Czy jest takie urządzenie do TV?

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Maximer
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 28 paź 2014, 16:06

Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: Maximer » 28 paź 2014, 16:15

Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego nikt jeszcze nie wpadł (a może wpadł?) na pomysł zrobienia urządzenia, które podłączone do TV wychwytywałoby czas emisji reklam i automatycznie przełączało na inny kanał, a później powracało do pozycji wyjściowej? Czy technicznie to byłby problem? Rozumiem, że z pozycji telewizji jest to działanie niepożądane, ale przecież w internecie jakoś funkcjonuje AdBlock. Może ktoś wypowiedzieć się na ten temat?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: kazzik87 » 28 paź 2014, 19:30

Słyszałem że jakaś firma produkująca TV miała robić test oprogramowania coby w momencie nagłej zmiany głośności (czytaj włączenia reklam) przyciszała telewizor :-)

Według mnie nie jest możliwe wychwycenie kiedy pojawia się reklama a kiedy film. Przesyłane dane do telewizora nie są w żaden sposób pakietowane :-) Można by było robić jakieś analizatory obrazu, coś w stylu jak się szybciej obraz zmienia to reklama :-)

Jeżeli chodzi o AdBlock to w kodzie HTML strony można wyłapać co jest czym :-)
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: Sarkazm » 28 paź 2014, 21:01

Myślę, że taki numer nie przejdzie. Raz, że musiałoby się to opierać albo na analizie obrazu, albo na analizie dźwięku - różnica dźwięku nie występuje na każdej stacji, tak samo jak zmienia się ciągle "intro" przed reklamami. Kolejna sprawa - do takiego ustrojstwa musiałbyś doprowadzić osobny sygnał antenowy, tak aby ciągle w tle "widziało" czy reklamy już się nie skończyły. Kolejna rzecz - trzeba jakoś sterować telewizorem, albo przez podczerwień wysyłając odpowiednie kody symulując pilot, albo przez jakiś interfejs w TV (jest taki?). Dużo problemów jak na sprzęt który ma zastąpić kilka naciśnięć pilotem...

Dla mnie osobiście najlepszym rozwiązaniem, jest dekoder z nagrywarką. Nastawiam nagrywanie danego filmu a do oglądania siadam 30-40 minut później... zwykle taki zapas starcza na przewinięcia reklam (z wyjątkiem polsatu :)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: Sarkazm » 28 paź 2014, 22:28

Z tym to trzeba uważać, bo cwaniaki strasznie szybko ceny windują... a w przypadku niespełnienia żądań odnośnie stawki godzinowej i pakietu socjalnego (cola i chipsy) dokonują zajęcia mienia pod postacią pilota i okupują odbiornik pobierając z niego jedyne, ich zdaniem, słuszne treści kreskówkowe...
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: cube » 28 paź 2014, 23:45

Podejrzewam że złota rada "olej telewizję i zacznij czytać książki" nie usatysfakcjonuje autora? Chociaż tam reklamy nie krzyczą...
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: djbuh » 29 paź 2014, 02:13

Oj zdziwiłbyś się: http://www.wykop.pl/wpis/9610132/pierws ... klama-w-k/

TV (zwłaszcza współczesne) można sterować przez złącze serwisowe, zwykle jest to gniazdo typu mini-jack gdzieś z tyłu obudowy. Można wysyłać komendy za pomocą transmisji szeregowej. Jak ktoś chce może sobie zrobić nawet pilot przewodowy, tylko po co :).
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: cube » 29 paź 2014, 09:37

A najlepsze jest to, że ja czytałem tą książkę. W ogóle nie zwróciłem na to uwagi, nie potraktowałem jako reklamę. Chyba jestem reklamoodporny ;)
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: Peszel » 29 paź 2014, 11:59

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 16:29 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
hangeron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2014, 18:35

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: hangeron » 29 paź 2014, 14:01

Kiedyś coś takiego funkcjonowało całkiem nieźle w telewizji analogowej i nagrywarkach VHS, dlatego myślę, że i w cyfrowej można to zrobić. Pogooglaj nt "VHS Commercial skipping" (z wiki dowiesz się niewiele, ale na forach można poczytać jak to działało).
Maximer
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 28 paź 2014, 16:06

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: Maximer » 31 paź 2014, 11:13

Dzięki za tyle odpowiedzi:)
makarak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 2 lis 2014, 10:48

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: makarak » 2 lis 2014, 11:00

Na czas reklam przy większości programów wygaszane jest (statyczne) logo programu znajdujące się w rogu ekranu. Może to być kierunek dla dalszych poszukiwań rozwiązań. Może ktoś ma pomysł jak ten fakt wykorzystać?

*******

Idąc inną ścieżką swego czsu popełniłem pewien projekt, który został opublikowany w EP: (serwis.avt.pl/manuals/AVT5406.pdf). Co prawda nie jest to pełny "automat", ale nie wymaga niczego z wyjątkiem wolnych rąk :)
eryk123
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 7 lis 2014, 13:49
Kontakt:

Re: Czy jest takie urządzenie do TV?

Post autor: eryk123 » 7 lis 2014, 13:55

Jak ktoś w końcu wymyśli takie urządzenie to bardzo chętnie je kupię
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: