Kolba lutownicza
Kolba lutownicza
Witam.
Nie wiem czy odpowiedni dział, bo nie za bardzo wiem do jakiego dopasować to zapytanie.
Poleciłby mi ktoś kolbę lutowniczą z termoparą typu K i która jest dostępna na allegro?
Z góry dzięki za pomoc.
Nie wiem czy odpowiedni dział, bo nie za bardzo wiem do jakiego dopasować to zapytanie.
Poleciłby mi ktoś kolbę lutowniczą z termoparą typu K i która jest dostępna na allegro?
Z góry dzięki za pomoc.
Re: Kolba lutownicza
A ktoś koledze zablokował wyszukiwarkę na allegro ?
Pozdr
Pozdr
No szukałem i nie jest napisane ze są termopary typu K tam wiec a chciałbym mieć pewność. Więc jeśli jest możliwość to prosiłbym o jakiś konkretny model.
Jeszcze takie pytanie czy ta kolba jest zasilana 24V DC czy AC?
Kolbę chcę wykorzystać do projektu stacji lutowniczej.
Kolbę chcę wykorzystać do projektu stacji lutowniczej.
A doradziłbyś mi jeszcze odnośnie transformatora?
Napięcie zasilania kolby to 24V czyli transformator musi mieć na wyjściu 17V AC?
17*1,41=24V DC po odfiltrowaniu tętnień?
Przyglądałem się różnym projektom i ludzie mieli chyba transformatory 12V AC i nie mam pojęcia jakim cudem zasilali kolbę 24V DC jak po odfiltrowaniu tętnień jest około 17V DC.
Napięcie zasilania kolby to 24V czyli transformator musi mieć na wyjściu 17V AC?
17*1,41=24V DC po odfiltrowaniu tętnień?
Przyglądałem się różnym projektom i ludzie mieli chyba transformatory 12V AC i nie mam pojęcia jakim cudem zasilali kolbę 24V DC jak po odfiltrowaniu tętnień jest około 17V DC.
Regulacje za pomocą mosfeta.
Regulacja PID też mnie interesuje.
Ale najpierw bym chciał to w normalny sposób, czyli przeliczyć wartość napięcia z termopary (po wzmocnieniu) i podać to na przetwornik ADC 10-bitowy do Atmega32 i sprawdzać wartość napięcia i załączać mosfeta, żeby utrzymywać zadaną temperaturę.
A grzałka potrzebuje rozumiem 24V DC więc dlatego pytałem jaki dobrać ten transformator.
To dlaczego ludzie w innych projektach używali transformatora z 12V AC i prostowali to i filtrowali i podawali na grzałkę kolby?
Regulacja PID też mnie interesuje.
Ale najpierw bym chciał to w normalny sposób, czyli przeliczyć wartość napięcia z termopary (po wzmocnieniu) i podać to na przetwornik ADC 10-bitowy do Atmega32 i sprawdzać wartość napięcia i załączać mosfeta, żeby utrzymywać zadaną temperaturę.
A grzałka potrzebuje rozumiem 24V DC więc dlatego pytałem jaki dobrać ten transformator.
To dlaczego ludzie w innych projektach używali transformatora z 12V AC i prostowali to i filtrowali i podawali na grzałkę kolby?
Looknij sobie na moj projekt ktory przygotowalem jakis czas temu http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=2662 - w zalozeniu mial byc prosty i skuteczny, i taki jest :) masz ram tez kod ktory sobie mozesz przeanalizowac.
Pozdr
Pozdr
Fajnie Ci to wyszło. Tylko ja do tego celu nie będę używał arduino tylko normalnie programator usbasp i w języku C bedę pisać.
I nadal upieram się przy tym transformatorze. Więc jak to ogarnąć? To musi być ten transformator 17V AC? I czy to dobrze rozumuje i nadal nie rozumiem dlaczego inni wykorzystywali transformator w którym wyjście jest 12V AC.
I nadal upieram się przy tym transformatorze. Więc jak to ogarnąć? To musi być ten transformator 17V AC? I czy to dobrze rozumuje i nadal nie rozumiem dlaczego inni wykorzystywali transformator w którym wyjście jest 12V AC.
Zalezy od parametrow kolby, np. Solomon jest na 24V DC.
Jezeli AC to sterowanie triakiem, jak DC to mosfet.
Pozdr
Jezeli AC to sterowanie triakiem, jak DC to mosfet.
Pozdr
Ale ja to wiem jak sterować itd jak to zrealizować wiedziałem to zanim zadałem jakiekolwiek pytanie tutaj. Ja pytałem o transformator i o napięcie na kolbie.
Kolba jakiej użyje to Solomon SL-20ESD
Kolba jakiej użyje to Solomon SL-20ESD
Czyli z zgodnie z obliczeniami musi to być transformator 17V AC?
Pod obciazeniem ma miec 24V DC. Owszem, 17V AC po wyprostowaniu bedzie 24V ale nie pod obciazeniem.
No tak masz rację, że spadnie napięcie. Wiec jaki musiałbym mieć ten transformator? Żeby wykorzystać pełną moc tej kolby i jej nie uszkodzić.
Najlepiej kup zasilacz 24V 2.5A, za kilkadziesoat zl kupisz na allegro, taniej niz sam toroid, bez mostka i kondensatorow.
Przekaznik w tym przypadku to najgorsze mozliwe rozwiazanie. 30V na mosfecie - trzeba sprawdzic jego parametry.
Co do ostatniego akapitu, zgadzam sie.
Pozdr
Co do ostatniego akapitu, zgadzam sie.
Pozdr