Sterownik pieca co

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 7 sty 2016, 15:28

Witam!

Chciałbym zrobić sterownik pieca co, który steruje pompą i nadmuchem. Oparty na arduino, wyświetlacz lcd 2x16, trzy przyciski (lewo,prawo,ok), czujnik temperatury. Menu na lcd ROZPALANIE , AUTO , MANUAL.
Tryb ROZPALANIE:
-dmuchawa w piecu miała by dmuchać do temeratury 50 stopni na piecu po tym przełączyć się na tryb AUTO.

Tryb AUTO:
- po podaniu sygnału na któryś pin dmuchawa miała by dmuchać do temp.60 stopni na piecu (sterowanie np.z regulatora pokojowego).

Tryb MANUAL:
- ustawienie temperatury pieca przy jakiej ma się załączyć dmuchawa.

Przeglądałem trochę ale nie mam pomysłu co i jak. :-/

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik pieca co

Post autor: Marhef » 7 sty 2016, 16:26

A pompa? Spisz dokładniej założenia, uwzględnij wszystkie możliwości. W sprawie sterowników do c.o. pewne doświadczenie mam, mogę trochę pomóc.
kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Sterownik pieca co

Post autor: kazzik87 » 7 sty 2016, 16:26

Może się przyda - link
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 7 sty 2016, 16:51

kazzik87 pisze:Może się przyda - link
przeglądałem to ale tam jest dożo więcej niż potrzebuje, rożne kondygnacje , zbiorni solarny, itp.




A jeśli chodzi o pompę, pompa miała by się załączyć przy 30 stopniach i jeśli ta temperatura spadnie poniżej 30 stopni ma się wyłączyć.

I jeszcze jeśli temperatura na piecu podniosła by się do ok 90 stopni to żeby uruchomiło się jakieś wyście do buzera.
Awatar użytkownika
magdaslawek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 7 sty 2016, 21:14

Re: Sterownik pieca co

Post autor: magdaslawek » 7 sty 2016, 21:36

gmyz pisze:Witam!

Chciałbym zrobić sterownik pieca co, który steruje pompą i nadmuchem. Oparty na arduino, wyświetlacz lcd 2x16, trzy przyciski (lewo,prawo,ok), czujnik temperatury. Menu na lcd ROZPALANIE , AUTO , MANUAL.
Tryb ROZPALANIE:
-dmuchawa w piecu miała by dmuchać do temeratury 50 stopni na piecu po tym przełączyć się na tryb AUTO.

Tryb AUTO:
- po podaniu sygnału na któryś pin dmuchawa miała by dmuchać do temp.60 stopni na piecu (sterowanie np.z regulatora pokojowego).

Tryb MANUAL:
- ustawienie temperatury pieca przy jakiej ma się załączyć dmuchawa.

Przeglądałem trochę ale nie mam pomysłu co i jak. :-/
Przyłączam się do prośby. Też szukam coś takiego.
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 7 sty 2016, 23:24

Krapi pisze:ja tylko tak chciałem napomknąć, że o ile chodzi o sterowniki "byle czego" to nie ma się czym przejmować, ale jeśli chodzi o tego typu rzeczy to koniecznie pamiętaj o zabezpieczeniu się w przypadku zawieszenia się sterownika i/lub czujnika temperatury, by przypadkiem kiedyś nie było tak, ze czujnik nie zaskoczy i będzie np rozpalać w nieskończoność ;)

Wiem źe to powinno być jakoś zabezpieczone. Ale przecież te sterowniki co są orginalnie z piecem tez mogą się zawiesić i wtedy nie ma innego zabezpieczenia jak buzer ze temp. jest wysoka. Miałem takie przypadek że styki w przekazniku się skleiły.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik pieca co

Post autor: Marhef » 8 sty 2016, 09:32

Są dodatkowe zabezpieczenia. Nie tylko programowe. Sklejenie styków w przekaźniku występuje stosunkowo często (jeśli jego parametry są na granicy).
Ponawiam pytanie: opisz dokładnie jak ma to działać, jakie zabezpieczenia chcesz użyć. I jeszcze jedno pytanie: jaki to piec?
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 8 sty 2016, 14:24

Tryb ROZPALANIE:
podpalam w piecu, uruchamiam tryb, dmuchawa się włącza, po osiągnięciu temp.30 stopni załącza sie pompa, po osiągnięciu 50 stopni dmuchawa się wyłącza a program przechodzi na tryb AUTO.

Tryb AUTO:
w piecu się pali, pompa wody pracuje, jeśli na wejściu programatora będzie stan HIGH utrzymuj temp. 60 na piecu, jeśli stan LOW utrzymuj temp. 40 na piecu. Najfajniej by było aby można było te temp. ustawiać z poziomu LCD.

Tryb MANUAL:
pompa pracuje,utrzymywanie temperatury ustawionej na wyświetlaczu LCD.

W trybach AUTO i MANUAL co 30 minut przedmuch dmuchawa ok 1 minuty.

Jeśli nie dokładam do pieca to dmuchawa pracuje cały czas bo nie ma z czego rozdmuchać do zadanej temp., po nieopadnięciu temp. na piecu poniżej 30 stopni wyłącza się pompa i dmuchawa.

Gdy na piecu temperatura przekroczy przy jakimś trybie 90 stopni to żeby było to sygnalizowanie buzerem.

Piec na paliwo stałe, ja pale węglem, pompa obiegowa, dmuchawa.

Jedno z zabezpieczeń które posiadam to zasilanie awaryjne pieca w razie zaniku napięcia.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1236
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik pieca co

Post autor: Marhef » 8 sty 2016, 14:36

Na jakim wejściu programatora?!
Pytając o zabezpieczenia, co, jeśli np. temperatura przekroczy 100 st? Co, jeśli uszkodzi się element wykonawczy? Jeśli nawet nie wiadomo, jaki to będzie element
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 8 sty 2016, 14:50

Marhef pisze:Na jakim wejściu programatora?!
Pytając o zabezpieczenia, co, jeśli np. temperatura przekroczy 100 st? Co, jeśli uszkodzi się element wykonawczy? Jeśli nawet nie wiadomo, jaki to będzie element
Na wejściu Arduino , ale teraz tez nie mam takowego zabezpieczenia przed uszkodzeniem sterownika na piecu. Zdarzyło się ze się skleiły styki w przekaźniku od dmuchawy i było 100 na piecu ale sterownik piszczal i musiałem wyciągać żar z pieca. Myślałem tez o tym aby klapkę dmuchawy otwierał serwomechanizm? Ale nie mam aż takich problemów z samo rozdmuchiwaniem, jak dmuchawa nie pracuje a klapka jest zamknięta to w piecu wygaśnie.
Dodam ze mam otwarty system CO.
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Sterownik pieca co

Post autor: crobe » 8 sty 2016, 17:32

Widzę że nawet nie pokazujesz kodu oczekujesz ze ktoś ci go napisze ?
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 9 sty 2016, 00:10

Napisałem ze chcę to zrobić na Arduino, lcd 2×16,zasilanie awaryjne posiadam już. Napisałem co i jak by to miało wygladać.

A co do kodu to narazie rozkminiam co i jak. Uczę się sumiennie. ;-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
magdaslawek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 7 sty 2016, 21:14

Re: Sterownik pieca co

Post autor: magdaslawek » 11 sty 2016, 23:27

A więc tak:
1. Wystarczy jeden czujnik temperatury na wyjściu z pieca ( taki dopinany do miedzianej rury opaską zaciskową)
2. Brak zaworów , jedna pompa obiegowa za piecem tego typu (allegro.pl/pompa-obiegowa-do-co-omnigena-omis-25-40-4m-hit-i5412918293.html)
3. Wentylator np. (allegro.pl/dmuchawa-wentylator-fg-66-z-przepustnica-i5587468486.html)
4. Jeśli chodzi o zabezpieczenie nie jest konieczne niech po utracie zasilania „wstaje” w trybie AUTO – (np. sam sterownik podtrzymywany bateria aby nie "zapomniał"?)
Ja bym to widział tak LCD 2x16 z klawiaturą
Przycisk 1 to np. (+)
Przycisk 2 to np. (-)
Przycisk 3 to np. (OK)
Przycisk 4 to np. (WSTECZ)
Przycisk 5 to np. (ROZPALANIE)
Tryby pracy :
Tryb ROZPALANIE:
uruchamiam tryb, dmuchawa się włącza, po osiągnięciu temp.30 stopni i załącza sie pompa, po osiągnięciu zadanej wcześniej temperatury np. 50 stopni dmuchawa się wyłącza a program przechodzi na tryb AUTO
Tryb AUTO:
pompa wody pracuje, programatora utrzymuj zadaną temperaturę ( np. 50 +-3’C) czyli temp. spada do 47’C włącza się dmuchawa aż do osiągnięcia 53’C .
Tryb MANUAL:
pompa wody pracuje, utrzymywanie temperatury +-3’C , możliwość ustawienia siły wentylatora .

-W trybach AUTO i MANUAL co 30 minut przedmuch dmuchawa ok 1 minuty. ( możliwość wyłączenia tej funkcji)

-Po spadku temp. na piecu poniżej 30’C wyłącza się pompa i dmuchawa.

-Gdy temperatura przekroczy przy jakimś trybie 90’C to sygnalizowanie sygnałem dźwiękowym.

Przepraszam MrLewerence za pisanie na PW. Jestem tu nowy i strasznie ZIELONY ale szybko się uczę.

Jeszcze raz DZIĘKUJE za pomoc !!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 12 sty 2016, 01:06

Tak właściwie miało by to wyglądać mniej więcej, posiadam piec z wentylatorem, pompa zaraz za piecem i czujnik gdzieś przy obudowie pieca. Brak ogrzewania podłogowego i elektrozaworow. Zasilanie awaryjne ups z akumulatorem. Tylko ja bym tryb AUTO i MANUAL widział tak jak napisałem wczesniej, zeby było można podłączyć programator pokojowy. Że jak np. ustawie na programatorze pokojowym np. 22 stopnie w pomieszczeniu to dmuchawa dmucha do 60 na piecu a jeśli jest te 22 stopnie w pomieszczeniu to na piecu ma się utrzymywac temp. 40 stopni. :)

O np. taki programator pokojowy mi chodzi żeby był połączony z arduino i obsługiwał tryb AUTO
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
gmyz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2016, 15:13

Re: Sterownik pieca co

Post autor: gmyz » 12 sty 2016, 01:06

Tak właściwie miało by to wyglądać mniej więcej, posiadam piec z wentylatorem, pompa zaraz za piecem i czujnik gdzieś przy obudowie pieca. Brak ogrzewania podłogowego i elektrozaworow. Zasilanie awaryjne ups z akumulatorem. Tylko ja bym tryb AUTO i MANUAL widział tak jak napisałem wczesniej, zeby było można podłączyć programator pokojowy. Że jak np. ustawie na programatorze pokojowym np. 22 stopnie w pomieszczeniu to dmuchawa dmucha do 60 na piecu a jeśli jest te 22 stopnie w pomieszczeniu to na piecu ma się utrzymywac temp. 40 stopni. :)

O np. taki programator pokojowy mi chodzi żeby był połączony z arduino i obsługiwał tryb AUTO
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
arduino-lab
Młodszy majsterkowicz
Posty: 30
Rejestracja: 2 gru 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Sterownik pieca co

Post autor: arduino-lab » 12 sty 2016, 12:15

magdaslawek pisze:A więc tak:
4. Jeśli chodzi o zabezpieczenie nie jest konieczne niech po utracie zasilania „wstaje” w trybie AUTO – (np. sam sterownik podtrzymywany bateria aby nie "zapomniał"?)
Ja bym to widział tak LCD 2x16 z klawiaturą...
Czyli z jednej strony zabezpieczenie po utracie zasilania nie jest Ci potrzebne, a z drugiej jest - wynika to chociażby z tego, że chcesz użyć klawiatury i coś tam zmieniać, coś przestawiać. Jeśli będziesz miał parametry ustawione na sztywno w kodzie programu i zechcesz je zmienić w ustawieniach używając do tego klawiatury, to po zaniku prądu a nawet restarcie modułu (niech się coś zawiesi) wszystkie ustawione zmiany zostaną utracone, a ustawienia wrócą do tych ustawionych na sztywno. Ja wolałbym zabezpieczenie - zapis do pamięci, bo nie wyobrażam sobie ciągłego ustawiania parametrów. Jesteś świadomy tego, co chcesz?
Awatar użytkownika
magdaslawek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 7 sty 2016, 21:14

Re: Sterownik pieca co

Post autor: magdaslawek » 16 sty 2016, 21:17

Witam
Czy ktoś pomoże zrobić taki sterownik?
Czy jest to wykonalne na arduino? ;-)
Pozdrawiam
kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Sterownik pieca co

Post autor: kazzik87 » 17 sty 2016, 12:10

Pomoże czy zrobi? :-)
Jak najbardziej przy pomocy Arduino można wykonać taki sterownik.
Na chwile obecną nie mam mocy przerobowych.

Może kolega MrLewerence Ci pomoże.
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Sterownik pieca co

Post autor: rumunn95 » 17 sty 2016, 14:33

Mam taki sterownik i kawalek kodu niestety nie wiem jak go ubrac w menu , jestem jeszcze za cienki w te klocki

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Sterownik pieca co

Post autor: crobe » 17 sty 2016, 22:16

zamieść kod
Awatar użytkownika
magdaslawek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 7 sty 2016, 21:14

Re: Sterownik pieca co

Post autor: magdaslawek » 14 lut 2016, 00:26

I co ? Temat umarł!?
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Sterownik pieca co

Post autor: crobe » 15 lut 2016, 08:58

Raczej tak ...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: