Problem z Arduino NANO v3

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 15 cze 2016, 22:12

Witam mam problem z arduino nano v3 mianowicie po podłączeniu do komputera arduino nie zostaje wykryte przez komputer (płytka dostaje napięcie) Proszę o pomoc

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: macin » 15 cze 2016, 23:39

Redzik75 pisze:Witam mam problem z arduino nano v3 mianowicie po podłączeniu do komputera arduino nie zostaje wykryte przez komputer (płytka dostaje napięcie) Proszę o pomoc
Ręce opadają, chwila klikania i gotowe :)
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Slawek » 16 cze 2016, 08:11

Kolega pewnie ma klona na CH340 wiec standardowe sterowniki z Arduino IDE dzialac nie beda zatem trzeba jes pobrac i zainstalowac ;)
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 16 cze 2016, 09:49

Tak jest to klon z Ch340. W menadżerze urządzeń nie wyświetla się że arduino nano zostało podłączone natomiast jak podłączam UNO wyświetla się normalnie.
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 16 cze 2016, 16:37

Na filmach widziałem że po podłączeniu arduino nano oznaczone jest ono jako nie rozpoznane urządzenie a u mnie nic takiego się nie pojawia jak w wypadku arduino uno
Sterowniki do CH 340 także już wgrywałem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1095
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Marhef » 17 cze 2016, 05:59

Ze screenów wynika, że w ogóle komputer nie wykrywa arduino. Spróbuj podłączyć pod inny komputer, może Twoje arduino jest uszkodzone.
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 17 cze 2016, 08:02

Podłączenie do innego komputera daje ten sam rezultat chociaż arduino wygląda jak by normalnie działało oryginalnie wydany BLINK LED 13 działa normalnie. Arduino jest zasilane normalnie tylko nie łączy się z komputerem.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1095
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Marhef » 17 cze 2016, 08:34

Zasilanie może być w porządku, ale właśnie komunikacja nie działa. Masz możliwość sprawdzić oscyloskopem, jakie masz przebiegi na poszczególnych liniach?
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 17 cze 2016, 09:26

Niestety nie mam takiej możliwości sprawdzenia go oscyloskopem
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1095
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Marhef » 17 cze 2016, 10:06

Moim zdaniem, masz uszkodzone arduino.
Jeżeli podłączysz działające arduino do komputera, nawet jeśli nie masz sterowników, w menadżerze urządzeń pojawi się nowe urządzenie.
Nie wyświetla Ci się żaden komunikat?
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 17 cze 2016, 10:40

Tak żaden komunikat się nie wyświetla
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: kolijk » 17 cze 2016, 13:52

Ja mam arduino mega (chińska podróbka). Aby na komputerze korzystać z niego muszę zainstalować specjalne sterowniki a, na raspberry pi nie są wymagane żadne sterowniki.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: stiven » 17 cze 2016, 15:28

Tylko co to tutaj wnosi? Jakbyś miał na komputerze linuxa, to też byś nie musiał instalować sterowników. Problem tutaj jest w tym, że windows wcale nie wykrywa arduino, nawet po zainstalowaniu sterowników.
Na windowsie 8/8.1 i 10 też już nie trzeba samemu instalować sterowników do arduino, windows sam je instaluje.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Slawek » 17 cze 2016, 15:33

Ale nie CH340 :)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1095
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Marhef » 17 cze 2016, 15:35

Panowie, to nie ten temat... spróbujmy pomóc.
Redzik, na arduino grzeją się jakieś elementy? Przede wszystkim ten CH340, stabilizator napięcia, procesor...
Piszesz, że program wgrany domyślnie działa... to jakiś blink? Działa stabilnie? Nie resetuje się? Włącz na kilkanaście minut, sprawdź wtedy, czy wszystko OK
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: stiven » 17 cze 2016, 15:56

Slawek pisze:Ale nie CH340 :)
CH340 nie na linuxie, czy nie w windowsie?
CH340.png
W podpisie cyfrowym to "Microsoft Windows ..." mają sterowniki, które są od windowsa.

Redzik75 widać, że ma windowsa 8, to też powinny się sterowniki same zainstalować (jeśli funkcja automatycznego instalowania sterowników nie jest wyłączona).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 17 cze 2016, 17:35

Na arduino żaden element się nie grzeje
Domyślny program jest to BLINK LED 13 działa normalnie nie resetuje się podłączona do pinu 13 dioda miga razem z diodą L na arduino
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1095
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Marhef » 18 cze 2016, 15:45

Jeżeli nic się nie grzeje, BLINK działa, to jedynym (dla mnie) wytłumaczeniem jest to, że uszkodzony jest układ CH340. Wydaje mi się, że da się go wymienić.
Redzik75
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 cze 2016, 22:03

Re: Problem z Arduino NANO v3

Post autor: Redzik75 » 18 cze 2016, 18:04

Dziękuje wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: