Kolba lutownicza

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 13 mar 2018, 15:23

Witam.

Nie wiem czy odpowiedni dział, bo nie za bardzo wiem do jakiego dopasować to zapytanie.
Poleciłby mi ktoś kolbę lutowniczą z termoparą typu K i która jest dostępna na allegro?

Z góry dzięki za pomoc.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 13 mar 2018, 18:36

A ktoś koledze zablokował wyszukiwarkę na allegro ?

Pozdr
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 13 mar 2018, 19:04

No szukałem i nie jest napisane ze są termopary typu K tam wiec a chciałbym mieć pewność. Więc jeśli jest możliwość to prosiłbym o jakiś konkretny model.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 13 mar 2018, 19:16

Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 20 mar 2018, 12:47

Jeszcze takie pytanie czy ta kolba jest zasilana 24V DC czy AC?

Kolbę chcę wykorzystać do projektu stacji lutowniczej.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 20 mar 2018, 13:26

DC.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 00:36

A doradziłbyś mi jeszcze odnośnie transformatora?

Napięcie zasilania kolby to 24V czyli transformator musi mieć na wyjściu 17V AC?
17*1,41=24V DC po odfiltrowaniu tętnień?
Przyglądałem się różnym projektom i ludzie mieli chyba transformatory 12V AC i nie mam pojęcia jakim cudem zasilali kolbę 24V DC jak po odfiltrowaniu tętnień jest około 17V DC.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Kolba lutownicza

Post autor: MrLewerence » 22 mar 2018, 02:27

Jaki masz pomysł na realizację regulacji temperatury (pomijam PID) ?
Mosfety, tyrystory, triaki?
Jeśli grzałka kolby potrzebuje 24VDC, zastosuj transformator o napięciu 24VAC. Obliczanie "podbicia" nie gra w tym momencie roli. To nie wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 02:41

Regulacje za pomocą mosfeta.
Regulacja PID też mnie interesuje.
Ale najpierw bym chciał to w normalny sposób, czyli przeliczyć wartość napięcia z termopary (po wzmocnieniu) i podać to na przetwornik ADC 10-bitowy do Atmega32 i sprawdzać wartość napięcia i załączać mosfeta, żeby utrzymywać zadaną temperaturę.
A grzałka potrzebuje rozumiem 24V DC więc dlatego pytałem jaki dobrać ten transformator.

To dlaczego ludzie w innych projektach używali transformatora z 12V AC i prostowali to i filtrowali i podawali na grzałkę kolby?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 22 mar 2018, 09:15

Looknij sobie na moj projekt ktory przygotowalem jakis czas temu http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=2662 - w zalozeniu mial byc prosty i skuteczny, i taki jest :) masz ram tez kod ktory sobie mozesz przeanalizowac.

Pozdr

Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 15:17

Fajnie Ci to wyszło. Tylko ja do tego celu nie będę używał arduino tylko normalnie programator usbasp i w języku C bedę pisać.
I nadal upieram się przy tym transformatorze. Więc jak to ogarnąć? To musi być ten transformator 17V AC? I czy to dobrze rozumuje i nadal nie rozumiem dlaczego inni wykorzystywali transformator w którym wyjście jest 12V AC.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 22 mar 2018, 15:30

Zalezy od parametrow kolby, np. Solomon jest na 24V DC.
Jezeli AC to sterowanie triakiem, jak DC to mosfet.

Pozdr
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 00:12

Ale ja to wiem jak sterować itd jak to zrealizować wiedziałem to zanim zadałem jakiekolwiek pytanie tutaj. Ja pytałem o transformator i o napięcie na kolbie.

Kolba jakiej użyje to Solomon SL-20ESD
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Kolba lutownicza

Post autor: MrLewerence » 23 mar 2018, 01:00

Na kolbie ma być napięcie znamionowe. Kolba/grzałka 24V, to ma być 24V.

a to: LINK to gniazdo audio...np. magnetofon :D
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 01:20

Czyli z zgodnie z obliczeniami musi to być transformator 17V AC?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 08:43

Pod obciazeniem ma miec 24V DC. Owszem, 17V AC po wyprostowaniu bedzie 24V ale nie pod obciazeniem.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 203
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 12:14

No tak masz rację, że spadnie napięcie. Wiec jaki musiałbym mieć ten transformator? Żeby wykorzystać pełną moc tej kolby i jej nie uszkodzić.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 12:35

Najlepiej kup zasilacz 24V 2.5A, za kilkadziesoat zl kupisz na allegro, taniej niz sam toroid, bez mostka i kondensatorow.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Kolba lutownicza

Post autor: MrLewerence » 23 mar 2018, 14:53

Jeśli dobrze zrobisz regulację to nawet 30V nie zaszkodzi. Przecież na grzałkę nie podajesz ciągle napięcia. Prąd płynie tylko wtedy gdy trzeba dogrzać do zadanej temperatury, a jeśli hałas ci nie przeszkadza to zamiast mosfeta czy innego energoelektronicznego półprzewodnikowego łącznika można użyć przekaźnika.

Co do oszczędności energii kiedy lutownica nie jest używana/ jest odłożona na uchwyt:
w Radioelektroniku wieki temu opisywany był układ który ograniczał moc o połowę. W uchwycie zamontowany przełącznik, który w momencie odłożenia kolby na uchwyt załączał zwykłą diodę prostowniczą po stronie pierwotnej.
Co prawda nie sprawdzi się to w cyfrowych stacjach, ale zawsze to pomysł rozwiązania..

Co wyraża i co określa pierwiastek z 2 = 1,41. Co to jest?
Bez żadnego czepialstwa i wymądrzania się, ale o różnicach rodzajów napięć należało by doczytać. Co to jest napięcie skuteczne, średnie, co to jest amplituda napięcia... co to jest wartość maksymalna napięcia...
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 15:09

Przekaznik w tym przypadku to najgorsze mozliwe rozwiazanie. 30V na mosfecie - trzeba sprawdzic jego parametry.
Co do ostatniego akapitu, zgadzam sie.

Pozdr
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Kolba lutownicza

Post autor: MrLewerence » 23 mar 2018, 17:32

Slawek pisze:
23 mar 2018, 15:09
Przekaznik w tym przypadku to najgorsze mozliwe rozwiazanie....
Pozdr
Przekaźnik to nie propozycja zastosowania. Starsze stacje ERSA/Weller miały takie coś. Przeważnie rolę przekaźnika pełnił kontaktron.

30V to nie problem, a nawet korzyść... kolba szybciej się rozgrzewa.

P.S.
Sporo projektów CSL (Cyfrowa Stacja Lutownicza) znalezionych w internecie zawiera transformator o napięciu 12V. 50% napięcia znamionowego.
Kolba i tak wykorzystuje zaledwie 50% mocy transformatora, ale nie 50% napięcia zasilania... nie oznacza to także, że można zastosować transformator o mocy 30W dla kolby 60W...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: