Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z oprogramowaniem do druku 3D? Szukaj pomocy tutaj!
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 17:16

Dicentis pisze:
5 lip 2019, 17:00
MrLewerence a dał byś radę powalczyć z tym zdalnie ?
Nie mam czasu na takie zabawy. Wyjątkowo dzisiaj tak bardziej... piątkowo mam trochę luz i siedzę już chyba drugą godzinę na majsterkowie...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 17:27

Ciekawostka. Programowane przez starszą wersje AVRdude. Tu się udało. Ana nowej krzyczy, że programatora nie da się ustawić.
Log z instalacji:

trying to connect to device...

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.04s

avrdude: Device signature = 0x1e9705
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed

To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukarki\avrdude\w
in32_executable\ATmegaBOOT_168_atmega1284p.hex"
avrdude: writing flash (4096 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 2.48s

avrdude: 4096 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukark
i\avrdude\win32_executable\ATmegaBOOT_168_atmega1284p.hex:
avrdude: load data flash data from input file C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis d
rukarki\avrdude\win32_executable\ATmegaBOOT_168_atmega1284p.hex:
avrdude: input file C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukarki\avrdude\win32_exec
utable\ATmegaBOOT_168_atmega1284p.hex contains 4096 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 2.40s

avrdude: verifying ...
avrdude: 4096 bytes of flash verified

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done. Thank you.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aż strach teraz cokolwiek ruszyć żeby się znowu nie posypało. =D

Edit:
Musiałem sprawdzić.
Log z wgrywania marlina 1.1.8

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


trying to connect to device...

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.04s

avrdude: Device signature = 0x1e9705
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed

To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: current erase-rewrite cycle count is -536887297 (if being tracked)
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukarki\avrdude\w
in32_executable\Marlin_PL_118.hex"
avrdude: writing flash (131072 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 73.60s



avrdude: 131072 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukark
i\avrdude\win32_executable\Marlin_PL_118.hex:
avrdude: load data flash data from input file C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis d
rukarki\avrdude\win32_executable\Marlin_PL_118.hex:
avrdude: input file C:\Users\Dinentis\Desktop\serwis drukarki\avrdude\win32_exec
utable\Marlin_PL_118.hex contains 131072 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 71.30s



avrdude: verifying ...
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0800
0x30 != 0xff
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done. Thank you.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uszkodzenie pamięci ?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 17:53

Czyżby starsze arduino ide?
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 18:14

Nie do końca. Soft do bezpośredniego programowania układów scalonych (tak mądrze wyczytałem =D).Służy wyłącznie do wgrywania. Nic w nim nie napiszesz.
Dostanę warna, ale trudno: www.nongnu.org/avrdude/
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 7 lip 2019, 12:57

Pokopałem nieco i znalazłem takie coś: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2400532.html
Moje ustawienia to:
L= 0xD6
H= 0xDC
E= 0xFD
LB= 0x3F

Czy to może mieć związek z problemem ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 9 lip 2019, 11:09

Fusebity wyglądają dobrze.
Spróbuj jeszcze raz:
Podłącz do komputera tylko programator USBASP (swoją drogą, od jakiego polskiego sprzedawcy masz programator ze starym firmware'm? Mi to wygląda na chińską konstrukcję)
Zasilanie drukarki podłącz osobno, nie przez USB z komputera. Ale możesz przez USB z ładowarki do telefonu.
W arduino ide wybierz odpowiednią wersję swojego sterownika (wybierasz anet v1.0, a w pierwszym wpisie piszesz, że masz wersję 1.5!)
Wgrywasz bootloader. Pokaż, jakie komunikaty się wyświetliły.

A zanim to zrobisz, powiedz, czy po podłączeniu zasilania mruga dioda na płytce.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 12:16

Marhef pisze:
9 lip 2019, 11:09
****
Podłącz do komputera tylko programator USBASP (swoją drogą, od jakiego polskiego sprzedawcy masz programator ze starym firmware'm? Mi to wygląda na chińską konstrukcję)
****
Zasilanie drukarki podłącz osobno, nie przez USB z komputera...
****

A zanim to zrobisz, powiedz, czy po podłączeniu zasilania mruga dioda na płytce.
Dodam kilka rzeczy.
Jak to pewien gościu mawiał: "Na 100 chińskich usbasp działało 10, z czego 3 poprawnie".
Płyta Anet V1-5 nie działa bez zasilania podstawowego. Z portu USB jest zasilany tylko CH340.
Dioda "debug" na płycie Anet V1-5 mruga tylko na oryginalnym bootloaderze. Jeśli wgrany był "jakiś" bootloader do atmegi1284 -dioda ta jest przeważnie wyłączona, albo zdefiniowana na innym pinie. Trzeba by sobie bootloader samemu zrobić.

Tomek Matuszewski z Garage Make Zone ma filmik, na którym pokazuje jak wgrać do Anet A8 Repetiera. Proszę już któryś raz. ZRÓB TO !!! dokładnie jak na tym filmie jest pokazane. Ale nie. Płyta uszkodzona to filmik z naprawy.
Na filmiku z naprawy Tomek używa dość drogiego programatora, to nie jest wszystko jedno jakie usbasp i którego producenta.
Problem rozbija się w zasadzie o brak sterowników do usbasp/ch340 niż o problem z mikrokontrolerem. Jeśli płyta jest nowa - w ciągu ostatnich kilku miesięcy kupiona - teoretycznie może być problem, ale jak napisałeś ktoś już wcisną marlina na tą płytę... więc nie powinno być problemów.
Jeśli masz do dyspozycji jakiekolwiek arduino (najlepiej uno/mega na stk500v2) i ci działa - wykorzystaj je jako programator.

P.S.
Ktoś gdzieś kiedyś również powiedział, że bootloader wgrywa się do mikrokontrolera TYLKO RAZ!!! - jeśli ktoś miał wgranego marlina, a napewno marlin był wgrywany przez producenta - komunikacja działała - to wypalanie po raz "enty" bootloadera nie ma nic do rzeczy, nic nie zmieni.

Bootloader to taki mały fragment programu - zamieszczony gdzieśtam, który odpowiada za programowanie mikrokontrolera!!! - nie ma nic do ustawień fusebitów ani numeru portu czy prędkości transmisji danych.
Po wciśnięciu przycisku RESET - mikrokontroler przez krótki czas czeka na programowanie - po za tym bootloader nic nie robi. Na nowych płytach anet - funkcja programowania przez bootloader jest zablokowana.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 12:54

Marhef pisze:
9 lip 2019, 11:09
...Zasilanie drukarki podłącz osobno, nie przez USB z komputera. Ale możesz przez USB z ładowarki do telefonu.
A zanim to zrobisz, powiedz, czy po podłączeniu zasilania mruga dioda na płytce.
Jeśli cię dobrze zrozumiałem, to do portu usb płytki podaję zasilanie z ładowarki, a do portu J3 wpinam programator podłączony do komputera. Jeśli tak, to nic to nie daje. Nic nie świeci, nic nie idzie. Nawet w arduino ide po kliknięccue w "wypal bootloader" mam n belce " Wgrywam bootloader do płytki...." ale tak w nieskączoność.
MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 12:16

Dioda "debug" na płycie Anet V1-5 mruga tylko na oryginalnym bootloaderze. Jeśli wgrany był "jakiś" bootloader do atmegi1284 -dioda ta jest przeważnie wyłączona, albo zdefiniowana na innym pinie. Trzeba by sobie bootloader samemu zrobić.
A więc załączam bootloader który wykorzystuje

MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 12:16
Problem rozbija się w zasadzie o brak sterowników do usbasp/ch340 niż o problem z mikrokontrolerem.
Jeśli masz do dyspozycji jakiekolwiek arduino (najlepiej uno/mega na stk500v2) i ci działa - wykorzystaj je jako programator.
Nie ma problemu. Proszę i sterowniki. Sterownika drukarki nie chce mi się szukać. Ale zastanów się - JAK BYM WCZEŚNIEJ PROGRAMOWAŁ NP. MARLINA BEZ POPRAWNEGO STEROWNIKA !!!! Czepiłeś się tych sterowników jak ja tej diody. Ja zrozumiałem swój błąd...
Przy okazji nie, nie mam żadnego arduino. A na pojedynczą wycieczkę nie bd kupować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 9 lip 2019, 13:09

Możecie się nie przekrzykiwać? A co, jeśli obaj nie macie racji?
MrLewerence, co da Twoja podpowiedź, jeśli będzie uszkodzony bootloader? Nie dasz rady wgrać wsadu bez programatora, bo nie działa bootloader.
A że ktoś gdzieś napisał, że wgrywa się tylko raz. No cóż, to prawda... pod warunkiem, że bootloader działa. Bo jeśli nie działa, to jedynym rozwiązanie jest wgrać go ponownie. A większość moich pytań ostatnio jest po to, żeby ustalić, czy bootloader działa!
Dicentis, umiesz obsłużyć avrdude z linii poleceń? Albo masz jakąś nakładkę graficzną, która pozwala na szybki podgląd podłączonego procka? Ja od dłuższego już czasu używam mkAVRCalculator (rozwiązanie płatne), tam wszystko widać. Ale da się to też osiągnąć po prostu z linii poleceń.
I nie odpowiedziałeś, co to za programator masz.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 13:17

MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 12:16
P.S.
Ktoś gdzieś kiedyś również powiedział, że bootloader wgrywa się do mikrokontrolera TYLKO RAZ!!! - jeśli ktoś miał wgranego marlina, a napewno marlin był wgrywany przez producenta - komunikacja działała - to wypalanie po raz "enty" bootloadera nie ma nic do rzeczy, nic nie zmieni.
Na pewno trzeba s...ć i umrzeć. Podatków da się unikać (patrz polityka). Marlina 1.1.8 NA PEWNO wgrałem sam. Po zakupie było standardowe oprogramowanie. Dalej tyle rzeczy bierzesz na pewnik nie pytając. Niewiedza nie oznacza głupoty. Pozostawanie w niej celowo już tak.

MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 12:16

Tomek Matuszewski z Garage Make Zone ma filmik, na którym pokazuje jak wgrać do Anet A8 Repetiera. Proszę już któryś raz. ZRÓB TO !!! dokładnie jak na tym filmie jest pokazane. Ale nie. Płyta uszkodzona to filmik z naprawy.
To już wyjaśniłem rozpoczynając ten temat. Dokładnie tak jak na filmie, u mnie się kończy "NIE DZIAŁA U MNIE TO I H_J!". Nie jestem w stanie w magiczny sposób i za pomocą powtarzanej przez Ciebie jak mantry " ZRÓB TO" sprawić żeby to zadziałało. Dzięki takiej pomocy mam ochotę chwycić za młotek i jebutnąć przez tą płytkę.
Nie zaprzeczam że masz wiedzę, ale za cholerę nie potrafisz jej przekazać w sposób taki jak np. Marhef.
Za każdym razem jak wracam do tego tematu, czytam kilka poprzednich postów żeby DOKŁADNIE ROZUMIEĆ o czym jest mowa. Proponuję sprawdzić tą metodę. Naprawdę oszczędza czas...
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 13:19

I taki styl prowadzenia rozmowy mi się podoba =)
Marhef pisze:
9 lip 2019, 13:09
Dicentis, umiesz obsłużyć avrdude z linii poleceń? Albo masz jakąś nakładkę graficzną, która pozwala na szybki podgląd podłączonego procka?
Mam. Co potrzebujesz z niego wiedzieć ?

Z mkAVR moje screeny masz tutaj: https://garage-makezone.eu/forum/viewto ... 3106#p3106

Z tą różnicą, że teraz wróciłem do w.w. fuse bitów.

Edit.
I coś mam w nich namieszane, bo teraz avrdudess pokazuje, że pamięć flash ma 128 KB.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2019, 14:22 przez Dicentis, łącznie zmieniany 2 razy.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 13:27

Marhef pisze:
9 lip 2019, 13:09
I nie odpowiedziałeś, co to za programator masz.
Link do aukcji allegro: https://allegro.pl/oferta/programator-i ... 6573663411

Z zapewnień jest polskiej produkcji. Na tym się opieram.

Z innej beczki. Znalazłem jeszcze takie coś: https://www.rudius.net/oz2m/ngnb/atmel_altprogx_.htm
Dokładnie ten sam programator, i eX'a też mam. Niestety nie ma mojego chipu. Da się go jakoś dograć ?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 13:46

Wycofuję się z dyskusji.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 14:04

MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 13:46
Wycofuję się z dyskusji.
Obrażanie się nie ma sensu. Starając się komuś pomóc czytam co pisze. Jeśli dane rozwiązanie nie zdaje egzaminu, szukam z innej strony. Nie piszę na upór, że to musi działać i tyle. 25 lat doświadczenia w serwisowaniu komputerów nauczyło mnie, że każdy komputer jest inny. Masz dwie takie same konfiguracje u dwóch innych klientów i to samo nie zawsze zadziała. Bo jeden coś wgrał o czym nie wiesz i to blokuje wszystko. Ale jak mi powie co to jest, będę mógł to jakoś przeskoczyć. Tu sytuacja jest taka sama. Tam działa, a mi nie. Kijem rzeki nie zawrócisz.
Rozumiem, że pewne rzeczy mają swoje schematy. Ale trzeba też być elastycznym. Nie jestem człowiekiem który prosi o pomoc i jej nie chce przyjąć. To był by kretynizm. Ale jestem człowiekiem którego wk....a powtarzanie się po raz 5. Czytam ze zrozumieniem i (przynajmniej na tego typu forum) oczekuję też tego od innych. Napisałeś co mam zrobić, a mi to nie zadziałało. Zapytałem, czy mógł byś poświęcić chwilę i sam do tego zerknąć. Nie miałeś czasu, szanuję to. Ale myślę, że to świadczy o mojej chęci współpracy. Nie sądzisz ?

Nie piszemy tu o układaniu kwiatów, a o czymś ścisłym. Więc jeśli 1>0 to niech tak zostanie.

Na forum garage make zone jest ten sam temat. Zobacz proszę, jak tam to wygląda. Porównaj to ze swoim stylem. Zrozumiesz wtedy skąd we mnie taka reakcja a nie inna.

Jeśli mimo to odpuścisz, trudno. Tak czy inaczej dzięki za próbę pomocy.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 14:21

Potraktuj płytkę Anet V1.x jak tani klon arduino z układem ch340 jako "programator". Albo jako zwykly mikrokontroler.
Podłącz usbasp, z poziomu arduino ide wypal bootloader i za pomocą programatora usbasp wgraj zwykły sketch z arduino. może być pusty sketch, może być zwykły blink.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 14:25

Staram się, ale teraz wgrywanie bootloadera trwa w nieskączoność. Coś z fusami mam namieszane, bo pokazuje że flash ma 128kb.(albo mi się wydaje, że była większa)

Jak na fotce. Mogę tak czekać do wieczora.

Edit.
Wgranie nawet pustego sketcha (tego co na fotce) kończy się tym samym. Arduino ide wisi. Zastanawiam się powoli czy nie spisać tej płytki na straty. Za 90 zł mogę mieć sprawną używkę. A najlepsze jest to, że to wszystko z własnej głupoty, bo zacząłem się bawić fuse bit'ami. :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 9 lip 2019, 15:18

A jak wgrywasz sketch? Wydaje mi się, że powinna być gdzieś opcja "wgraj przez programator", albo jakoś tak...
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 15:19

Tak właśnie robię. Przez usb mam stk500, więc to jedyna opcja.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 15:42

makefile - jest jedno. jeśli masz pliki rdzeniowe dla atmegi 1284p i właściwy bootloader (a nie jakiś tam okrojony do 256kB) - fusebity ustawiają się za każdym razem. kwestia tego czy programator się połączy z mikrokontrolerem, a mikrokontroler pozwoli sie programować.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 15:46

To jest obecny "wgrany". Ale i ten (złącznik) nic nie dał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 9 lip 2019, 15:56

Skąd bierzesz te bootloadery? Jest do nich jakiś opis?
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 16:00

Dla przykładu: http://reprapforum.pl/component/kunena/ ... howto.html

Część wyrwana z paczek dedykowanych dla anety a6.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 17:19

Dobra.
Konfigurację sprzętową pod którą wgrywam na płytę Anet wszystko i zawsze kiedy tego trzeba jest już w tym poście.
Teraz tak.

Błąd wgrywania bootloadera:
error bootloader.jpg
Konfiguracja przy której błąd występuje -> próba wgrywania bootloadera przez usb/ch340.

Hardware z USBASP - jakiś chińczyk - aczkolwiek mam jeszcze kilka programatorów ATB-USBASP.
hardware.jpg
Trzeba było rozgiąć skrajne piny w gnieździe J3 - bo mój adapter 10p <=> 6p nie pasuje.

Pod tą konfiguracją mkAVRcalculator widzi płytkę Anet (mikrokontroler) tak:
usbasp jako programator anety.jpg
Natomiast Arduino IDE widzi to tak:
bootloader usbasp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 17:27

Do pełni szczęścia brakuje bootloadera, ale ten jest we wspomnianym arduino 1.8.0 mod dostępnym tutaj:
https://garage-makezone.eu/firmware-0-92/
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 17:30

Wszystko mam ustawione tak jak Ty. Fusy też przestawiłem. Ta sama paczka. I teraz pytanie - zasilasz płytę zasilaczem 12V ? Pytam, bo u mnie tego gniazda nie ma.

Jeśli mógł byś, pokaż proszę co masz w zakładce " fusy uproszczone"
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: