Światło na klatce schodowej z czujnikiem ruchu

Masz typowo elektryczny problem? To jest dobre miejsce, żeby poszukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paola
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2016, 09:10
Lokalizacja: Będzin

Światło na klatce schodowej z czujnikiem ruchu

Post autor: Paola » 21 lip 2016, 09:19

Witam, mam taki oto problem. Kupiliśmy dom do generalnego remontu i od roku walczymy z różnymi niuansami. Teraz przyszła kolej na klatkę schodową. Chciałabym zainstalować oświetlenie klatkowe na czujnik ruchu, ale niestety właśnie skończyliśmy remontować klatkę i wszystko jest nowe, łącznie z tradycyjnym oświetleniem. Czy da się zrobić taką instalację z czujnikiem aby nie naruszyć nowej klatki? Mam kinkiety z trzech miejscach, na dole na początku schodów, na półpiętrze i na ścianie w momencie gdy schody się kończą. Proszę o radę i z góry dziękuję :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Światło na klatce schodowej z czujnikiem ruchu

Post autor: sztapl » 21 lip 2016, 16:31

Nie sądzę żeby to pomogło. Zazwyczaj jest zamontowana czasówka... Więc trzeba by było poprosić administrację żeby zmieniła czasówkę na "normalny" włącznik i dopiero wkręcić żarówkę z czujnikiem.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Światło na klatce schodowej z czujnikiem ruchu

Post autor: ethanak » 21 lip 2016, 17:08

Jeśli ktoś pisze "kupiłem dom" to znaczy że jest sam sobie administracją.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
tomgme
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2016, 00:38

Re: Światło na klatce schodowej z czujnikiem ruchu

Post autor: tomgme » 11 wrz 2016, 01:08

Zmiast włąćzników montujesz czujniki ruchu, zależnie jak masz to wszytko podłączone, doradziłbym jeden czujnik jako główny i jeden pośredni, ten pośredni łączysz z głównym jednym drutem...

A ja doradziłbym używać języka polskiego w terminologii technicznej z szczególnym uwzględnieniem elektrotechniki. Zbędne porady skreślone.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: