Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bramie?

Luźne rozmowy o wszystkim i o niczym :)
ODPOWIEDZ
mateo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 18 cze 2014, 14:32

Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bramie?

Post autor: mateo » 31 sie 2015, 12:56

Pytam w czystej teorii. Był u mnie ostatnio monter BFT i robił mi tę automatykę. Jako majsterkowicz podglądałem co on tam robi, trochę go podpytywałem o różne sprawy i w teorii taki montaż nie wydaje się być trudny. Nie wiem jak z praktyką, ale ponoć takiego urządzenia lepiej samemu nie podłączać do bramy, wy byście umieli?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: rumunn95 » 31 sie 2015, 21:12

pewnie ze umiemy nie dosc ze montujemy to jeszcze robimy automatyke sami ;)
na chwile obecna dzialaja takie czery napedy
https://www.youtube.com/watch?v=TUnBI0LuH6o
uderzenie na koncu spowodowane brakiem jednej krancowki
https://www.youtube.com/watch?v=IzNJFYWAloE
mateo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 18 cze 2014, 14:32

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: mateo » 18 wrz 2015, 21:25

Okej, dzięki. Wkrótce czeka mnie przegląd i sam w takim razie tego tykać nie będę. Niemniej post MrLewerence zasługuje na pochwałę i dzięki wielkie, fajnie wszystko wyjaśniłeś. :)
Awatar użytkownika
krystian_now
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 sie 2014, 11:13
Lokalizacja: Z czeluści

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: krystian_now » 15 paź 2015, 10:52

mateo pisze:Pytam w czystej teorii. Był u mnie ostatnio monter BFT i robił mi tę automatykę. Jako majsterkowicz podglądałem co on tam robi, trochę go podpytywałem o różne sprawy i w teorii taki montaż nie wydaje się być trudny. Nie wiem jak z praktyką, ale ponoć takiego urządzenia lepiej samemu nie podłączać do bramy, wy byście umieli?
Ja muszę się zmierzyć w wymianą siłownika. Kompletnie nie wiem co z tego wybrać: http://silownikielektryczne.com/
boguszliczono
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 11 paź 2015, 18:05

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: boguszliczono » 23 paź 2015, 21:41

A bramy Gerda stroją się same automatycznie :-) trzeba bodajże zrobić 5 cykli pełnego otwarcia i zamknięcia i gotowe.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
boguszliczono
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 11 paź 2015, 18:05

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: boguszliczono » 25 paź 2015, 16:04

Mogę Ci przesłać na pw instrukcje montażu bramy Gerda

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: rumunn95 » 26 lis 2015, 13:09

MrLewerence pisze:
rumunn95 pisze:pewnie ze umiemy nie dosc ze montujemy to jeszcze robimy automatyke sami ;)
...
wolałem tego oszczędzić ;)
A co ;) Majsterkowo pełna gęba :-D

Tapniete z LG G2
alama2
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 30 lis 2015, 12:19

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: alama2 » 30 lis 2015, 12:21

Sama nie zamontowałabym, ale za to koledzy kowale robią bramy i też zajmuja się automatyką :) Więc nie było problemu :)
mateo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 18 cze 2014, 14:32

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bram

Post autor: mateo » 15 gru 2015, 08:18

MrLewerence pisze:
krystian_now pisze:...

Ja muszę się zmierzyć w wymianą siłownika. Kompletnie nie wiem co z tego wybrać: http://silownikielektryczne.com/
Przede wszystkim musisz wiedzieć ile waży Twoja brama. Jak duży siłownik masz teraz...
boguszliczono pisze:A bramy Gerda stroją się same automatycznie :-) trzeba bodajże zrobić 5 cykli pełnego otwarcia i zamknięcia i gotowe.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Nie jest problemem strojenie bramy... Problemem jest prawidłowe zamontowanie, dobranie właściwego siłownika, jego moc i częstotliwości użytkowania... Warunki klimatyczne i pogoda ... Wszystkie te elementy znacznie przewyższają skomplikowaność bram automatycznych nad skomplikowanym procesem strojenia...
Zgadzam się, tym bardziej, że często mamy do czynienia z pełnym woltażem 240 V w przypadku tańszych modeli napędów, więc trzeba uważać (lepsze 24 V, niemniej wciąż jest to prąd). Strojenie jest zwykle objaśnione krok po kroku i nie ma w nim nic szczególnie trudnego.
Gosia80
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 27 sie 2018, 14:00

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bramie?

Post autor: Gosia80 » 30 sie 2018, 08:45

Majsterkowiczem jestem posiadam również dziecko i bezpieczeństwo posiadającej bramy jest najważniejsze,
polecam to co zamontowałem u siebie w domu kilka lat temu, są to czujniki do bram ASO.

samodzielnego montowania nie polecam a z bramy jestem bardzo zadowolony i z czystym sumieniem mogę ją polecić.
mateo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 18 cze 2014, 14:32

Re: Czy potrafilibyście sami zamontować automatykę przy bramie?

Post autor: mateo » 31 paź 2018, 17:28

Minęło trochę lat od montażu. Dzisiaj nie zadałbym takiego pytania. Szczególnie jeśli chodzi o sprawę dzieci.
W zasadzie nie majsterkuję z elektroniką i nigdy się nie powinienem porwać z motyką sam na takie słońce.
Napęd BFT funkcjonuje bezawaryjnie i bezpiecznie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: