Sterowanie fazowe żarówką

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Damian Rzeszot
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2013, 01:07

Sterowanie fazowe żarówką

Post autor: Damian Rzeszot » 19 kwie 2013, 17:08

Staram się zrobić płynne sterowanie jasnością żarówki.
Do włączania i wyłączania użyłem układu z Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od TV i Arduino?

Mam problem z wykrywaniem 0 w sieci. Zrobiłem takie coś:
[załącznik]

W przerwaniu wysyłam znak "i" przez RS-a do komputera, w którym mam uruchomiony program do zliczania
tych 'i'. Trochę komplikuje mi sprawę to, że jest ich zawsze mniej więcej 450.

Co robię źle?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Sterowanie fazowe żarówką

Post autor: cube » 19 kwie 2013, 21:16

Które zbocze wykrywasz? Czy może stosujesz CHANGE? No ale przy CHANGE musiałbyś dzielić otrzymany wynik przez 2. Przy przejściu przez zero, port będzie miał szpilkę stanu wysokiego.
A może za mała prędkość wysyłania i zanim skończy się obsługa jednego, zaczyna się kolejne? W przerwaniu stosuj jak najmniej kodu, np. tylko inkrementacja jakiejś zmiennej, a wysyłanie rób poza, w pętli głównej.
Damian Rzeszot
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2013, 01:07

Re: Sterowanie fazowe żarówką

Post autor: Damian Rzeszot » 20 kwie 2013, 12:41

Wykrywałem zbocze opadające i narastające, wyniki porównywalne.
Jeśli chodzi o wysyłanie, to w przerwaniu wrzucam 'i' do UDR (sprawdzam oczywiście czy wolny).

Jestem przekonany, że to wina zakłóceń. Wszystko mam wpięte w płytkę stykową, ruch ręką, dotknięcie czegokolwiek powoduje zmiany.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Sterowanie fazowe żarówką

Post autor: shymon » 21 kwie 2013, 08:42

Korzystasz z Arduino, czy "goła" ATmega na płytce też wpięta? Jeśli to drugie, to może filtrowania zasilania odpowiedniego nie zapewniłeś?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: