Laptop do pracy
Re: Laptop do pracy
Lenovo chyba obecni są najlepsze.
Ja bym wolał SSD niż więcej ramu, nie zdajesz sobie sprawy jak przyspiesza komp po wymianie dysku na SSD, jestem po takich operacjach na dwóch starych laptopach i dostały drugie lepsze życie. Windows gro operacji związanych ze stronicowaniem pamięci robi niestety nie w ram a na dysku, i wcale nie z powodu ilości dostępnego RAM ;)MrLewerence pisze:Zamiast dysku SSD, wolę lepszy procesor albo więcej ramu... SSD nie wykorzystasz jeśli laptop będzie do pracy biurowej...
Pozdr
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Przy dzisiejszym zapotrzebowaniu programów na RAM lepiej wybrać upgrade z 2gb na 4gb RAM zamiast SSD.Slawek pisze:Ja bym wolał SSD niż więcej ramu, nie zdajesz sobie sprawy jak przyspiesza komp po wymianie dysku na SSD, jestem po takich operacjach na dwóch starych laptopach i dostały drugie lepsze życie. Windows gro operacji związanych ze stronicowaniem pamięci robi niestety nie w ram a na dysku, i wcale nie z powodu ilości dostępnego RAM ;)MrLewerence pisze:Zamiast dysku SSD, wolę lepszy procesor albo więcej ramu... SSD nie wykorzystasz jeśli laptop będzie do pracy biurowej...
Pozdr
Powyżej tych 4gb faktycznie lepiej już zainwestować w ssd (tylko pamiętaj że przyspieszenie dostanie tylko system i programy które zainstalujesz na SSD).
Generalnie patrzysz wpierw na procesor, to on będzie odwalać większość pracy. Lepiej wybrać i3, i5 dwurdzeniowe ale o większym taktowaniu niż porywać się na więcej rdzeni. Do tego minimum 2gb ram, optymalnie 4gb, 6gb to już super (więcej to fanaberia graczy).
Koledze chyba nie chodzi o gry ;)Radek97 pisze:Jestem geodetą, tzn. jeszcze studentem geodezji :) Pisząc do pracy miałem na myśli kilka programów wykorzystywanych w geodezji, np. jakieś kalkulatory powierzchni, konwertery układów współrzędnych itp. W sumie, to chyba nie są jakieś wymagające aplikacje
- Szwajcar
- Młodszy majsterkowicz
Żywotność dysków SSD:matrorsot pisze:@Karpi, to zależy jak trafisz, mój właśnie żyje 3 rok, co prawda mam na nim tylko system i nic więcej, ale działa nadal bardzo dobrze.

Przeciętny użytkownik rocznie zapisuje około 2 TB, więc z tą żywotnością nie jest tak źle.
Odpuście sobie laptopy typu Lenovo Yogo. Straszna kaszana jeżeli chodzi o wykonanie. Parametry dobre, ale wykonanie - oj dajcie spokój. Przy większej ilości pisania odpadają klawisze.
Doby będzie np Asus Pro B8430UA z dyskiem SSD, 8GB Ramu oraz prockiem i5.
Alternatywa to Dell XPS 13 z SSD 128GB, 4GB Ramu oraz i5. Moim zdaniem też dobry.
A gry typu valhalla czy kurnik pójdą wszędzie. Na innych raczej nie grywam :)
Doby będzie np Asus Pro B8430UA z dyskiem SSD, 8GB Ramu oraz prockiem i5.
Alternatywa to Dell XPS 13 z SSD 128GB, 4GB Ramu oraz i5. Moim zdaniem też dobry.
A gry typu valhalla czy kurnik pójdą wszędzie. Na innych raczej nie grywam :)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, 06:43 przez pebb, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz nastała jeszcze taka głupia moda (z puntu widzenia użytkownika, nie producenta), że akumulatory są w większości zintegrowane jak w smartfonach i nie można ich w prosty sposób wymienić, wszystko tylko kasa, kasa, kasa ...
Asus robi dobre sprzęty, ja od zawsze jadę na płytach głównych Asusa w kompie i nigdy mnie nie zawiodły :) szkoda, że IBM pozbył się dywizji laptopowej na rzecz Lenovo, seria T była niezniszczalna i laptopy pracują do dziś, nawet te stare :)
Pozdr
Pozdr
A jakie masz oczekiwania? Ja mam bardzo dobry laptop asusa z dyskiem ssd. Jest bardzo dobry, bo mam w sumie niewielkie wymagania - typowy do pracy biurowej.
Ja mam uzywanego Della kupionego za bodajże 700zł. Dysk SSD, 8gb ramu, 2,8 procesor.
Ja mam takiego, DELL Inspiron 15 7560 [7560-5341KTR] ale nie wyobrażam sobie akurat takiego sprzętu kupować używanego.