Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z oprogramowaniem do druku 3D? Szukaj pomocy tutaj!
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 17:49

Oczywiście, że zasilanie musi być. To tak jakby auto tankować, a kół nie ma.
Gniazdo DC i piny BLE dokładałem.

Przyznam szczerze, że o ile umiejętności w lutowaniu mam nie małe, to gniazdo DC sprawiło trochę kłopotów...
Chińczycy bardzo przestrzegają rohs, i ich maszyny lutują bez ołowiu... ciężko to idzie... niemal na granicy zapłonu kleju pod ścieżkami.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 17:58

Czyli jak wepnę programator w J3 i odpalę zasilanie z zasilacza drukarki to bd ok ?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 18:01

Jak kabelków nie pomylisz, to dlaczego ma się coś dziać?
Schemat płytki masz?
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 18:04

Kable mam odłączone. Schematu nie mam, ale to nie problem.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 18:05

ANET3D_Board_Schematic.png
ANET3D_Board_Schematic.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 18:10

Lipa. Dalej przy wypalaniu bootloadera wisi.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 18:13

mkAVRcalculator rozpoznaje mikrokontroler? masz pełną wersję tego programu?
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 18:13

Jeśli nie mam podłączonego dodatkowego zasilania, to tak. Przy zasilaniu z zasilacza nie rozpoznaje programatora.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 18:20

to masz jakąś lipę z programatorem...

masz adapter 10p/6p czy na kabelkach? nie podłączaj Vcc. Tylko linie ISP i GND.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 9 lip 2019, 18:23

Mam. Zakupiłem z programatorem.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 9 lip 2019, 18:26

a jeszcze jedno. Jak widzisz na schemacie... +5V z gniazda usb nie jest połączone z +5V na płytce anet - nie ma zasilania z portu USB...
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 02:56

MrLewerence pisze:
9 lip 2019, 18:20
to masz jakąś lipę z programatorem...

masz adapter 10p/6p czy na kabelkach? nie podłączaj Vcc. Tylko linie ISP i GND.
Adapter zakupiony. W sumie taki sam jak twój.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 10 lip 2019, 08:24

Masz pojęcie ile takich programatorów kupiłem, zanim trafiłem na działający....
Ale, atb- usbasp działa bez problemu. Mam ich 2 i 3 licencje na mkAVRcalkulator... ;)
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 11:31

Programator działał, bo programowałem przez niego od początku tej awarii. Łącznie z przejściówką. Jeśli podłączę wszystko i zrobię fotkę, to wygląda dokładnie jak u Ciebie. Za wyjątkiem tego dolutowanego portu zasilania.
Tak czy inaczej płyta jest martwa. A kim jest denat, można zidentyfikować przez mkAVR. I to z własnej głupoty, bo zachciało mi się zabawy fusami. Tyle.
Mam opcję zakupu używki za 90zł + przesyłka, a przynajmniej zaoszczędzę nerwów. Chyba, że jest jeszcze jakaś alternatywna opcja reanimacji.

A z innej beczki. Da się jakoś (profilaktycznie) zdiagnozować programator ? Kto wie gdzie diabeł siedzi tym razem...
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 10 lip 2019, 11:52

Ale to, że poprzestawiałeś fusebity nie oznacza, że płytka padła.
Jeśli możesz się połączyć z prockiem (a możesz, bo mkavrcalculator go widzi), to znaczy, że procek żyje. Wgrałeś bootloader, o którym pisał MrLewerence? Jeśli tak, spróbuj podłączyć kabel USB (i zasilanie) i zaprogramować z arduino ide. Ustawienia połączenia tak jak u kolegi, bo możesz tu mieć jakieś niezgodności.
Wydaje mi się, że jeżeli wgrasz wsad przez USBASP, to stracisz dostęp do bootloadera.
Jeszcze jedno, o ile dobrze pamiętam, przy wgrywaniu bootloadera ustawiają się odpowiednio fusebity.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 12:07

Obecnie nie da się nic wgrać. Wszystko wisi jak na ostatnim załączniku. Wczoraj zostawiłem arduino ide z wgrywaniem bootloadera na 3 godziny i nic z tego nie wynikło. Dalej wgrywał. Prawdopodobnie jest uwalona albo pamięć, albo programator.
Co do ustawień "jak u kolegi", to jedyną różnicą jest to, że u mnie dalej są aktywne porty COM. Znaczy mogę tam wybrać COM1 i COM2. Poza tym wszystko to samo.
Odnośnie wsadu przez USBasp - więc straciłem dostęp. Ale kiedy, ciężko powiedzieć.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 10 lip 2019, 12:31

