Biblioteka tkinter.

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 21 lis 2016, 22:42

Witam mam problem chcąc ostatnio (pierwszy raz) przetestować bibliotekę tkinter wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

Traceback (most recent call last):
  File "/home/pi/Desktop/NNeeww.py", line 1, in <module>
    import tkinter
ImportError: No module named tkinter
kod programu:

Kod: Zaznacz cały

import tkinter
Domyślam się że tej biblioteki nie mam zainstalowane lecz w internecie wyczytałem że python ma standardowo zainstalowana bibliotekę tkinter.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


zgoda
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 23 cze 2016, 09:58

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: zgoda » 21 lis 2016, 23:20

Jak jest instalowany ze źródeł to tak. Ale na Debianie trzeba doinstalować paczkę.
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 21 lis 2016, 23:22

Jaką paczkę?
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
zgoda
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 23 cze 2016, 09:58

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: zgoda » 21 lis 2016, 23:41

apt-cache search tkinter i się znsjdzie
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 07:33

Wpisałem w terminalu komendę sudp apt-get upgrade python3-tk i ndalas jest ten sam błąd
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 08:15

Zainstaluj sobie jakiegoś Synaptica albo przejdź na Ubuntu.
Używasz pythona 2 czy 3? Podejrzewam że 2, więc dlaczego instalujesz bibliotekę do trójki?
BTW. do istalacji służy install a nie upgrade.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 16:22

Ja używam pythona 3.
Wiem że do instalacji służy install ale wyskakuje mi to:

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:~ $ sudo apt-get install python3-tk
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
python3-tk is already the newest version.
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  libasn1-8-heimdal libgssapi3-heimdal libhcrypto4-heimdal
  libheimbase1-heimdal libheimntlm0-heimdal libhx509-5-heimdal
  libkrb5-26-heimdal libroken18-heimdal libwind0-heimdal libxfce4ui-1-0
  xfce-keyboard-shortcuts
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 13 not upgraded.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 16:32

No dobrze... a co będzie jeśli zrobisz teraz:

Kod: Zaznacz cały

python3 -c 'import tkinter'
Żeby nie było - właśnie przed chwilą doinstalowałem sobie python3-tk na U16.04...
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 18:24

Wpisałem to do terminalu i nic nie wyskoczyło.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 18:34

Czyli prawidłowo - gdyby było coś nie tak, wyskoczyłby błąd.
Moduł masz zainstalowany, pytanie czy prawidłowo uruchamiasz program?
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 18:39

Program taki uruchamiam:

Kod: Zaznacz cały

import tkinter
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 18:42

Nieprawda.
Program uruchamiasz w shellu pisząc coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

python3 /tam/gdzie/mieszka/moj/program.py
a w program.py masz gdzieś na początku:

Kod: Zaznacz cały

import tkinter
Możesz tak szczerze odpowiedzieć jak ten program odpalasz? Bo teoretycznie wpisanie "import tkinter" w bashu też wywali błąd, ale nieco inny ;)
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 18:49

Ja uruchamiam program w sposób taki że w edytorze pythona uruchamiam python sheel.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 18:57

Trochę to dziwne... sprawdź czy na pewno uruchamiasz pythona 3 a nie 2.
Możesz pythonowego shella uruchomić po prostu wpisując w terminalu

Kod: Zaznacz cały

python3
Co się wtedy stanie, jeśli wpiszesz tego importa?
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 294
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: kolijk » 22 lis 2016, 19:04

Dobra wszystko działa nie zauważyłem że standardowo mi się uruchamia python 2.
Dzięki.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Biblioteka tkinter.

Post autor: ethanak » 22 lis 2016, 19:11

Teoretycznie możesz zrobić sobie defaultowo pythona 3 ale nie radzę - w systemie jest parę rzeczy które na trójce nie pójdą, i może się to skończyć reflashowaniem karty do raspa :)
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: