PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorzch
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 lip 2014, 09:50

PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: grzegorzch » 11 lip 2014, 10:00

Witam

kupiłem ostatnio:
PRO MINI 5V 16MHz
(link allegro.pl/pro-mini-5v-16mhz-funduino-clon-arduino-i4297629223.html)
oraz
KONWERTER CP2102 CP-2102 USB UART TTL PRZEJŚCIÓWKA
(link allegro.pl/konwerter-cp2102-cp-2102-usb-uart-ttl-przejsciowka-i4330825031.html)

Przy próbie wgrania programu otrzymuję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Konwerter CP2102 działa poprawnie, jak połączę RX z TX to otrzymuję echo.

Jak podłączę samo zasilanie do mikrokontrolera, to święcą się dwie diody RED i GREEN przez ok 15 sek., potem świeci się tylko sama czerwona ok. 15 sek., potem znowu dwie i tak w kółko.

Czyżby nie było bootloadera wgranego, albo jest uszkodzony. Albo ja coś źle wgrywam.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: daniel89 » 11 lip 2014, 10:48

Czy ten klon Arduino ma jakiś stabilizator napięcia ?
Jakie zasilanie do niego podłączyłeś ?
Jest to ewidentny brak komunikacji lub po prostu spalony procek. Przy wgrywaniu programu w Arduino wybrałeś rodzaj płytki i sposób komunikacji?
Jeśli po mimo dobrego wybrania wyskakuje ten błąd to bootloader poszedł sobie daleko w świat. Musisz go na nowo wgrać programatorem wybierając tą płytkę i ustawiając fusebity na to taktowanie jakie masz . Wgrywając na nowo bootloader nie zapomnij o zworce slow-sck, czyli podciągnięciu parametru -B w avrdude .
Awatar użytkownika
grzegorzch
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 lip 2014, 09:50

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: grzegorzch » 11 lip 2014, 10:55

daniel89 pisze:Czy ten klon Arduino ma jakiś stabilizator napięcia ?
Jakie zasilanie do niego podłączyłeś ?
Jest to ewidentny brak komunikacji lub po prostu spalony procek. Przy wgrywaniu programu w Arduino wybrałeś rodzaj płytki i sposób komunikacji?
Jeśli po mimo dobrego wybrania wyskakuje ten błąd to bootloader poszedł sobie daleko w świat. Musisz go na nowo wgrać programatorem wybierając tą płytkę i ustawiając fusebity na to taktowanie jakie masz . Wgrywając na nowo bootloader nie zapomnij o zworce slow-sck, czyli podciągnięciu parametru -B w avrdude .
Czy klon ma jakiś stabilizator napięcia, to nie wiem.
Zasilanie 5V bezpośrednio z KONWERTER CP2102 CP-2102 USB UART TTL PRZEJŚCIÓWKA.
A arduino wybrałem rodzaj płytki i COM.
Niestety nie mam w tej chwili programatora aby wgrać bootloader.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: daniel89 » 11 lip 2014, 10:58

A masz złącze LPT i wtyczkę do niego ?

Bez programatora nic z tym nie zrobisz . Musisz wgrać bootloader na nowo.
Co do zasilania z konwertera przez usb to nie powinno mu się nic stać, chyba że sam ten procek ma fabryczną wadę.
Awatar użytkownika
grzegorzch
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 lip 2014, 09:50

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: grzegorzch » 11 lip 2014, 17:32

Pożyczyłem sobie programator USBasp i wgrałem ponownie bootloader. Teraz działa wszystko jak należy.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: daniel89 » 11 lip 2014, 17:36

To dobrze cieszę się . Dostanę pochwałę za pomoc ? :)
aro84
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 23 wrz 2014, 11:49

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: aro84 » 8 sty 2015, 10:56

Witam,
Również mam ten sam problem z chińskim Arduino Pro Mini 5V 16MHz, podczas ładowania programu :"avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00"
Kiedy otrzymałem Pro Mini nie posiadałem jeszcze kabla do programowania, więc zgodnie z tym poradnikiem podłączyłem je z Arduino Mega i załadowałem zmodyfikowany program blink. Płytka sprawdzona, więc oczekiwała na konwerter PL2303HX.
Po podłączeniu konwertera i próbie załadowania programu wyrzuciło: "avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00"
Konwerter sprawdziłem na Arduino Mega - zadziałał bez problemu.
Spróbowałem ponownie zaprogramować Pro Mini za pomocą Mega, ale tym razem się nie udało - ten sam błąd.
Dla sprawdzenia poprawności połączeń Mini z Mega spróbowałem wypalić bootloader - operacja zakończona pomyślnie. Dioda na pinie 13 zaczęła migać ze standardową prędkością.
Niestety po wypaleniu bootloadera sytuacja się nie poprawiła, programu nadal nie można załadować.
wmk73
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 23 lis 2014, 13:18

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: wmk73 » 8 sty 2015, 14:33

Tez mam ten sam programator i PRO MINI 5V. Jest sposob u mnie sprawdzony na ladowanie programu. W momencie gdy sketch zostanie skompilowany i ma zamiar wrzucac przez programator do PRO MINI naciskam przycisk RESET na plytke, wowczas kazdy program zaladuje. Jak nie nacisne nic sie nie zaladuje. Sprawdz u siebie.
aro84
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 23 wrz 2014, 11:49

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: aro84 » 8 sty 2015, 14:37

Zawsze wciskam reset podczas ładowania programu. Przy teście konwertera na Arduino Mega też trzeba było wcisnąć reset i program się załadował.
Inaczej wygląda sprawa przy programowaniu Pro Mini za pomocą Mega, tam powinno zadziałać bez resetu.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: Artur997 » 8 sty 2015, 19:22

Sposób sprawdzony. W opcjach Arduino trzeba zaznaczyć "pokaż szczegółowa informacje podczas 'wgrać' ". I po kompilacji, gdy pokaże się komunikat od avrdude trzeba wcisnąć reset. Działa za każdym razem i bezproblemowo.

Jak tej opcji się nie zaptaszkuje, to trzeba pilnować kiedy wcisnąć reset i łatwo można się niewstrzelić :-)
aro84
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 23 wrz 2014, 11:49

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: aro84 » 8 sty 2015, 19:31

Dzięki za podpowiedź włączyłem tą opcję. Dodatkowo poprawiłem wszystkie luty i zadziałało nawet z konwerterem. ;-)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 24 wrz 2017, 22:43

Witam!
Mój problem jest trochę inny. Po wybraniu płytki i procka IDE pozycja "Port" jest nieaktywna (szara). ProMini mam podłączony poprzez USBasp. Gdy próbuję cokolwiek wgrać otrzymuję informację o braku wybrania portu. Proszę o pomoc.
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 25 wrz 2017, 10:10

Dzięki za pomoc. U mnie w menu "Szkic" znalazłem tę opcję. Niestety nadal nic z tego. Otrzymuję komunikat "Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd". Nawet przy ładowaniu pustego szkicu.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: Slawek » 25 wrz 2017, 11:00

Szkic musisz wgrywac za pomica opcji z menu Wgraj uzywajac programatora.
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 25 wrz 2017, 12:29

Niestety ciągle nic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: Marhef » 25 wrz 2017, 13:00

Jak podłączyłeś programator?
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 25 wrz 2017, 13:43

USBasp - PRO MINI
GND - GND
RST - RST
VTG - VCC
SCK - 13
MISO - 12
MOSI - 11
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: Slawek » 25 wrz 2017, 14:14

W menedzerze urzadzen widzisz usbasp ? Bo wyglada na to, ze jest problem ze sterownikami albo tanim chinskim programatorem.
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 25 wrz 2017, 14:46

Dlatego załączyłem zrzut ekranu gdzie widać prawie wszystkie ustawienia. USBasp widnieje tam jako programator.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: Slawek » 25 wrz 2017, 14:52

Pokaz fotke programatora.
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 26 wrz 2017, 09:46

Wygląda to tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
M_A_X_I_O
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 7 wrz 2017, 11:43

Re: PRO MINI 5V 16MHz - problem z uploadem programu

Post autor: M_A_X_I_O » 26 wrz 2017, 14:45

To zdjęcie jest jedną z wersji podłączenia. Normalnie mam podłączone jak pisałem w jednym ze swoich postów czyli ACC w Pro MiniPrzy z VTG w USBasp.
Przy próbie wypalenia bootloadera informuje mnie, że nie wybrałem portu, a ta opcja jest nieaktywna.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: