Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Masz problem z Raspberry Pi? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
tomgme
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2016, 00:38

Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: tomgme » 11 wrz 2016, 00:45

Witam
Mam małą zagwozdkę, marzenie... "Wypasiona" STACJA METEO

Najpierw napiszę co powinna umieć

3 pokoje a w każdym:

*czujnik temperatury
*czujnik wilgotności
*czujnik CO2
*czujnik światła


Na zewnątrz - pomiar w cieniu:

*czujnik temperatury
*czujnik wilgotności powietrza
*czujnik wilgotności gleby
*czujnik ciśnienia
*pomiar wiatru
*pomiar światła
*pomiar opadów


Na zewnątrz - pomiar w słońcu:

*czujnik temperatury
*pomiar światła




Przekazywanie danych między czujnikami a "mózgiem" powinno odbywać się przez WLAN

W pokojach czujnik temp i światła w celu zacienienia żaluzjami, gdy słońce świeci a temp przekracza odpowiednią temp w pokoju, czujnik CO2 by powiedzieć dzieciom by nie zapomniały przewietrzyć pokoi gdy idą do szkoły (dostały by sms-a lub inne powiadomienie na iPhone przed wyjściem z domu o zaplanowanej godzinie)…

Na zewnątrz pomiar opadów, wiatru, temperatury i naświetlenia w celu automatycznego wysunięcia lub schowania markizy. Pomiar opadów i wilgotności gleby w celu włączenia podlewania w miarę potrzeby. Parę przekaźników do włączenia podlewania (trzy sekcje) + markiza + dwa rezerwa

Przy moim biurku wyświetlacz np. z tableta, nie mniej niż 9", możliwość odczytu wyników, alertów online, do tego na wyświetlaczu porównanie wyników ze stacjami meteo.

Wszystko oparte na np. RPi2 lub BPi M3 (bo się wala gdzieś w "drewutni")


Zastosowań jest mnóstwo....

PS. Znam się na elektryce a nie elektronice, nie mam pojęcia (zbyt dużego) o programowaniu więc dlatego bardzo proszę o jakieś wskazówki…
Wszystko co napisałem można rozwiązać w systemach takie jak KNX (InstaBus) stosowaliśmy takie rozwiązania w firmie której pracuje ale to było dla klientów z 6-7 cyfrowym stanem konta bankowego, dla normalnego człowieka jakim jestem a chciałybm trochę automatyzacji w domu kosztowało by to lawinę… Można by jeszcze podłączyć kontakty magnetyczne od alarmu w celu pod nieisienia np. żaluzji gdy się wchodzi do domu, lub zaświecenia światła w korytarzu, lub, lub,jak już mówiłem zastosowań jest tysiące… Myślałem już nad zastosowaniem podzespołów firmy LOXONE, ale to wszystko jest gotowe i niema tej adrenaliny przed odpaleniem podzespołu… Na dzień dzisiejszy jestem w stanie podłączenia wszystkiego, wgrania odpowiedniego oprogramowania, oraz lekką edycję do potrzeb… Dla kogoś, kto by się tego podjął, mogę obiecać następne zamówienia… oczywiście nie FREE…

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


tomgme
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2016, 00:38

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: tomgme » 11 wrz 2016, 11:13

@Krapi
Przyznaję Ci rację, ta wiedza napewno kosztuje.

NIe chciałbym tego na adruino opierać... Poczytałem trochę, opinie na temat są różne...

Przedstawiłem projekt który chciałbym wykonać, jak najbardziej swoimi siłami. Prosiłbym tylko o pewne wskazówki, napewno lepiej wiecie gdzie zakupić części do tej stacji, nie musi być od razu tak rozwinięta, na początek wystarczyłoby gdy będzie stacja METEO bez sterowania podlewaniem, żaluzji i markizy.
Proszę o jakiś tip od czego zacząć i jakie części najlepiej do tego użyć, nie chciałbym jakiegoś badziewia bezużytecznego kupić.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 19:49

Jako procesor modułu zbierającego dane meteo możesz wykorzystać Atmegę 328. Przy racjonalnym wykorzystaniu, w zupełności wystarczy do tego prostego zadania.
Do przesyłania danych między modułem meteo a centralką można wykorzystać moduły radiowe. Lub jeśli będzie ona stała blisko domu np. na balkonie, moduł wifi na przykład ESP8266. Jeśli zdecydujesz się na wifi to Atmega jest zbędna. Moduł ESP w zupełności ją zastąpi, można go bowiem programować jak arduino. Choć ma tylko jedno wejście analogowe co może być problemem.

Jako czujnik temperatury i wilgotności na zewnątrz możesz wykorzystać tak jak ja DHT22. Kosztuje 30 zł ale ma duży zakres pomiarowy i dokładność. Nadaje się więc do wykorzystania w module meteo. Wewnątrz najlepszy będzie DHT11. Ma mniejszą dokładność i zakres pomiarowy ( dostosowany do temperatury pokojowej) ale jest tańszy. ( Kosztuje 8 zł). Do pomiaru opadów, prędkości, i kierunku wiatru zastosowałem ten zestaw czujników : https://botland.com.pl/czujniki-pogodow ... results=39
Jest drogi ale solidny i dość dokładny. Na początku próbowałem zrobić własne czujniki ale w końcu problemy techniczne mnie przerosły.
Pomiar ciśnienie można zrealizować za pomocą BMP180. W sumie można go zamontować przy centralce bo ciśnienie na zewnątrz i wewnątrz jest takie samo.
Do pomiaru jasności można zastosować fotorezystor ale polecałbym raczej czujnik cyfrowy, ( na przykład ten : https://botland.com.pl/czujniki-swiatla ... rkfun.html ) Ma większą dokładność.
W dokładny pomiar wilgotności gleby nie warto się bawić. Możesz co najwyżej stwierdzić czy gleba jest sucha czy wilgotna sa do tego gotowe moduły ale można też wykorzystać dwa cynowane gwoździe i rezystor. I oczywiście pin analogowy do pomiaru.

Co do centralki to rzeczywiście Rpi byłoby najlepszą opcją ( ja zastosowałem ESP8266 ale moja centralka ma mniej funkcji). Podłączasz do niej barometr , moduł gsm do wysyłania powiadomień i ewentualnie moduł radiowy. Do Rpi możesz też podłączyć wyświetlacz pod HDMI, np. monitor od komputera. Przy odpowiednim programie ( do grafiki możesz wykorzystać GTK+ lub którąś z bibliotek od Pythona) uzyskasz te funkcje wyświetlania danych o które ci chodzi.

Co do tych mniejszych modułów do pomiaru temperatury itp. w pokojach itp. to najlepiej jest zbudować w oparciu o ESP 8266. Oczywiście z odpowiednim osprzętem. Do sterowania markizą i podlewaniem to też ESP 8266. Chociaż jeśli mają być daleko od domu najlepiej było by wykorzystać Atmegę i moduł radiowy.
No i oczywiście do tego mnóstwo osprzętu niezbędnego do działania. Stabilizatory napięcie, kondensatory, rezystory...... i mnóstwo linijek kodu.
tomgme
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2016, 00:38

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: tomgme » 11 wrz 2016, 20:19

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi...

Brzmi wszystko fajnie, zacznę pomału kolekcjonować podzespoły.
Zamiast tego monitora bym wolał np. iPada powiesić na ścianie i mieć wszystkie wyniki przez http.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 20:35

Chcesz wieszać Ipada na ścianie ?!
Po co ci tablet tylko do wyświetlania danych?

Możesz kupić sobie płaski monitor który będziesz mógł powiesić na ścianie, ważne, żeby miał wejście HDMI aby można było podłączyć go do RPI
Możesz też kupić sobie matrycę IPS wraz ze sterownikiem, podłączyć do rpi i zapakować w jakąś obudowę.

https://botland.com.pl/597-wyswietlacze-ips
tomgme
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2016, 00:38

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: tomgme » 11 wrz 2016, 20:47

iPada, ze względu na estetykę. Jak znam życie to pewnie są gotowe obudowy do tych paneli wyglądem przypominające raczej klocki. Nie jestem pewien czy by mi się podobało. Ale jak bym zgrabna skrzyneczkę gdzieś znalazł to oczywiście panel 10", koszty dużo mniejsze.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 21:07

Gotowej obudowy nie ma a przynajmniej nie znalazłem takowej. Możesz sobie zrobić z drewna albo z czegokolwiek co pasowało by ci do wystroju wnętrza. Ważne jest żebyś zmieścił w środku Rpi i trochę osprzętu. Myślę że obudowa wielkości panelu o grubości od 5 do 10 cm powinna wystarczyć ale to zależy co chcesz zmieścić w środku. Rpi nie jest znowu takie grube.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 21:20

@Krapi
Z tego co zrozumiałem z tej zawiłej koncepcji to Rpi ma robić za centralkę połączoną z wyświetlaczem i ewentualnie jakimś modułem GSM i odbiornikiem radiowym. Do tego nie trzeba dużo wyjść/ wejść.
Do sterowania rolet i innym szajsem będą służyły osobne moduły komunikujące się z centralką przez wifi.

I krapi ma rację, ogarnij najpierw podstawy, szczegółami zajmiesz się później. Radzę ci zacząć od modułu zbierającego dane meteo. To jest najłatwiejsze do zrobienia z twojego projektu ( wiem to bo jestem pod koniec budowy czegoś podobnego choć bez automatyki). Skleć coś na szybko do obierania danych do testów ( ja użyłem arduino i odbiornika radiowego który potem wsadziłem do centralki) . Potem zajmij się centralką a na końcu kiedy ogarniesz już wyświetlanie danych, zajmij się częścią związaną z automatyką.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 21:40

ale obsługe radiową trzeba na czymś oprzeć - atmegi? esp8266? no coś musi te sygnały odbierać
Większość modułów komunikacyjnych komunikuje się z urządzeniami kontrolnymi przez SPI albo UART. Rpi ma wyprowadzone zarówno SPI, jak i UART, ma też I2C.
Odbiornik można podłączyć bezpośrednio do rpi. Do jego obsługi wystarczy skrypt napisany w pythonie działający w tle tak aby nie przegapić transmisji. Potem dane mogły by być zapisywane do pliku albo bezpośrednio przekazywane do programu głównego, do bazy danych SQL lub na zewnętrzny serwer. Możliwości jest wiele wszystko zależy od tego co jest potrzebne.

Podłączenie odbiornika do SPI zajmie 4 piny. Podłączenie każdego kolejnego urządzenia do SPI będzie kosztować 1 dodatkowy pin cyfrowy ( chip select). i tyle. Do i2c to koszt 2 pinów. Do UART też.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja METEO z dodatkami - Temat skomplikowany

Post autor: Bob2462 » 11 wrz 2016, 22:09

@Krapi

Chyba trochę mnie nie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że moduły od automatyki i stacja meteo będą komunikowały się przez radio z JEDNYM modułem radiowym podłączonym do Rpi. Jest to możliwe przy odpowiednim programie. Ten jeden moduł będzie zajmował 4 piny ( SPI) lub 2 piny ( UART, I2C). Obsłużenie jednego modułu komunikacyjnego za pomocą Rpi jest jak najbardziej możliwe. Jeśli moduły od automatyki będą oparte o ESP to i ten moduł nie będzie potrzebny bo całość komunikacji pójdzie przez LAN. Każdy moduł od automatyki będzie miał osobny mikrokontroler ( Atmegę lub ESP) który będzie się komunikował z Rpi aby przesłać dane lub otrzymać polecenia. Komunikacja będzie odbywała się PRZEZ RADIO LUB LAN, NIE PO KABLU.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: