Ceence

Pochwal się, co ostatnio zmajstrowałeś.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Ceence

Post autor: cube » 24 paź 2013, 23:36

Buduję dla siebie małe cnc. Pole pracy 280x140x140. Rozpisywać na temat konstrukcji się nie będę, bo to forum nie jest skierowane dla profesjonalistów, ale kilka szczegółów podam.
Rama z betonu, elementy konstrukcyjne ze sklejki i aluminium, bloki łożyskujące z poliacetalu.
Ruch liniowy realizowany na prowadnicach liniowych i wózkach THK HRW35.
Śruby napędowe o gwincie trapezowym Tr10x2.

Najbliższe zakupy to silniki 1,3 do 1,9Nm i przekładnie 1:2 na paskach zębatych. Komputer będę miał na dniach, płytę główną do sterowników już mam, mam już również wykonane 2 moduły samych sterowników. Pierwszą ich wersję było można zobaczyć w moim artykule "Kolejny nudny artykuł o termotransferze" http://majsterkowo.pl/kolejny-nudny-art ... ransferze/ Nie radzę powielać, na płytce był błąd.

Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla mocniej zainteresowanych, trochę więcej napisałem tutaj: http://www.cnc.info.pl/topics58/beton-s ... t50942.htm

A przy okazji powstaje jeszcze drukarka 3d, maleństwo 10x10x10cm :)
Obrazek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Ceence

Post autor: Artur997 » 25 paź 2013, 09:32

cube pisze:http://majsterkowo.pl/kolejny-nudny-art ... ransferze/ Nie radzę powielać, na płytce był błąd.
Tak trochę off-top: skoro jest błąd, to może napisać stosowną informację przy artykule, żeby inni się nie stresowali?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 25 paź 2013, 10:21

W artykule nie ma spisu elementów i ich wartości, nie ma pdfa ze wzorem ścieżek, nie ma żadnych szczegółów dot. płytki. Raczej nie do powielenia, a to napisałem tylko proforma.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Ceence

Post autor: Maxik » 25 paź 2013, 14:56

Mechanizm drukarki wygląda na prostszy niż w innych konstrukcjach. Jakie koszty? Opierasz to na jakimś modelu? Jakie parametry druku zakładasz?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 25 paź 2013, 21:10

Maxik pisze:Mechanizm drukarki wygląda na prostszy niż w innych konstrukcjach. Jakie koszty? Opierasz to na jakimś modelu? Jakie parametry druku zakładasz?
Szczerze - ile wyjdzie bez gubienia kroków, tyle będzie jeździć. Żadnych konkretnych planów co do parametrów, poza zakładanym polem roboczym 10cm^3 i filamentem 1,75mm. Pierwotnie z direct extruderem, teraz jednak zmieniłem koncepcję na bowden.
Sterownik, na razie, będzie na kostkach a3967, więc maks. 750mA a silniki są na 1.4A. Także początkowo będą niedosterowane = wolne.
Konstrukcja jest całkiem prosta w wykonaniu, ale składa się ją mało przyjemnie. Ma też pewne błędy w założeniach. Założyłem sobie że łatwo wytoczyć będzie otwory 3,3mm i gwintować M4 w kwasówce. A to była masakra. Dwa złamane gwintowniki, musiałem dorabiać pręty. Wszystkie są fi 8mm. Także śmiało mogłem przewidzieć normalne śruby M6 a nie te maleństwa. A rozwiercać nie mogę, bo otwory w profilach są zbyt blisko krawędzi (tzn. jest ze 3mm zapasu, ale nie podoba mi się wizja że zostanie tylko 2mm).
Natomiast, do tej pory, główne założenie jest zrealizowane = zero części drukowanych.
Nadal mam cel zaprojektować drukarkę, o takim samym polu roboczym, możliwą do wykonania samemu w warsztacie, w 99%. Bo jedna czy dwie operacje na tokarkę są nieuniknione. Mam już mnóstwo pomysłów na ulepszenia.
Koszt - na razie jakieś 100zł za profile i 30zł za silniki. Paski i koła zębate są ze skanerów, więc miałem je za friko. Toczenia też nie liczę, bo robiłem to sam, na tokarce użyczonej przez kolegę. Kwasówka na pierwszy raz to zdecydowanie skok na głęboką wodę.
MrLewerence pisze:Szok, żelbetonowa konstrukcja maszyny CeeNCe.

Ile to waży już?
Są firmy, które robią korpusy swoich maszyn profesjonalnych z betonu oraz polimerobetonu. Materiał ten ma mnóstwo zalet = sztywność, zdolność tłumienia drgań, masa. Sam beton ze 35kg, do tego stal w środku i na ceowniki z 10-13kg, prowadnice z wózkami z 10, drewno z wkładkami też pewnie z 5kg. Obstawiam że koło 60kg już jest.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 28 paź 2013, 17:39

Pierwsze frezowanie "ręczne". Najprostsze pokrętła bez podziałki i innych udogodnień. Jakiś tam frez (czy tam pilnik obrotowy) z zestawu narzędzi do multiszlifierki.
Obrazek

Zakupiłem silniki 1,3Nm. Sterowniki czekają już dawno polutowane. A3977. Nadal zastanawiam się nad przekładnią. Ale chyba zostawię to sobie na "po weekendzie".
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 15 lis 2013, 19:58

Dłubię nadal. Położyłem trasy na kable i zrobiłem puszki połączeniowe dla silników. Silniki jeszcze nie zamontowane, bo zabrakło mi podkładek pod śruby.
Obrazek
frez044.jpg
frez042.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Ceence

Post autor: jacek1234gml » 15 lis 2013, 21:40

Widzę że giętkie prowadzenia przewodów są zrobione na zwykłej rurce karbowanej tzw. peszlu... Jak to sprawdza się w takim zastosowaniu? Nie będą z czasem pękały?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 15 lis 2013, 21:59

Nie wiem jak się będą sprawdzać. Niewykluczone że pękną. Ale mam tego sporo więc się tym nie przejmuję. Nawet jeśli po paru godzinach by umarły - to cena jest tak znikoma, że bez żalu wymienię.
Jak skończę drukarkę, to sobie wydrukuję lepsze prowadniki przewodów ;)
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Ceence

Post autor: jacek1234gml » 17 lis 2013, 01:20

Cena faktycznie niska ale pracy trzeba nadkładać... Widziałem takie rurki które wytrzymują 750N nacisku, stawałem na nie i nawet się nie ugięły. Nie wiem jak ich twardość będzie się miała do wytrzymałości w zginaniu ale może warto by przetestować
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Ceence

Post autor: jacek1234gml » 17 lis 2013, 12:18

Widziałem kiedyś półmetrowy kawałek rury przeznaczony do częstego zginania w jakiejś maszynie i taki kawałek kosztował ponad 100zł. Zapytaj w sklepie o rurkę 750N jak kupisz jej metr-dwa to ceny wcale nie odczujesz
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 7 gru 2013, 20:57

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dłubię sobie nadal. Było by więcej fot, ale baterie w aparacie umarły.
Zamocowałem już wszystkie silniki. Paski napędowe okazały się na tyle sztywne, że napinacze do dwóch osi, które planowałem zrobić, nie dały by rady ich naciągnąć (mam za słabe sprężyny), więc wymagana była zmiana konstrukcji niektórych elementów.
Jestem w trakcie dopieszczania czyli minimalizowanie tarcia na śrubach, luzów w łożyskach itp. Postanowiłem że na próbę będę maszynkę testował za pomocą arduino uno i wsadu GRBL i mam nadzieję przed końcem roku już ją odpalić.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 23 sty 2014, 22:26

Zabawa trwa. Przedwczoraj pierwsze frezowanie, coś tam szło. Silnik osi X bardzo hałasuje i czasem sobie stuka.
Szlifierka ta co na zdjęciach nędzny frez trzypiórowy 3,125mm z zestawu końcówek do szlifierki, materiał to odpadkowy MDF. Problem taki, że kod który miałem przygotowany, zrobiłem dla mniejszego narzędzia.
Druga próba, po zmianie kodu ujawniła że frezarka ma luz na osi Y, w dodatku oś Y jest odwrócona, czyli wzorek został tak jakby odbity lustrzanie względem X. Luz znalazłem bardzo szybko - zapomniałem dokręcić obejmę trzymającą nakrętkę pociągową.
Próba 3 - wyszło już całkiem ładnie, nadal oś Y odbita, ale już wiem co muszę zmienić w parametrach GRBL.
Próba 4 - szkic kalibracyjny, osie obróbki już się zgadzają, +Y jest w tą stronę, w którą miał być.
#5 - frezowanie tego samego co w 3 próbie i objawia się jakiś zonk. Parametry obróbki identyczne jak wcześniej. Silnik X czasami nie dokręca pełnego wymiaru, w efekcie widzę że warstwy się już rozjeżdżają. Znów szukam jakichś luzów (brak), obejma dokręcona, blok łożysk dokręcony, naprężam trochę mocniej pasek. Oś X przy zadanych 20mm rusza się może o 5mm w bok, strasznie hałasuje. Poluźniam pasek, luzuję wszystko, zero poprawy. Zwiększam prąd sterownika - zero zmian. Ostatecznie silnik luzuję tak, że już pracuje sam - drży zamiast się ruszać. Wcale nie ma momentu trzymającego, przy ruszeniu palcem czuć że się przestawia. Żadnych zmian w kablach. Umarł silnik albo sterownik. Podejrzewam silnik.
Plan na jutro - zobaczyć jak się zachowuje sterownik z mniejszym mikrokrokiem - jest 1/8, sprawdzę 1/4 i 1/2. Potem zamienię silniki ze sterownikami w XY, bo w tych dwóch osiach silniki są jednakowe. Jeśli problem będzie się powtarzać - zdechł silnik; jeśli się przeniesie na drugi silnik - zdechł sterownik.
Ech.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 29 sty 2014, 17:07

Okazało się że sterownik szwankował. Poprawienie lutownicą mu pomogło i mimo brzęczenia silnika, pracował nieźle.
Ale.
Śruba w Y złamała się w miejscu nakręcenia koła zębatego. Koło było nakręcone na oś i zakontrowane nakrętką. Gwint M6 miał widocznie zbyt mały przekrój rdzenia i zbyt mocno napięty pasek zniszczył go zmęczeniowo. Najgorsze jest to, że każda śruba jest zarobiona tak samo = również wkrótce strzelą. Tak więc czekam na odpowiedź od sprzedającego na ebayu i kupuję dwie śruby kulowe 1605, z miejsca na oś Y oraz X. W osi Z wymyśliłem że dorobię dodatkowe łożysko wspierające po drugiej stronie koła zębatego. Równomierne podparcie powinno uniemożliwić tak szybką degradację śruby. Wykorzystam do tego blok łożyska z osi Y, który będę musiał zmienić na inny (większe łożyska). Natomiast jedna z nakrętek trapezowych z osi poziomych pójdzie jako druga na oś Z celem kasowania luzów. Także nic się nie zmarnuje.
Przez Chiński Nowy Rok paczki będą wysyłane po 10 lutego, także czas mniej więcej do początku marca mam zamiar wykorzystać na wygładzenie i pomalowanie ramy. Oraz zespawam sobie jakiś stolik, bo ciągłe schylanie się jest masakryczne.

Gdybym miał tokarkę, to bym sobie to w godzinę naprawił.

Karma jest suką.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Ceence

Post autor: Marhef » 30 sty 2014, 01:58

cube pisze:Gdybym miał tokarkę, to bym sobie to w godzinę naprawił.

Karma jest suką.
Czy to znaczy, że miałeś tokarkę?

W jaki sposób chcesz kasować luz na śrubie?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 30 sty 2014, 10:22

Kilka rzeczy jest niezbędne do wytoczenia, ale niestety nie mam jeszcze swojej tokarki i robiłem to u znajomego.
Kasowanie luzu odbywa się poprzez wzajemne rozsunięcie lub skręcenie dwóch nakrętek. Wtedy każda nakrętka pracuje tylko w jednym kierunku. Można jeszcze inaczej sobie poradzić, np. poprzez rozcięcie wzdłuż osi i mocniejsze ściśnięcie nakrętki.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Ceence

Post autor: Marhef » 30 sty 2014, 21:30

Włóż sprężyny pomiędzy dwie nakrętki, będzie prościej.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 30 sty 2014, 22:42

Nie będzie. Musiałbym robić wpust w jednej z nakrętek i płetwę w drugiej, przetoczyć część nakrętki na mniejszą średnicę i dobrać sprężynę. A tak mam tylko dwie obejmy które ustalają pozycję nakrętek, wystarczy jedną poluzować, przesunąć osiowo nakrętkę i z powrotem zacisnąć. Prościej nie idzie zrobić.
Awatar użytkownika
hyena
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2013, 23:51

Re: Ceence

Post autor: hyena » 6 lut 2014, 21:41

No cóż tylko jeden element jes porządny ta prowadnica stalowa. Ogólnie to co masz zamiar robić tą maszyną ?? Jestem ciekaw co będzie napędzać narzędzie. Zrobiłeś kawał betonu a wstawiłeś miękkie aluminium i jakieś sklejki rozumiem że to gruby prototyp. Czemu nie zastosowałeś przkładni chciaż 1:2 przy napędach.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 6 lut 2014, 23:39

Nad przekładnią się zastanawiałem, ale w końcu odpuściłem. Ze względu na prędkości, jakie będzie można uzyskać. Przy Tr10x2 i 5obr/s silnika krokowego, daje to przejazdy 600mm/min. A wolniej zawsze puścić można. Z przekładnią 1:2 przejazdy by wyniosły 300mm/min a to mało. Dla 2:1 wyszły by i ponad 1m/min, ale wtedy nakrętki z poliamidu mogły by już szybko umierać. Nie stosowałem bezpośredniego napędu śrub poprzez sprzęgło, właśnie po to, aby móc w przyszłości mieć możliwość zmiany przełożenia.
Założenie było takie: solidna baza i w miarę możliwości finansowych zmieniać elementy na mocniejsze. Pierwsze miało iść wrzeciono, ale wyszła mi klapa z trapezami i kupiłem śruby kulowe. Ale nadal wrzeciono ma priorytet. Na 99% nie będzie to od razu kress 1kW (lub mokry chińczyk 0,8kW), ale coś innego umożliwiającego obróbkę alu. A wtedy wszystkie elementy sklejkowe, prócz stołu, zostaną wymienione na aluminiowe, bo maszynka sama będzie w stanie sobie je obrobić.
Dodatkowo, zmiana śrub na kulowe spowoduje odzyskanie sporej części mocy z silników krokowych, gdyż jej sprawność wynosi ok 90% a sprawność śruby trapezowej to okolice 30%. Więc tym bardziej pasuje mi tu przełożenie 1:1.
Sumując, ma brać alu, tworzywa, drewno. Ma być pomocą w moich dłubaninach w warsztacie i robić równe otwory w obudowach, które do tej pory musiałem skrobać iglakami.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 22 lip 2014, 13:13

Po wielu przygodach maszyna chyba zaczyna działać. Wykonałem w sumie 5 sterowników silników krokowych... Szwankował pierwszy a potem czwarty, który był robiony na szybko w miejsce pierwszego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po dłuższą historię zapraszam do tego tematu na forum cnc: http://www.cnc.info.pl/topics58/beton-s ... t50942.htm
Wióry pewnie w weekend.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 27 lip 2014, 13:54

Awatar użytkownika
beriss
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 27 lip 2014, 17:43
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ceence

Post autor: beriss » 27 lip 2014, 17:46

Jestem pełen podziwu :)
Awatar użytkownika
fluorek42
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 30 lip 2014, 15:13
Lokalizacja: Ustka
Kontakt:

Re: Ceence

Post autor: fluorek42 » 30 lip 2014, 15:27

I jak tam ci to cudo działa? ;)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ceence

Post autor: cube » 30 lip 2014, 15:34

Na razie nie skończyłem projektować nowej pinoli, dopóki tego nie zrobię, maszyna stoi. Jak skończę projekt, maszyna będzie frezować samą siebie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: