Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
mowgli
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 10 lut 2015, 13:25

Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: mowgli » 13 lut 2015, 23:49

Kilka dni temu pisałem o problemie tego typu, że po wgraniu sketcha na ATmega328 nie działa. Przy projekcie pojawił się kolejny problem.
Mam 2 kontrolery arduino UNO które komunikują się między sobą za pośrednictwem modułów RF. Odbiornik po otrzymaniu polecenia z nadajnika ma wysłać odpowiedni kod IR (np polecenie włączenia jakiegoś urządzenia).
Na dwóch arduino wszystko działa bez problemu. Po wrzuceniu kodu odbiornika na ATmegę wysyłany jest niepoprawny kod IR (w moim przypadku atmega328 zawsze wysyła kod ffffffff).

Kod odbiornika:

Kod: Zaznacz cały

#include <VirtualWire.h>
#include <IRremote.h>
char stan;
IRsend irsend;
void setup()
{
 
  //Serial.begin(9600);
  vw_setup(2000);	 
  vw_set_rx_pin(7);
  vw_rx_start();     
}

void loop()
{
    uint8_t buf[VW_MAX_MESSAGE_LEN];
    uint8_t buflen = VW_MAX_MESSAGE_LEN;

    if (vw_get_message(buf, &buflen)) 
    {
	int i;
       String stan;
  	for (i = 0; i < buflen; i++)
  { 
  stan +=char(buf[i]);
  
  }
  //Serial.println(stan);
     if ( stan =="on")
     {
       
       //LEDON=!LEDON;
  //digitalWrite (LED, LEDON);
  irsend.sendNEC(0x004BB620DF, 32);
  delay(40);
  
   } 
   else{
   
   }

 } }
[img]serwer1451751.home.pl/schemat1.jpg[/img]

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1582
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: stiven » 14 lut 2015, 11:56

Tą atmegę328 masz z kwarcem 16 MHz?

Na tym obrazku masz źle zasilanie.
mowgli
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 10 lut 2015, 13:25

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: mowgli » 14 lut 2015, 12:31

Co do rys
stiven pisze:Tą atmegę328 masz z kwarcem 16 MHz?

Na tym obrazku masz źle zasilanie.
Mega jest 8MHz. A co do rysunku dzięki za uwagę, poprawiłem. W rzeczywistości podłączone jest poprawnie.
stiven
Złota rączka
Posty: 1582
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: stiven » 14 lut 2015, 12:39

Myślałem, że może z tym kwarcem 16Mhz, bo ja miałem problem z tymi ustawieniami fusebitów, które są podane na forum w innym temacie, musiałem je ustawić inaczej, żeby atmega poprawnie działała.
proluc
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2015, 10:45

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: proluc » 29 kwie 2015, 10:51

Udało się rozwiązać problem?
Bo mam to samo co ty ciągle dostaje same fffffff, również na arduino kod działa a na Atmega 328 już nie.
Awatar użytkownika
dzasek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 21 sty 2015, 09:24

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: dzasek » 30 kwie 2015, 19:31

Sprubuj innej biblioteki ja miałem taki problem z dht11 na Arduino działało a na atmedze już nie. Zmiana biblioteki pomogła.
proluc
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2015, 10:45

Re: Problem a atmega328 i nadajnikiem IR

Post autor: proluc » 12 maja 2015, 12:16

Zmiana biblioteki nie pomogła, na szczęście udało się mi rozwiązać błąd. Problem leżał w kwarcu 16MHz a raczej w jego połączeniu z GND za pomocą kondensatorów ceramicznych mają być 22pF, ja zastosowałem inne takie jakie miałem, przez to kwarc pracował źle.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: