Obudowa serwera z netbooka
Obudowa serwera z netbooka
Witajcie,
Niedawno nabyłem netbooka z intel atomem na pokładzie oraz pobitą matrycą za 180 złotych, ale niestety wymiana wyświetlacza (dotyku również) jest nieopłacalna to postanowiłem na jego bazie i przy zastosowaniu większego dysku zbudować mały serwer domowy. Skłaniam się ku temu, żeby utworzyć odpowiedni poradnik na stronę główną, jednakże zostaje strona estetyczna całości. I tu mam do Was następujące pytanie, czy bylibyście w stanie zaproponować mi jakiś ciekawy pomysł na obudowę płyty głównej ? Raczej zostawienie samego dołu obudowy netbooka nie będzie wyglądało dość ładnie, więc chciałbym zrobić, bądź kupić tanio jakąś interesującą obudowę, która rzecz jasna nie musiała zostać stworzona do tego celu, ale ładnie by się prezentowała w takim użyciu po dorobieniu stosownych mocowań.
Wiem, że wnętrze netbooka może być dość nietrwałym materiałem do tego celu, ze względu na to, że nie są przystosowane do ciągłej pracy, ale chciałbym spróbować coś ciekawego z tego zrobić ;)
Niedawno nabyłem netbooka z intel atomem na pokładzie oraz pobitą matrycą za 180 złotych, ale niestety wymiana wyświetlacza (dotyku również) jest nieopłacalna to postanowiłem na jego bazie i przy zastosowaniu większego dysku zbudować mały serwer domowy. Skłaniam się ku temu, żeby utworzyć odpowiedni poradnik na stronę główną, jednakże zostaje strona estetyczna całości. I tu mam do Was następujące pytanie, czy bylibyście w stanie zaproponować mi jakiś ciekawy pomysł na obudowę płyty głównej ? Raczej zostawienie samego dołu obudowy netbooka nie będzie wyglądało dość ładnie, więc chciałbym zrobić, bądź kupić tanio jakąś interesującą obudowę, która rzecz jasna nie musiała zostać stworzona do tego celu, ale ładnie by się prezentowała w takim użyciu po dorobieniu stosownych mocowań.
Wiem, że wnętrze netbooka może być dość nietrwałym materiałem do tego celu, ze względu na to, że nie są przystosowane do ciągłej pracy, ale chciałbym spróbować coś ciekawego z tego zrobić ;)
Re: Odp: Obudowa serwera z netbooka
Drukarka 3D :D
Re: Obudowa serwera z netbooka
Hmmm... obudowa z jakiegos DVD ładnego? Sony itp maja ladne cienkie obudowy. Jednak gorzej z portami ktore sa rozmieszczone pewnie po bokach wiec musi sie zgadzac szerokosciowo. Moze jakies drewno i bejca? Materiał tani i potencjalnie łatwy w obróbce.
Oj niestety na drukarkę mnie nie stać, ale nie ukrywam, że chciałbym :D Porty to akurat kwestia huba, bądź innej przedłużki, ewentualnie żeby się gniazdo ładowania zgadzało, które znajduje się w środku boku, który znajduje się pod ekranem. Co do drewna to nie mam chyba aż takich zdolności, żeby to ładnie wyglądało ... :D
Podświetlana obudowa z pleksi + jakiś wentylatorek coby netbook nie umarł.
Wentylator jak najbardziej, choć ma swoje chłodzenie i nic nie powinno się stać, a otwory wentylacyjne obowiązkowo muszą być. Może jeszcze jakieś propozycje ? ;D
Duża puszka elektryczna. Do nabycia w sklepach z elektryką.
Może Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
Jeśli chcesz konkretnych propozycji, to podaj przynajmniej przybliżone wymiary. Będzie wiadomo w co celować.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
260mm x 180mm
Po rozłożeniu okazało się, że przy zastosowaniu przedłużki sata+zasilanie całość zamknie się w wymiarach 18x15 cm, a jako obudowę prawdopodobnie wykorzystam pudełko do decoupage.
Po rozłożeniu okazało się, że przy zastosowaniu przedłużki sata+zasilanie całość zamknie się w wymiarach 18x15 cm, a jako obudowę prawdopodobnie wykorzystam pudełko do decoupage.