Urzedzenia "kopia" instalacja dwu zylowa Łaczenie N z PE

Luźne rozmowy o wszystkim i o niczym :)
Zablokowany
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Urzedzenia "kopia" instalacja dwu zylowa Łaczenie N z PE

Post autor: rumunn95 » 26 paź 2015, 10:51

Witam moj kolega ma problem posiada instalacje starego typu L i N po podlaczeniu nowej kuchenki obudowa czasem kopnie , z kuchenki wychodzi trzeci przwod PE . Jak uziemic to urzedzenie? Czy tylko poprzez zmostkowanieN z PE ? podczac awarii moze pojawic sie napiecie na obudowie czy mozliwe jest zmostkowanie PE z N poprzez np. odpowiednio dobrany kondensator? Dodam ze polaczenie PE do rur nie wchodzi w gre a takze przerubka instalacji

Tapniete z LG G2

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
slavo22
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2015, 03:17

Re: Urzedzenia "kopia" instalacja dwu zylowa Łaczenie N z P

Post autor: slavo22 » 26 paź 2015, 20:16

W starych instalacjach PE i N to to samo, w nowych PE uziemia się za pomocą sondy. Napięcie nie powinno się pojawić, po prostu przy przebiciu popłynie prąd. Aczkolwiek jak kopie to niech kolega wezwie fachowca do kuchenki, takie coś nie powinno mieć miejsca.

Wypalcowane
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Urzedzenia

Post autor: rumunn95 » 26 paź 2015, 22:31

dziekuje za odpowiedz ,dom jest wynajmowany i nie ma szans zeby wlasciciel zmienil instalacje (koszty) co do kondensatora to moja glupia inwencja ;p myslalem ze ladunki zebrane na obudowie rozladowuja sie na N poprzez kondensator
Zablokowany

Strony partnerskie: