RS232

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

RS232

Post autor: kolijk » 30 cze 2016, 13:02

Witam gdzie mogę znaleźć sterowniki do konwertera RS232?
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


paweo
Majsterkowicz
Posty: 97
Rejestracja: 1 paź 2013, 16:58

Re: RS232

Post autor: paweo » 30 cze 2016, 13:35

W Internecie...
-------------------
Może trochę więcej informacji? Układ, na jakim jest oparty konwerter, system operacyjny? W większości przypadków po wpisaniu w Google nazwy układu wyskakują odnośniki do stron ze sterownikami...
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: RS232

Post autor: kolijk » 30 cze 2016, 14:27

Mam Raspbian jessy lite
oto ta przejściówka https://botland.com.pl/konwertery-usb-u ... &results=9
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: RS232

Post autor: stiven » 30 cze 2016, 16:13

Z tego co można wyczytać w internecie, to sterowniki nie są potrzebne, przejściówka zostanie dodana jako nowe urządzenie w /dev/ttyUSBx i można odczytywać z niej przez konsolę.
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: RS232

Post autor: kolijk » 1 lip 2016, 09:42

Jest problem bo ja nie mam takiego pliku.To wtedy jak zaprogramowac arduino przez tą przejściówkę? Podłączyłem wszystkie kable, wybrałem płytkę po czym wybrałem port gdzie jest konwerter wpięty w usb i wgrałem BLINKA i podobno wgrał się program choć konwerter nie błyskał diodami RX ani TX ale pisało "done uploading" ale arduino nie mruga. Pomyślałem ze trzeba RESET wcisnąć ale to i tak nic nic nie pomogło.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Deletor
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2016, 16:21

Re: RS232

Post autor: Deletor » 3 lip 2016, 00:24

A w arduino nie masz przypadkiem wejścia micro USB albo takiego jak w drukarce? Jeśli nie budujesz swojej płytki to takie coś jest nie potrzebne.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: RS232

Post autor: kolijk » 3 lip 2016, 08:18

Moja płytka arduino pro mini nie posiada portów USB
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: