Zasilacz warsztatowy ATX

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Łukasz » 10 sty 2012, 13:34

A to nie ma znaczenia :) Możesz śmiało je zastosować.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Gość
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 1 sty 1970, 02:00

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Gość » 8 lut 2012, 19:25

To ja zapytam jak autor stoi z dorobieniem regulacji napięcia? bo jestem ciekaw a gdzie nie poszukam to same skomplikowane rozwiązania :)
No i czy te rezystory obciążające da się wywalić zachowując wydajność prądową? Bo też nie znalazłem w miarę prostego rozwiązania...
sobed
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 28 sty 2012, 16:38

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: sobed » 13 lut 2012, 23:52

Wyciągnąłem sobie przewód z gniazdem USB, ale spotkałem się z dziwnym problemem... Podłączając lampkę, opornik itp wszystko działa, jednak kiedy chcę naładować telefon czy nawigacje - prąd ładowania jest śmiesznie mały, ok 60mA. Zwierając kable mam maksymalny prąd ponad 1,3A, więc problem leży gdzieś indziej. Może trzeba coś zrobić z liniami danych? Rezystor, może zwarcie?
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Łukasz » 14 lut 2012, 23:26

[quote=Sebastian]To ja zapytam jak autor stoi z dorobieniem regulacji napięcia? bo jestem ciekaw a gdzie nie poszukam to same skomplikowane rozwiązania :)[/quote]
Całkiem o tym zapomniałem :) Już sobie przypinam żółtą karteczkę na tablicy!

[quote=Sebastian]No i czy te rezystory obciążające da się wywalić zachowując wydajność prądową? Bo też nie znalazłem w miarę prostego rozwiązania...[/quote]
Da się. Ale niestety to przekracza moją wiedzę :)

[quote=sobed]Wyciągnąłem sobie przewód z gniazdem USB, ale spotkałem się z dziwnym problemem... Podłączając lampkę, opornik itp wszystko działa, jednak kiedy chcę naładować telefon czy nawigacje - prąd ładowania jest śmiesznie mały, ok 60mA. Zwierając kable mam maksymalny prąd ponad 1,3A, więc problem leży gdzieś indziej. Może trzeba coś zrobić z liniami danych? Rezystor, może zwarcie?[/quote]
Jaki konkretnie masz telefon? Część producentów celowo ogranicza prąd ładowania z nieoryginalnych ładowarek :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
sobed
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 28 sty 2012, 16:38

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: sobed » 15 lut 2012, 00:22

HTC Magic.
To nie to, z USB ładuje normalnie, więc tu też powinno, i to jeszcze wyższym prądem. Chyba sprzęt z microUSB musi mieć jakoś zwarte linie D+ i D-, ale przez rezystor, bo samo zwarcie nie pomaga. Pytanie jaki rezystor? Na elektrodzie widziałem jakiś stary temat i do każdego sprzętu inne rezystory. Pytanie jak zrobić uniwersalną ładowarkę. Może wiesz jak to jest rozwiązane w USB w komputerze? Nie musi on być włączony żeby ładować, więc to nie system operacyjny.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1125
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Marhef » 22 lut 2012, 04:13

Co do regulowanego napięcia, w którymś temacie dodałem link:
http://krykkk.page.tl/Zasilacz-LM350_3A.htm
Nie zmontowałem go jeszcze, więc nie wiem, czy działa. Dodatkowo można dodać multimetr, do kupienia na przykład tu: http://sklep.avt.pl/p/pl/49175/modul+pa ... a+lcd.html
Gość
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 1 sty 1970, 02:00

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Gość » 29 lut 2012, 17:25

Witam ostatnio udałem się do sklepu po częsci do wykonania zasilacza, kiedy poprosiłem o oporniki ekspedient powiedział że nie ma dokładnie takich jak chce ale są podobne czyli 10W 8ohm i tu moje pytanie czy będą one odpowiednie do zasilacza?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1125
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Marhef » 29 lut 2012, 17:38

Będą. Chodzi o to, żeby coś było podpięte do linii, a 8ohm się nadają. Tylko będą się bardziej grzać (większy prąd)
Gość
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 1 sty 1970, 02:00

Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Gość » 29 lut 2012, 17:47

Mam 2 sztuki poza tym planuje przykręcic do nich radiator.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Peszel » 2 lis 2012, 01:28

JumperOne podłącza 5ohm pod 5V, daje to 1A
Moc wychodzi 5W wiec rezystory ma odpowiednie.
Dalej mówi, "do nowszych podpinamy rezystory pod 12V", z tego co rozumiem nie chodzi o datę produkcji tylko która linia(5V czy 12V) jest dominująca. U mnie jest to 12V.
Teraz jeśli dam rezystor 5ohm na lini 12V, popłynie prąd 2,4A i wydzieli się 30W mocy!
Może dam po prostu samochodową żarówkę 5W, albo dwie, jako obciążenie i starczy??
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: Peszel » 30 mar 2013, 17:01

Była u mnie zbiórka elektro-śmieci. Zabrałem sąsiadowi kompa bez proca i dysku. Zasilacz działa, ale to feel 300. W necie piszą że to straszne G. Nie wiem czy warto robić z niego zasilacz warsztatowy. Znowu się namęczę a on się szybko spali. Jakieś opinie na ten temat? Ponadto jest w tym atx-ie dławik przykręcony to obudowy. W jakimś Edw pisali że w tanich zasilaczach to bywają atrapy!:) Teraz patrze na elektrodę, moje obawy co to marki się potwierdzają(w przypadku dławika uzasadniają) Może zrobię z tego tylko źródło 12V, dużej mocy(zakładając że chociaż 50-60% z tych deklarowanych 16 czy 18A wyda) minimalizując wkład pracy?
szczerość to nie chamstwo
konstruktor
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 27 wrz 2015, 16:23

Re: Zasilacz warsztatowy ATX

Post autor: konstruktor » 3 lis 2015, 20:38

obejrzyj to https://www.youtube.com/watch?v=Rgx-7SUAh98 wyniki mówią same za siebie.... jak chcesz zrobić sobie jakiś zasilacz to kup jakiś lepszy to nie spali się po 2 minutach..
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: