i teraz moje pytania:
Czy są to jakieś odpowiedniki? Jesli nie to co to jest, na przyszłość będę wiedział.
Jest jakiś sposób na obejście tego stabilizatora? płacić 90groszy za jedną sztukę i 10zł za wysyłke to tak troszkę nieekonomicznie, większej ilości nie przewiduję do użytku póki co (choć się wciągnąłem!) a mój portfel niestety to odczuje.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


gavron
Majsterkowicz
Posty: 77
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: gavron » 11 gru 2018, 08:34

A czy wpisałeś oznaczenia w google?

Przecież to nawet nie jest podobne do siebie to jak może być tym samym?
Na wszelki wypadek jakby Ci google wysiadło to to są tranzystory .

A co do twojego problemu to idź do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego i za 7x05 zapłacisz 1.5zl

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: Marhef » 11 gru 2018, 09:58

gavron pisze:
11 gru 2018, 08:34
Przecież to nawet nie jest podobne do siebie
Z tym się nie zgodzę. Pierwszy link z gugla (no dobra, drugi linka z gugla):
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1bkbQCVmW ... cs-lot.jpg
Co do reszty wypowiedzi, nie mam uwag.
A stabilizatora nie zastąpisz łatwo. Podaj linka do zakupu z ali, może znajdzie w zestawie coś, co pomoże. Ale wątpię...

Chociaż... jest na to sposób. Możesz zamiast stabilizatora użyć ładowarki do telefonu :)
gavron
Majsterkowicz
Posty: 77
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: gavron » 11 gru 2018, 18:06

7805 to najzwyklejszy stabilizator na +5v. W KAZDYM sklepie elektronicznym go kupisz za 2zl...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 18:06 przez gavron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: Marhef » 11 gru 2018, 22:56

Muszę przyznać, że musiałem się dokształcić (oczywiście u wujka ;) ).
W jaki sposób zabezpieczyć żyratorem?
cebulak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2018, 11:30

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: cebulak » 12 gru 2018, 17:20

Poszedłem za radą i wybrałem się przy okazji do sklepu elektronicznego. Dziękuję za podpowiedź, człowiek się ciągle uczy i właśnie zrozumiałem że sklep elektroniczny nie oznacza że jest tam tylko sprzęt elektroniczny typu radia, tablety itp ale też takie pierdółki których nie ma na witrynach ;)

Mam drugie pytanie, nie chce zakładać nowego tematu bo to bez sensu i aż tak pilne nie jest.
Jest jakiś sposób na stabilniejsze połączenie wyświetlacza 2x16 za pomocą płytki stykowej? Działać działa ale muszę dociskać do jednej z krawędzi żeby łączyło i nie jest to wygodne ani pewnie bezpieczne dla ekranu

Nie mam lutownicy (jeszcze :) )
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: Marhef » 12 gru 2018, 22:38

O patrz, na szybko nie pomyślałem o tym. Faktycznie można tak zabezpieczyć.
Kurs na forbocie chyba ten: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-pod ... rsu-id5290

Cebulak, pokaż zestaw, jaki masz, możliwe, że da się coś podziałać z podłączeniem wyświetlacza.
cebulak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2018, 11:30

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: cebulak » 13 gru 2018, 20:36

@Marhef, tak to jest ten kurs, nie ma tam mowy (póki co) o lutownicy a jedynie gotowy zestaw.
Niestety jako nowy użytkownik nie mogę wstawiać linków dlatego wrzucam link w formie obrazka
Do podłaczenia wyświetlacza do płytki stykowej oczywiście nie używam przewodów ale tych "pinów" (nie wiem jak to się nazywa)
Linku nie możesz wstawić, bo jesteś nowy na forum, a takie obejście blokady nagradzane jest ostrzeżeniem. Tym razem upomnienie.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stabilizator napięcia - problem z kursem

Post autor: Marhef » 14 gru 2018, 09:27

Spróbuj wpiąć goldpiny w płytkę stykową. Nałóż wyświetlacz, podnieś tą stronę, po której nie ma goldpinów. I podstaw sprężyną :P
Tylko musisz zabezpieczyć, żeby nie wyskoczył ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: