Czysty chip - arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Rafciu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 11 maja 2015, 13:59

Czysty chip - arduino

Post autor: Rafciu » 17 maja 2016, 14:57

Witam, przy wyjmowaniu avr z arduino uno uszkodziłem jeden pin
Zakupiłem nowe czyste AVR i próbuje wypalić na nie bootloader, testowałem już kilka sposobów z neta, ale zawsze to samo - błąd komunikacji.
W jaki sposób mogę wypalić bootloader na czysty avr, mając do dyspozycji tylko uno bez sprawnego avr i usbasp?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


jar800v
Młodszy majsterkowicz
Posty: 39
Rejestracja: 2 lut 2015, 11:09

Re: Czysty chip - arduino

Post autor: jar800v » 17 maja 2016, 17:02

Bootloader możesz wypalić używając USB-ASP (warto się w niego zaopatrzyć jeśli zacząłeś przygodę z Arduino / mikrokontrolerami na pewno się przyda)
To co teraz możesz zrobić to spróbować zostawić w arduino avr z uszkodzonym pinem (musi mieć sprawne piny 1, 2,3,7,8,16,17,18,19, 20,22) i użyć arduino jako programatora https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoToBreadboard podłączasz tak jak na pierwszym zdjęciu i postępujesz wg. instrukcji.
Rafciu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 11 maja 2015, 13:59

Re: Czysty chip - arduino

Post autor: Rafciu » 17 maja 2016, 22:34

Tak włożony odpowiednio, próbowałem na IDE 1.6.9 czyli najnowszy, jutro potestuje na starszym sofcie.

W starym avr uszkodzony jest własnie 1 pin.. Ale mam możliwość podpiąć/wlutować się do niego jakimś kablem, a pin 1 to reset tak? Jeśli wrzuce na niego stan wysoki(niski?) to powinno zadziałać poprawnie czy się myle?

UsbAsp posiadam, też próbowałem z jego pomocą, ale nie poszło
stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Czysty chip - arduino

Post autor: stiven » 18 maja 2016, 00:50

Jak powiedzie się przylutowanie kabelka, to po prostu wepnij go do podstawki tam gdzie powinien być pin 1, albo do gniazda reset.

To co napisał Krapi to jest prawda, ale nie w tym przypadku. Możesz mieć jakąkolwiek wersję arduino ide. Wersja 1.0.5 byłaby potrzebna, gdybyś miał zamiar (tak w skrócie) programować potem atmegę328p poza płytką arduino.

Tak jak napisał jar800v, bootloader do czystej atmegi wgrasz albo korzystając z usbasp, albo z arduino z działającą atmegą z już wgranym bootloaderem. Skoro masz usbasp, to najlepiej byłoby się skupić na tej opcji i tak żebyś napisał dokładnie co zrobiłeś i dlaczego się nie udało, a nie tylko to, że nie poszło.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: