arduino detekcja 230V AC

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Posty: 14 Strona 1 z 1
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


hej,
Jestem na etapie koncepcyjnego rozwiązania pseudo inteligentnego domu -> sterowanie swiatel

1. Swiatła będa załączane przez przekazniki bistabilne (w skrzynce rozdzielczej), dzięki temu będę miał możliwość zapalania i gaszenia poprzez podanie sygnału ze standardowego włącznika dzwonkowego oraz ...
2. wykorzystując arduino i moduł przekażników - będę mógł załaczyć i zgasić swiatlo zarówno poprzez podanie sygnalu na przekaznik bistabilny przez wlacznik dzownkowy na scianie oraz przez arduino (z uzyciem modulu przekazników podłączonych do arduino), czyli schemat taki jak w zalaczniku (skopiowalem go od urzytkoniwka neur0 z innego watku, linka nie moge podac bo jako nowy urzytkownik portal na to nie zezwala)

W tej układance brakuje mi jednego elementu, poniewaz swiatlo moze byc zalaczone przez wlacznik dzwonkowy to chcialbym w arduino miec możliwość stwierdzenia czy dany obwod jest wlaczony czy nie, innymi slowy chcialbym miec ukladzik ktory na wejsciu dostanie 230VAC a na wyjsciu bede miał sygnał ktory arduino będzie w stanie zinterpretować (obwód wlaczony, obwód wylaczony). Goglowałem sporo w temacie i jako ze jestem \\\"softwarowym\\\" szukalem jakiegos gotowego układu.

Przerobiłem
1. ACS 712 (dostepny na allegro pod hasłem Sensor pomiar prądu ACS712T / 20A do arduino), ale ponieważ niektóre z obwodów będą miały pobór prądu rzędu kilku/kilkunastu W to błąd pomiaru może być za duży i cięzko będzie jednoznacznie stwierdzic czy to co wskazuje czujnik jest błędem pomiarowym czy faktycznie obwód jest załączony, dodatkowo musiałbym ciąć kable tak aby przepuszczać prąd przez czujni, czego wolałbym uniknąć

2. Na www(kropka)sparkfun(kropka)com/products/11005 znalazlem inny czujnik do pomiaru pradu, ale o ile odpada problem z cieciem kabla i puszczaniem pradu przez czujnik to nadal jest problem rozdzielczosci/dokladnosc pomiarów dla malych pradów

Panowie czy spotkał się ktoś z takim modułem: z jednej strony podpinam 230V (równolegle, nie szeregowo) albo zakladam na kabel tak jak w przykladzie a z drugiej dostaje sygnał który podłączam pod arduino (moze być zarówno sygnał na wejście analogowe jak i na cyfrowe) z separacją, czyli jakiś optoizolator, czy jakoś tak ???? Ewentualnie zleciłbym taki ukłądzik do wykonania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


MrLewerence
Złota rączka
Posty: 2041
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48


Krótko mówiąc... Bez cięcia kabli chcesz mieć sygnał, że żarówka jest włączona, a najlepiej, żeby sensor/czujnik był podłączony równolegle do wyłącznika...
Dobrze rozumiem?

A moduł przekaźników sterowanych przez arduino - jakiś tam przekaźnik - możesz zamontować pod przyciskiem i równolegle z nim podłączyć w celu włączenia światła... i to jest jedyne miejsce gdzie możesz ingerować w instalację...

Czy mógłbyś zdradzić nieco sekrety twojej instalacji? Głównie chodzi mi o to, ile żył w przewodzie i jaki jest przewód między przyciskiem a rozdzielnią gdzie są zamontowane przekaźniki bistabilne...
Może obejdzie się bez kombinacji...
cube
Złota rączka
Posty: 833
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02


Robisz taki układzik za parę groszy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic372242.html LEDa zamykasz w nieprzezroczystej rurce z fototranzystorem. W ten sposób masz galwanicznie odzielone 230V od mikrokontrolera.
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 474
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20


Wow mega prosty ten układzik a jak przydatny.
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


[quote=\\\"MrLewerence\\\"]Krótko mówiąc... Bez cięcia kabli chcesz mieć sygnał, że żarówka jest włączona, a najlepiej, żeby sensor/czujnik był podłączony równolegle do wyłącznika...
Dobrze rozumiem?

A moduł przekaźników sterowanych przez arduino - jakiś tam przekaźnik - możesz zamontować pod przyciskiem i równolegle z nim podłączyć w celu włączenia światła... i to jest jedyne miejsce gdzie możesz ingerować w instalację...

Czy mógłbyś zdradzić nieco sekrety twojej instalacji? Głównie chodzi mi o to, ile żył w przewodzie i jaki jest przewód między przyciskiem a rozdzielnią gdzie są zamontowane przekaźniki bistabilne...
Może obejdzie się bez kombinacji...[/quote]

Przekazniki bistablilne sa w rozdzielni, dla kazdego obwodu detykowany jest przekaznik, wszystkie obwody \\\"zaczynaja\\\" sie w rozdzielni (tzn jesli mam 10 obowodow do sterownia to z rozdzielni wychodzi 10 kabli), przekaznik bistabilny zamyka (swiatlo sie pali) lub otwiera obwod (swiatlo sie nie pali), natomiast od wlacznikow (tutaj zastosuje tzw wlaczniki chwilowe/dzwonkowe) pociagniete sa kable rowniez do rozdzielni ktore to steruja przekaznikami (nacisniecie wlacznika powoduje podanie napiecia na wejscie sterujace przekaznika bistabilnego i on zmienia swoj stan). Arduino i osprzet (przekazniki \\\"arduinowe\\\" nie mylić z tymi bistabilnymi) tez bedzie w rozdzielni.
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


[quote=\\\"cube\\\"]Robisz taki układzik za parę groszy: .... LEDa zamykasz w nieprzezroczystej rurce z fototranzystorem. W ten sposób masz galwanicznie odzielone 230V od mikrokontrolera.[/quote]

to co podeslales to taki \\\"home made\\\" transoptor, a to czego ja szukam to wlasnie gotowego boarda zmontowanego z czegos takiego, ewentualnie jakis schemat co podejdzie do arduino,

btw co za \"geniusz\" wymyslil ze nowi nie moga wrzucac linkow, poniewaz Cube w poscie zamiescil link to musialem go wyciac aby byc w stanie opublikowac posta
MrLewerence
Złota rączka
Posty: 2041
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48


Tą instalację już masz zrobioną wszystko pomontowane?
Na schemacie zauważyłem BIS 411 od FF

Może zastosuj BIS-411 2Z.
Masz dwa odseparowane styki, z czego jeden możesz wykorzystać do załączenia obwodu, a drugi jako zwykły button do arduino.
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


[quote=\"MrLewerence\"]Tą instalację już masz zrobioną wszystko pomontowane?
Na schemacie zauważyłem BIS 411 od FF

Może zastosuj BIS-411 2Z.
Masz dwa odseparowane styki, z czego jeden możesz wykorzystać do załączenia obwodu, a drugi jako zwykły button do arduino.[/quote]

schemat, tak jak napisale, jest tylko przykladowy, ogolnie to zamierzalem zastosowac zamel\'a PBM-05, jest to przekaznik beznapieciowy, czyli nie zre pradu na stale, bo te BIS to 0.8W ciagle ciagna, ja potrzebuje 10 i z prostego wyliczenia wychodzi to ok 70kWh rocznie co jest juz troche sporo
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


chyba takie cos by podeszlo www(kropka)woertz-usa(kropka)com/26_19_E.pdf tylko gdzie to kupic bo google milczy w temacie gdzie i za ile cos takiego nabyc
MrLewerence
Złota rączka
Posty: 2041
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48


zobacz to: transoptory z wyjściem logicznym

http://www.tme.eu/pl/katalog/polprzewod ... _order=ASC
szepiet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2013, 17:48


witam,
dzieki MrLewerence, w zwiazku z tym co napisales troche pogoglowalem i znalazlem www(dot)lucadentella(dot)it/en/2013/10/14/ingressi-optoisolati-per-arduino/ tutaj autor opisuje ukłąd ktory działa z 15V na wejściu, po przypomnieniu sobie prawa Ohma policzyłem że aby mieć prąd 10mA dla 230V (jeśli dobrze patrzę w datasheet od 6N137 to prąd może być w zakresie 6.3mA do 15mA (Input Current, High Level)). Tak więc wyszło mi że dla układu jak w artykule potrzebuję opornika 23kOhm, moc wydzielana na oporniku to będzie 2.3 W - czyli całkiem sporo, zwłaszcza jak to pomnoże razy 10 (tyle mam obwodów do monitorowania).

Goglujac dalej znalazłem ten artykuł www(dot)elektrotesty(dot)pl/?p=31, tutaj autor stosuje inny układ z kondensatorem niestety moja widza z elektrotechniki nie pozwala mi na policzenie tego układu, tzn z tego co pisze autor to prawdopodobnie taki układ byłby OK - zamiast led'a wpinam 6N137, jednak na koniec autor pisze "Na koniec dodam że nasz układ jest dość uproszczony i nie jest polecany do długotrwałej pracy " dlaczego ? co jest nie tak z tym układem ? Czy ktoś z Was jest w stanie narysować schemat który potrzebuję ? Interesowąło by mnie kupno gotowego zmontowanego układu - moze byc na plytce uniwersalnej
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 122
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22


Mam takie pytanko co do BIS 411 2z, na schemacie który znalazłem wynika że sterowany musi być z N lub L więc jak wysterować go z arduino?
mateoosh
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2016, 18:22


Cześć!
Mam ten sam problem co autor wątku, również chciałbym użyć bez-napięciowego przekaźnika bistabilnego PBM05.
Które rozwiązanie problemu detekcji podania fazy na przewodzie? Dopuszczam rozcięcie przewodu. Najlepiej konkretne moduły, które podadzą cyfrowy stan dla Arduino/Raspberry.

Pozdrawiam!
mateoosh
leszekbialy1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 4 paź 2016, 21:27


6078759900_1449075327.gif
W załączniku schemat układu na transoptorze, zamiast 3.3V dajesz 5V i arduino hula.
Na diodzie masz dodatkowo wizualny wskaźnik obecności napięcia. Jeżeli go nie potrzebujesz to zamień tą diodę na diodę 1N4148 (jakaś dioda tam musi być).
Jako R3 i R4 nadają się nawet rezystory SMD w obudowach 0805 (Ale dla pewności trzeba sprawdzić. 0805 YAGEO wytrzymuje do 200V, BOURNS do 300V.). Warunek: muszą być dwa w szeregu i o dużej wartości (2 x 100k to najmniejsza akceptowalna wartość dla 230V)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Posty: 14 Strona 1 z 1
stoły z litego drewna dębowego

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 7 gości