Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
gervazy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2019, 14:26

Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: gervazy » 30 gru 2019, 16:52

Witam, zrobiłem sobie taka skrzyneczkę na magnesach do elektroniki od drukarki 3d, (zawsze musi się coś spierniczyć i chciałem mieć łatwy dostęp do podzespołów) no i się spierniczyło . w poprzedniej obudowie wszystko działało bez zarzutu a po przełożeniu do nowej coś się spierniczyło poczułem zapaszek przypiekanego czegoś i płytka przestała być widziana przez kompa, zapalają się diody wszystkie cztery i nic więcej , gdzie zarzec co popukać , szukałem na forum i nie znalazłem podobnego tematu , a jedyne co znalazłem to żeby spróbować przez 4.2 z Atnel-a (zamówiłem i czekam na dostawę) a myślę zapytam może ktoś miał podobny problem albo rozwiązanie jest tak proste ze z pokora przyjmę szyderę i poradę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: Marhef » 30 gru 2019, 16:56

Programator atnela nie pomoże. Zrobiłeś zwarcie. Uszkodzony masz stabilizator. I pewnie CH340. Zmierz napięcie, jakie masz na 5V
gervazy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2019, 14:26

Re: Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: gervazy » 30 gru 2019, 21:34

przy podłączeniu 12v żadna z diod nie zaświeciła a na 5v pojawia się napięcie 1v.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gervazy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2019, 14:26

Re: Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: gervazy » 30 gru 2019, 22:36

Czy poprzez odwrotne wpięcie steper driver(chodzi mi że mogłem obrócić i potencjometrem nie wtę stronę) mogłem spowodować takie zwarcie ? jedyne co się zmieniło to wymieniłem A4988 stepper driver na TMC2208.

Jak sprawdzić czy rozszerzenie nie uległo uszkodzeniu bez podpinania do arduino , czy w ogóle się da tak ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gervazy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2019, 14:26

Re: Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: gervazy » 30 gru 2019, 23:25

Coś mnie tknęło i na drugim sprawnym arduino zainstalowałem rozszerzenie a następnie wpinałem po jednym TCM2208 i podłączałem zasilanie tylko z USB podpiętego do kompa, przy jednym konkretnym komputer nie wykrył arduino , po usunięciu tego TCM komputer znowu zobaczył arduino.

Czy to możliwe że wadliwy TCM mógł zrobić takie spustoszenie ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Klon mega 2560 czerwone diody i nic

Post autor: Marhef » 31 gru 2019, 09:37

Z modułami nie pomogę (nie mam jak sprawdzić).
Jaką masz tą nową obudowę? Jak w niej montujesz arduino? (najlepiej pokaż zdjęcie). Zdjęcie zrób tak, żeby było widać, czy piny pod płytką nie zwarły przez obudowę.
Tak, jak pisałem wczoraj, wydaje mi się (a po Twoim sprawdzeniu jestem prawie pewien), że uszkodzony jest stabilizator napięcia (nad wtyczką zasilania na pierwszym zdjęciu). I zapewne układ CH340. Masz możliwość wylutowania tych elementów?
Postaram się coś więcej pomóc, ale nie obiecuję, że odpiszę szybko. Nie bardzo mam na to czas.

EDIT
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Jesteś pewien, że moduły do sterowania silnikami możesz tak zamienić? Mają tak samo wyprowadzenia?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: