Witajcie, mam kilka sztuk takich oto podróbek Arduino PRO MINI na 5V.
Kupiłem je tylko dlatego że były bardzo tanie a wersje na 3.3V są droższe.
Dlatego teraz mam problem i pytanie do Was... czy można zasilić je 3.3V przez odcięcie czy też usunięcie regulatora na płytce i podłączenie LM1117 3.3V bezpośrednio pod VCC?
Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?
Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?
Powinno się dać, ta ATmega ma zasilanie od 1,8V
Domyślam się dlatego "fusy" zmieniłem na wewnętrzny oscylator 8MHz. A jakieś dodatkowe opcje trzeba zmienić jeszcze? BOD (BODLEVEL czy coś takiego) np.? Ja to w sumie jedynie co się znam to trochę na zmianie taktowania dlatego pytam :DAmega328 przy zasilaniu ~3.3V w tych pro mini działają na 8MHz, więc jeśli tylko wymienisz stabilizator, ale nie zmienisz taktowania to może pro mini w ogóle nie ruszyć (za małe napięcie) lub działać niestabilnie
A ten stabilizator to muszę wymontowywać czy wystarczy podłączyć się pod VCC? Bo z tego co się dowiedziałem to tylko RAW idzie pod stabilizator.
spoko ;) ogólnie to nie wiem czy teraz będę kminił z tym zasilaniem 3.3V bo uświadomiłem sobie że oprócz karty SD w tym projekcie który robię to przecież mam jeszcze moduł z przekaźnikiem a tu już 3.3V to za mało :(
Znalazłem w tym filmiku https://youtu.be/RaYZxqUTNWU?t=11m54s fragment o zasilaniu 3.3V 5V-oltowego Arduino Pro Mini. Czyli bez problemu podłączamy pod VCC zasilanie 3.3V :)
Tak jak na tym obrazku A więc tak...
1. Programujemy nasze Arduino pod zasilaniem 5V zmieniając przy tym taktowanie z 16 na 8MHz (ja używam do tego USBasp'a)
2. odłączamy programator i już go więcej nie podłączamy (chyba że obsługuje napięcie 3.3V)
3. podłączamy zasilanie 3.3V (np. regulator LM1117 3.3V na oddzielnej płytce)
i wszystko powinno hulać :)
BOD nie trzeba zmieniać bo jak się dowiedziałem to się przydaje przy niższym zasilaniu.
Tak jak na tym obrazku A więc tak...
1. Programujemy nasze Arduino pod zasilaniem 5V zmieniając przy tym taktowanie z 16 na 8MHz (ja używam do tego USBasp'a)
2. odłączamy programator i już go więcej nie podłączamy (chyba że obsługuje napięcie 3.3V)
3. podłączamy zasilanie 3.3V (np. regulator LM1117 3.3V na oddzielnej płytce)
i wszystko powinno hulać :)
BOD nie trzeba zmieniać bo jak się dowiedziałem to się przydaje przy niższym zasilaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Majsterkowicz
Witam!Krapi pisze:czy można zasilić je 3.3V przez odcięcie czy też usunięcie regulatora na płytce i podłączenie LM1117 3.3V bezpośrednio pod VCC?to, że działają Atmegi od 1.8V nie oznacza, ze takie PRO mini zadziała, a czemu? a no temu, ze przy obniżonym zasilaniu musi być mniejsze taktowanie mikrokontroleraPowinno się dać, ta ATmega ma zasilanie od 1,8V
Amega328 przy zasilaniu ~3.3V w tych pro mini działają na 8MHz, więc jeśli tylko wymienisz stabilizator, ale nie zmienisz taktowania to może pro mini w ogóle nie ruszyć (za małe napięcie) lub działać niestabilnie
Specyfikacja atmegi 328p podaje, że przy taktowaniu 8 MHz jej minimalne zasilanie powinno wynosić 2.7V.
Pytanie?
Czy można arduino pro mini 328 3.3V 8 MHz zasilić przez VCC (z pominięciem regulatora) z ogniwa 18650 napięciem malejącym od 4.2V do 3.7V ?