Możesz z poziomu mkAVRcalkulator ustawić mikrokontroler?
Próbowałeś wgrać przez mkAVRcalkulator Soft do mikrokontrolera, wiesz jak to się robi? Wiesz jak wyeksportować plik .hex z arduino ide?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 10 lip 2019, 12:33

Bo programując przez USBASP kasujesz zawartość pamięci, więc również i bootloader.
Spróbuj jeszcze jednego.
Gdzieś na komputerze w folderze z arduino ide powinieneś mieć blik boards.txt (albo jakoś tak). Z tego, co pamiętam, są tam zapisane ustawienia dla Twojej konfiguracji. Możesz dołączyć do postu ten plik? Spróujemy powalczyć dalej ;)
Jeszcze jedno. Korzystasz z arduino ide podanego przez MrLewerence? Bo to też może mieć znaczenie.
Proszę o wstawienie pliku, ponieważ nie mam możliwości pobrać arduino ide (na komputerze w pracy mam blokadę)

Edit:
Bo MrLewerence coś dopisał. Proponuję wstrzymać się z wgrywaniem softu dopóki nie ogarniemy fusebitów.
Edit2:
W ten sposób można przecież wgrać sam bootloader, a resztę normalnie, przez kabel USB
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 17:26

MrLewerence pisze:
10 lip 2019, 12:31
Możesz z poziomu mkAVRcalkulator ustawić mikrokontroler?
Próbowałeś wgrać przez mkAVRcalkulator Soft do mikrokontrolera, wiesz jak to się robi? Wiesz jak wyeksportować plik .hex z arduino ide?
1. Co rozumiesz pod pojęciem "ustawić"?
2. "Mikrokontroler" rozumiem jako ATmega 1284p. Zgadza się ?
3. Tak. Pliki z bootloader'em które załączyłem wcześniej. Oba w formacie .hex . Do tego z któregoś "zestawu" z marlinem wykopałem plik marlin_"coś tam".hex (paczka z plikami w załączniku). Niestety nie dało się go załadować. Pokazywało, że avrdude ma jakiś problem z otworzeniem tego pliku.
Co do wyexportowania pliku .hex z arduino ide to nie potrafię.


Kolejną sprawą jest to, że sprawdzałem pliki .hex przed załadowaniem programem eXtreme burner. Pokazywało mi ich zawartość bez problemu. Czyli kod w "hexadecymach". Natomiast po załadowaniu do pamięci przez cokolwiek i odczytaniu tego z powrotem, plik był uszkodzony (?). Znaczy cały zapełniony przez FFFF FFFF FFFF itd. Stąd wcześniejszy pomysł o uszkodzeniu pamięci lub programatora na płycie.
Marhef pisze:
10 lip 2019, 12:33
Jeszcze jedno. Korzystasz z arduino ide podanego przez MrLewerence? Bo to też może mieć znaczenie.

Edit:
Bo MrLewerence coś dopisał. Proponuję wstrzymać się z wgrywaniem softu dopóki nie ogarniemy fusebitów.
Edit2:
W ten sposób można przecież wgrać sam bootloader, a resztę normalnie, przez kabel USB
Tak. Dokładnie ta paczka z linku podanego przez MrLewerence. Ale na jakimkolwiek innym też nie idzie. Czy to 1.8.0, 1.8.4 czy cokolwiek innego jest dokładnie tak samo.

Zawartość pliku boards.txt:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

# See: https://github.com/arduino/Arduino/wiki ... cification
# See: http://code.google.com/p/arduino/wiki/Platforms

##############################################################

menu.cpu=Processor

########################################
## Anet V1 (sanguino clone) -
########################################
anet.name=Anet V1.0

anet.upload.tool=arduino:avrdude
anet.upload.protocol=arduino
anet.upload.maximum_size=131072
anet.upload.speed=57600

anet.bootloader.low_fuses=0xD6
anet.bootloader.high_fuses=0xDA
anet.bootloader.extended_fuses=0xFD
anet.bootloader.unlock_bits=0x3F
anet.bootloader.lock_bits=0x0F

anet.build.mcu=atmega1284p
anet.build.f_cpu=16000000L
anet.build.board=AVR_SANGUINO
anet.build.core=arduino:arduino
anet.build.variant=sanguino

anet.bootloader.file=atmega/ATmegaBOOT_168_atmega1284p.hex
anet.bootloader.tool=avrdude

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czyli fusy mam dokładnie tak jak powinno być, a i tak nie idzie.

Edit:
Chyba, że lockbits ma być na 0x0F, bo u mnie jest 0x3F

Edit2:
Załączam oba pliki z odczytu pamięci. Wykonane przez mkAVR.

Edit3:
Próbowałem też załadować boot'a przez MkBOOT Loader, ale niestety w demo mogę sobie pozwolić na plik max 1kB. Poza tym cały czas jest info " Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!!"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 10 lip 2019, 18:39

Kwestia jest taka, że mod arduino ide 1.8.0 to taki mod który ma dwa pliki board.txt. Zauważalne jest kiedy rozwiniesz listę płytek - jest jeden lub dwa dodatkowe separatory, ale to mniej ważne.
Jeśli masz tego moda 1.8.0 od GMZ (są jeszcze różne - ale to mało ważne) - to w zasadzie nic nie trzeba kombinować.
1. Co rozumiesz pod pojęciem "ustawić"?
2. "Mikrokontroler" rozumiem jako ATmega 1284p. Zgadza się ?
3. Tak. Pliki z bootloader'em które załączyłem wcześniej. Oba w formacie .hex . Do tego z któregoś "zestawu" z marlinem wykopałem plik marlin_"coś tam".hex (paczka z plikami w załączniku). Niestety nie dało się go załadować. Pokazywało, że avrdude ma jakiś problem z otworzeniem tego pliku.
Co do wyexportowania pliku .hex z arduino ide to nie potrafię.
1. Ustawić, tzn.:
- rodzaj taktowania - wewnętrzne, zewnętrzne szybkość taktowania.
- ustawienia fusebitów:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
po czym ustawiasz tak:
zapis.jpg
i klikasz "Wykonaj". Chwilę czekasz i przechodzisz do arduino IDE.

W arduino ide wybierasz to:
arduino hex.jpg
czerwone kółko do zrobienia hex z marlina, zielone kółko lokalizacja pliku...
Wracasz do mkAVR Calculator i robisz to:
flasz.jpg
klikasz "wykonaj" i jeśli wszystko pójdzie okej powinieneś mieć przynajmniej drukarkę bez komunikacji usb do zmian oprogramowania.

Jeśli pokładowy konwerter usb<->uart działa, drukarka powinna się zgłosić w Repetier Host - tutaj ustawienie portu com (jaki ci się tam zgłasza) i prędkość 115200 - chyba że w marlinie ustawione masz co innego - często ludzie zapominają to ustawić i prędkość transmisji jest po za możliwościami CH340 - zazwyczaj 250000 bodów.
Prędkości transmisji i numeru portu nie zmieniaj z poziomu menadżera urządzeń - to się ma zainstalować/podłączyć domyślnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 10 lip 2019, 18:49

Jest jedno ale (!)
Masz program mkAVR Calculator w pełnej wersji? Wersja demo nie obsługuje tego procesora - można go odczytać. ale zapisu nie da się zrobić.
Marhew - Tech Support Atnel - popraw mnie jeśli się mylę co do licencji na mkAVR-C.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 18:52

Mam. Nieco starszą, ale mam. ;) A licencja na Nazwiskio Imie XDDD
Ostatnio zmieniony 10 lip 2019, 19:01 przez Dicentis, łącznie zmieniany 1 raz.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 18:59

Jest tam jeszcze wersja z bootloaderem. Może tą wgrać ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 10 lip 2019, 19:06

Dicentis pisze:
10 lip 2019, 18:52
Mam. Nieco starszą, ale mam. ;) A licencja na Nazwiskio Imie XDDD
i adres,,,
mam 6 takich...
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 10 lip 2019, 19:07

Coś nowszego niż v1.0.0 build 59? Jeśli tak, poproszę link na PW =) Będę bardzo wdzięczny.

Co z tym .hex?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: