Serwer domowy
Serwer domowy
Witajcie. Mam w domu domowy serwer a to jego parametry:
- AMD 3600+
- płyta z chipsetem VIA (tragedia ale poprzednia gigabyte mi się zepsuła)
- 4 GB ram
- dysk 40 GB (system)
- dysk 250 GB dane
- DVD
System to Open Media Vault - tzw system który robi z komputera NAS.
Chciałbym bardzo tanim kosztem zrobić coś mniej Prądożernego. Najlepiej z części z odzysku. Szukam procka amd o zapotrzebowaniu mniejszym jak 45W (aktualnie 90W), ale ceny są tak wysokie ze mógłbym kupić malinę (system też jest na ten mikrokomputer). Obciążenie serwera wacha się od 0,01ppc do 0,2ppc. W takiej kofiguracji serwer w trakcie największych obciążeń zjada do 50W - mało, ale chciałbym jeszcze mniej- taniej. Dodam że nie mam przeznaczonych aktualnie funduszów ale jakieś drobne zawsze się znajdą :D
Jakieś propozycje?
wysłane [email protected]
- AMD 3600+
- płyta z chipsetem VIA (tragedia ale poprzednia gigabyte mi się zepsuła)
- 4 GB ram
- dysk 40 GB (system)
- dysk 250 GB dane
- DVD
System to Open Media Vault - tzw system który robi z komputera NAS.
Chciałbym bardzo tanim kosztem zrobić coś mniej Prądożernego. Najlepiej z części z odzysku. Szukam procka amd o zapotrzebowaniu mniejszym jak 45W (aktualnie 90W), ale ceny są tak wysokie ze mógłbym kupić malinę (system też jest na ten mikrokomputer). Obciążenie serwera wacha się od 0,01ppc do 0,2ppc. W takiej kofiguracji serwer w trakcie największych obciążeń zjada do 50W - mało, ale chciałbym jeszcze mniej- taniej. Dodam że nie mam przeznaczonych aktualnie funduszów ale jakieś drobne zawsze się znajdą :D
Jakieś propozycje?
Re: Serwer domowy
http://thinclientpl.blogspot.com/
Kiedyś kupiłem taki za ok 100zł. 512MB RAM, zegar 1GHz, dysk SSD 512MB, ok 20W mocy max.
Ja wyrzuciłem Windowsa na rzecz Linuksa, kupiłem przejściówkę na kartę i mam w ten sposób 4GB dysku. WWW, ftp, ssh, VPN, accesspoint, udostępnianie dysku, własna domena i serwer poczty. Całkowicie bezgłośny, zasilany z zasilacza 12V.
Kiedyś kupiłem taki za ok 100zł. 512MB RAM, zegar 1GHz, dysk SSD 512MB, ok 20W mocy max.
Ja wyrzuciłem Windowsa na rzecz Linuksa, kupiłem przejściówkę na kartę i mam w ten sposób 4GB dysku. WWW, ftp, ssh, VPN, accesspoint, udostępnianie dysku, własna domena i serwer poczty. Całkowicie bezgłośny, zasilany z zasilacza 12V.
Wszystko fajnie pięknie, ale dodatkowo korzystam z DLNA i FullHD przy bitrate sięgających 26 Mbits - czy taki sprzęt podoła?
Nie ma szans, ten komputer co podał andron jest za słaby pod taki serwer. Przynajmniej 4-rdzenie na procesorze.
Aktualnie jadę na tym co mam. Myślałem o malinie, ale póki co nie ma tam SATA a głupio byłoby mieć sieć w domu 1Gb/s i tego nie wykorzystać.
wyklepane z fona
wyklepane z fona
Na raspberry pi ciężko by było coś takiego zrobić ale znalazłem coś co ma gniazdo SATA : https://botland.com.pl/moduly-banana-pi ... do-dc.html
Banana PI M3. Ma 2 GB RAM, ośmiordzeniowy procesor ARM 1,8 GHz a przede wszystkim gniazdo SATA. Niestety tylko jedno ( nie wiem czy są rozgałęźniki do SATA żeby podłączyć kilka dysków). Nie ma też złącza Ethernet 1Gb/s. Za to pobór mocy do 10W ( zasilanie przez gniazdo DC 5V 2A).
Cena to 395 zł ( ale musisz dokupić zasilacz za 30 zł, kartę pamięci na system operacyjny oraz przejściówkę do SATA, żebyś mógł wpiąć się do gniazda na płycie).
Może lepiej dołożyć parę grosza i kupić porządny serwer ?
Banana PI M3. Ma 2 GB RAM, ośmiordzeniowy procesor ARM 1,8 GHz a przede wszystkim gniazdo SATA. Niestety tylko jedno ( nie wiem czy są rozgałęźniki do SATA żeby podłączyć kilka dysków). Nie ma też złącza Ethernet 1Gb/s. Za to pobór mocy do 10W ( zasilanie przez gniazdo DC 5V 2A).
Cena to 395 zł ( ale musisz dokupić zasilacz za 30 zł, kartę pamięci na system operacyjny oraz przejściówkę do SATA, żebyś mógł wpiąć się do gniazda na płycie).
Może lepiej dołożyć parę grosza i kupić porządny serwer ?
Na tę chwilę skłaniam się do kupna płyty z jakimś atomem czy czegoś o podobnym poborze mocy od czerwonych.
Malina wydaje mi się idealną platformą do testów, niestety tylko do nich.
wyklepane z fona
Malina wydaje mi się idealną platformą do testów, niestety tylko do nich.
wyklepane z fona
Jest też nanoPi M2 (https://botland.com.pl/730-nanopi) . 1GB ramu, 4 rdzeniowy procesor 1.4 GHz. Ma ethernet 1 GB/s, zużycie energii jak powyżej. Nie ma natomiast SATA.
Cena jest jednak atrakcyjniejsza, 169 zł.
Cena jest jednak atrakcyjniejsza, 169 zł.
Przeglądałem jakiś czas temu te wynalazki i rzeczywiście mają w sobie wiele zalet, ale i też drobne wady właśnie w postaci braku jakiegoś niezbędnego złącza. Nie oszukujmy się ale różnica 20W a 35W to żadna oszczędność. 5 zł w miesiącu stać mnie dopłacić. Natomiast transmisja po lan komputer - serwer jest tego warta.
wyklepane z fona
wyklepane z fona
Widzę że projekt openmedia vault działa już na pi (dlna 1080p30). Czyli zastosowanie choćby wersji 2 już powinno dać wystarczające efekty. Poczytam i się odkształcę w tej materii. Dzięki mister ;)
wyklepane z fona
wyklepane z fona
Poczytałem i jestem na 2x nie.
- temperatura, płyta wymaga chłodzenia aktywnego którego producent nieprzewidział. (Producent procesora nakazuje wręcz chłodzenie przynajmniej pasywne). Skutek jest taki że procesor blokuje nawet 4 z ośmiu rdzeni. Niby nic strasznego ale odblokowuje się to fizycznie - ręcznie
- Slow ATA, jak to ktoś napisał usb jest szybsze od kontrolera wbudowanego w płytę.
Moje oczy kierują się pod UP Board. Nie ma co prawda SATA ale jest usb 3.0. Podłączając pod to kontroler SATA uzyskamy pełną przepustowość. Płytka jest już z radiatorem a wewnątrz intel atom ze stlprzetowa obsługa wielu formatów (hevec z 4k na czele). Gigabyte lan i max 20W w stresie (typowo 5W) - wndows 10.
Teraz tylko kasę zbierać i szukać gdzie taniej. Chyba zdecyduje się na wersję z 2GB ram i 32GB Flash.
wyklepane z fona
- temperatura, płyta wymaga chłodzenia aktywnego którego producent nieprzewidział. (Producent procesora nakazuje wręcz chłodzenie przynajmniej pasywne). Skutek jest taki że procesor blokuje nawet 4 z ośmiu rdzeni. Niby nic strasznego ale odblokowuje się to fizycznie - ręcznie

- Slow ATA, jak to ktoś napisał usb jest szybsze od kontrolera wbudowanego w płytę.
Moje oczy kierują się pod UP Board. Nie ma co prawda SATA ale jest usb 3.0. Podłączając pod to kontroler SATA uzyskamy pełną przepustowość. Płytka jest już z radiatorem a wewnątrz intel atom ze stlprzetowa obsługa wielu formatów (hevec z 4k na czele). Gigabyte lan i max 20W w stresie (typowo 5W) - wndows 10.
Teraz tylko kasę zbierać i szukać gdzie taniej. Chyba zdecyduje się na wersję z 2GB ram i 32GB Flash.
wyklepane z fona
Zawsze to jakieś rozwiązanie, warto trochę pomyśleć i sklecić coś konkretniejszego.
Co masz na myśli? Lepiej mini komputer raspberry czy jakiś z procesorem formatu iTX?
wyklepane z fona
wyklepane z fona
Miałem na myśli, że lepiej już coś z lepszym procesorem, bo mini komputer może i da radę, ale będzie działało to wielkiego święta.
Tak przynajmniej mi się wydaje, nie mam na to żadnych racjonalnych argumentów.
Tak przynajmniej mi się wydaje, nie mam na to żadnych racjonalnych argumentów.
A ja mam. Pierwszy post to aktualny serwer. Filmy FullHD śmigają bez zacięć. Wysyłka FTP również. Nawet stronę z wordpress miałem przez jakiś czas.
Serwer natomiast zimny i tylko w trakcie aktualizacji jego obciążenie sięgało 5%. Standardowa praca to około 0,02% mocy obliczeniowej a 2% film z wysokim bitrate.
wyklepane z fona
Serwer natomiast zimny i tylko w trakcie aktualizacji jego obciążenie sięgało 5%. Standardowa praca to około 0,02% mocy obliczeniowej a 2% film z wysokim bitrate.
wyklepane z fona