Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: poliakustyczny » 3 wrz 2016, 09:15

Też się cieszę że jest tu sporo entuzjastów inteligentnych domów, a raczej automatyki. Na swój dom/mieszkanie jeszcze poczekam, póki co tułam się po wynajmowanych mieszkaniach ;)

Szczytem automatyzacji u mnie jest wtyczka z wbudowanym termometrem i higrometrem z przekaźnikiem który odpala nawilżacz i cyrkulator :P.
Nie mniej z chęcią poobserwuję opracowania takich systemów u innych użytkowników.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Emanuel81
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 sie 2016, 13:33

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Emanuel81 » 5 wrz 2016, 14:13

W między czasie znalazłem coś ciekawego :)
https://www.youtube.com/watch?v=xSj-MkwDv3U

Bawił się już ktoś tak ?
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 782
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: ethanak » 5 wrz 2016, 14:35

Owszem - jest to fajna sprawa dla osób z wysokim stopniem niepełnosprawności. W praktyce może być jedynie ciekawostką.
Natomiast sam używam paru aplikacji self-speaking na RPi (Milena + Ivona +Sapi4Linux) i z tego jestem zadowolony.
Jeśli chcesz się w to bawić to na RPi odpalisz Sphinxa, polskiego modelu fonetycznego co prawda nie ma ale możesz zastosować hiszpański.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Emanuel81
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 sie 2016, 13:33

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Emanuel81 » 5 wrz 2016, 15:15

Też to traktuje jako ciekawostkę, chociażby na długi czas przetwarzania tekstu, szybciej pstryknąć przełącznik. Ale taka informacja o pogodzie czy też podobne, jest całkiem fajna.

Drugą sprawą jest właśnie to że nie ma PL :( chociaż jeżeli to korzysta z google Speech to jest szansa na polski model :)
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 782
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: ethanak » 5 wrz 2016, 15:44

Nie zrozumiałeś.
Model fonetyczny jest potrzebny do rozpoznawania mowy - a tu akurat do transkrypcji wystarczy hiszpański (lub hindi).
Synteza to zupełnie inna sprawa. Milenę masz za darmo, Ivona to chyba 80 PLN za głos na peceta.Na upartego syntezator Klatta dałoby się uruchomić na jakiejś większej atmedze (mi się to udało na esp8266, nawet ładnie gada).
Reasumując: głosowy komunikat jak najbardziej, rozpoznawanie mowy zostawmy tym, którzy tego rzeczywiście potrzebują.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
gozdzik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2016, 12:57

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: gozdzik » 26 paź 2016, 13:27

Witajcie

Trafiłem na ten wątek przez przypadek ale przeczytałem go całego i chciałem trochę odgrzać
Chciał bym powiedzieć że chyba nie doceniacie potęgi RPI. Mój system działa już 2 lata (najpierw na RPI2) bezpośrednio do pinów mam całe sterowanie piecem C.O (3 pompki, przestawianie zadanej temperatury na piecu,tem. pieca, wody+solary), kilka świateł (część z PIR), sterowanie oświetleniem na zewnątrz domu, zamykanie i rozpoznawanie stanu drzwi garażowych, włączanie kompów (WOL), obecność telefonów w domu (ping) i mój mikrokomputerek odpoczywa ok 20 % procesora. Kolejną sprawą jest pomiar temperatury, ja mam 8 termometrów na jednym pinie i mają się dobrze. Wystarczy zmniejszyć rezystor, mam 2,5 kohma (zamiast 4,7) czytałem o 12 termometrach przy rezystorze 1,1.

p.s ktoś tu obiecywał jakiś esej o swoim systemie :)
gozdzik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2016, 12:57

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: gozdzik » 26 paź 2016, 21:45

oj pewnie że nie, grzebie w nim prawie codziennie coś zmieniając poprawiając często psując. ale ogólnie zawsze system działa (lepiej lub gorzej).
gozdzik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2016, 12:57

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: gozdzik » 27 paź 2016, 22:59

MrLewerence nie miej mnie za samobójcę, pewnie że nie odciąłem kompletnie pieca od "władzy". Przy temp 75 st komputer od pieca wyłącza nawiew i ruszają wszystkie pompki + sms oczywiście. Chociaż z drugiej strony te komputerki przy piecach też są made in china i im tak ufasz ?? Co do temperatury nie wiem na czym się opierasz ze stwierdzeniem że "to nie ma prawa działać " i pewnie znowu to napiszesz jak przeczytasz że, mój RPI mam w rozdzielni w piwnicy, a ja mieszkam dwie kondygnacje wyżej więc skrętka do tych termometru w najdłuższym miejscu ma tak około 6 metrów potem 3 razy po 5 metrów reszta zamyka się w okolicach 4 metrów, sam nie wierzyłem że to działa biegałem z termometrem rtęciowym (żeby znowu nie mieszać do tego elektroniki) i to działa. Piec i bojler mają już wbudowane termometry analogowe, które się pokrywają ze wskazaniami dallasów. Połączone mam normalnie w gwiazdę na 3 przewody ( bo można też na dwa) w moim przypadku do pinu 26 bo 4 był mi potrzebny do czegoś innego z rezystorem 2,5 kohma na skrętce 5 kat. .
Co do tej długości kabla 1,5 to jeszcze w pracy zrobiłem sobie czujnik DHT11 na kablu telefonicznym 5 m i też działa tyle że tam używam jako sterownik LanKontroler'a
Krapi co do pingu telefonów to nie jest najlepszy sposób na sprawdzanie obecności w domu, ale u nas się sprawdza, bo z żoną mamy wi-fi włączone cały czas, wystarczy ustawić stałe IP telefonu a w domoticzu włączyć "System Alive Checker (Ping)" tam w konfigu dodać IP telefonów i już. Co do działania systemu to masz rację powinno być że używam go od dwóch lat :)
ndriu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2016, 02:04

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: ndriu » 28 paź 2016, 02:21

Witam,

w moim przypadku również mam jeden z czujników znacznie dalej niż wspomniane 1,5 m. RPi służy jako "centrala" i mam do niego podpiętych bezpośrednio 7 czujników DS18B20 - 6 faktycznie nie przekracza 1,5 m ale jeden mierzący temperaturę na zewnątrz jest w odległości około 8-9 m. Różnica jest tylko taka, że jest podłączony przewodem 1,5 mm2 (linka), który pozostał w ścianie po demontażu starego sterownika pogodowego do pieca.

Pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Marhef » 28 paź 2016, 08:32

A ja mam takie pytanie odnośnie termometrów DS18B20. Czy ktoś z was przeczytał specyfikację do komunikacji 1wire? Czy zrobione jest na zasadzie "podłączyłem i nie działało, zmieniłem rezystor i działa"?
Może się czepiam, ale po to ktoś opracował jakiś standard, żeby z niego korzystać wg wytycznych.
stiven
Złota rączka
Posty: 1587
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: stiven » 28 paź 2016, 11:35

Z książki "Lokalne interfejsy szeregowe w systemach cyfrowych" Jacek Bogusz, strony 116-118.
6.5 MicroLAN - sieci z układami 1-Wire

Twórcy układów 1-Wire nowych generacji przewidzieli możliwość budowy systemów sieciowych z ich wykorzystaniem. Dzięki standardowemu dla 1-Wire systemowi adresowania transmisji danych, stosowany protokół wymiany danych jest z natury rzeczy protokołem sieciowym. Najpoważniejszym ograniczeniem podczas budowy sieci z zastosowaniem układów 1-Wire jest relatywnie niewielki dopuszczalny zasięg transmisji.
Opis zasad obowiązujących podczas budowania sieci z układami 1-Wire nie byłby pełny, gdyby nie wspomnieć o fizycznych ograniczeniach, którym ono podlega. Podstawowym prawem fizyki, które zawsze należy uwzględniać bu-dując tego rodzaju połączenia jest prawo Ohma. Mówi ono, że prąd płynący przez przewód wywoła spadek napięcia proporcjonalny do wartości prądu i rezystancji przewodu. Układy z interfejsem 1-Wire są zazwyczaj zasilane napięciem o wartości od 3 do 5 V, czyli spadek napięcia pomiędzy układem master (do którego najczęściej podłączony jest rezystor pull-up) a najbardziej oddalonym układem slave, nie może być większy niż 2 V. Zgodnie z prawem Ohma, zależy on od płynącego prądu — czyli liczby podłączonych układów 1-Wire oraz rezystancji przewodu, czyli jego przekroju, rodzaju materiału przewodzącego i długości.

Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest wydajność prądowa wyjścia układu master w odniesieniu do obciążających je pojemności pasożytniczych. Przy budowie rozległych sieci duże maksymalne natężenie prądu wyjściowego jest tym bardziej istotne, ponieważ od jego wartości zależy kształt zboczy (zwłaszcza czasy opadania) przesyłanych sygnałów. Rezystor pull-up o typowej wartości (2,2...4,7 kΩ) pozwała na poprawne przesyłanie danych 1-Wire kablem o długości do 200 metrów. W przypadku dłuższych połączeń, musi być używany aktywny rezystor pull-up o wartości rezystancji zmieniającej się wraz ze stanem logicznym w linii danych. Pozwała on na podniesienie długości kabla nawet do około 500 metrów. Długość kabla połączeniowego jest zawsze pewnym kompromisem pomiędzy liczbą podłączonych układów z interfejsem 1-Wire, długością połączeń a rezystancją pull-up dołączoną do stopnia wyjściowego układu master. Tak samo jak dla wszystkich transmisji sygnałów, również i w przypadku 1-Wire bardzo istotną jest impedancja linii połączeniowej. Używanie różnych rodzajów kabli, stosowanie rozgałęzień itp. może być powodem powstawania fal odbitych, które skutecznie zakłócą transmisję danych. Innym, bardzo istotnym problemem, na jaki napotykają projektanci systemów sieciowych jest opóźnienie sygnału wprowadzane przez kabel połączeniowy. Dla kabla typu skrętka telekomunikacyjna kategorii 5., odpowiedź przesyłana przez układ slave znajdujący się na końcu przewodu o długości 750 metrów, jest na granicy limitów czasowych wprowadzanych przez specyfikację protokołu komunikacyjnego.
Każdy układ slave podłączony do magistrali, wymusza wzrost jej długości. Dzieje się tak nie tylko ze względu na konieczność wykonania pewnych połączeń, ale również przez wnoszoną w ten sposób pojemność pasożytniczą, co odpowiada wydłużeniu połączenia. Zgodnie z danymi producenta, każdy układ w obudowie metalowej (typu iButton), stanowi wydłużenie połączeń o dodatkowy 1 metr przewodu, natomiast w innej obudowie (plastykowej typu D1P/SO, czy też TO92) o 0,5 metra. Stąd też można wyciągnąć wniosek, że na przykład dwadzieścia czujników temperatury typu DS18S20 w obudowie T092, odpowiada zwiększeniu długości połączeń o 10 metrów. Wartość tę należy dodać do długości połączeń fizycznych.

Sam nie podłączałem na takich długich przewodach, to nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale w teorii te kilka czujników powinno spokojnie działać na ponad 100 metrowym kablu.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Marhef » 28 paź 2016, 13:23

MrLewerence pisze:Marhef, to nie ma prawa działać.
Zdarzają się pojedyncze przypadki że komuś "łanwajer" zadziała.
Gdyby 1Wire, albo I2C działało bez problemu na odległość powyżej 1 metra, chciałbym mieć mysz do komputera na kablu z takim typem komunikacji. Tańsze rozwiązanie niż uesbe.
Zadziała. Odsyłam do wpisu na forum atnel:
http://forum.atnel.pl/topic9310.html#p172910
MrLewerence pisze:Większość znanych mi rozwiązań stosowanych do pomiaru temperatury, np pieca wykorzystuje czujniki typu NTC albo LM 35, czasem termopara.
To też prawda. Ale mam wrażenie, że to wynika z tego, że termometr typu DS18B20 jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Wcześniej stosowano analogowy pomiar temperatury i tak zostało. Zresztą nie wiem, może to wynika też z ceny, ale tego "tropu" nie sprawdziłem.
U mnie w pracy używa się tylko czujników analogowych. Do pomiaru temperatur w miarę niskich różnego typu czujniki NTC, do pomiaru temperatur rzędu kilkuset stopni - czujniki PTC.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Marhef » 28 paź 2016, 22:54

Właśnie o tym pisałem. Jeżeli zastosujesz się dokładnie do specyfikacji, nie ma prawa nie działać
Winx
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 27 gru 2017, 16:39

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Winx » 27 gru 2017, 17:12

Na początku zanim zabierzesz się za budowę domu to chyba pierwszym kosztem jest zakup odpowiedniego projektu domu. Szukałeś już jakiegoś? Od tego jaki projekt domu wybierzesz zależy też to ile na niego wydasz. Wiem że ciekawe projekty domów ma mgprojekt . Przy każdym projekcie mają też opisane ile mniej więcej będzie kosztowała budowa danego projektu. To bardzo pomaga przy planowaniu.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: Slawek » 28 gru 2017, 09:11

Winx pisze:Na początku zanim zabierzesz się za budowę domu to chyba pierwszym kosztem jest zakup odpowiedniego projektu domu. Szukałeś już jakiegoś? Od tego jaki projekt domu wybierzesz zależy też to ile na niego wydasz. Wiem że ciekawe projekty domów ma mgprojekt . Przy każdym projekcie mają też opisane ile mniej więcej będzie kosztowała budowa danego projektu. To bardzo pomaga przy planowaniu.
:D
zeen
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 27 kwie 2016, 12:57

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: zeen » 4 mar 2018, 10:42

A czy w istniejącym już budynku dużo jest roboty związanej z montażem rolet antywłamaniowych, alarmu (systemu alarmowego) oraz bramy wjazdowej i garażowej?
Awatar użytkownika
jacks
Majsterkowicz
Posty: 85
Rejestracja: 7 lut 2016, 12:14
Kontakt:

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: jacks » 5 mar 2018, 12:13

zeen pisze:
4 mar 2018, 10:42
A czy w istniejącym już budynku dużo jest roboty związanej z montażem rolet antywłamaniowych, alarmu (systemu alarmowego) oraz bramy wjazdowej i garażowej?
Zależy to od kilku czynników, mianowicie o jakim budynku mówimy, jakie są stropy, ściany - w sensie czy trudno będzie się przebić, zamontować poszczególne elementy.

W końcu jaki system typu inteligentny dom zostanie wybrany - bo istnieją też takie, które działają bezprzewodowo. Krótko mówiąc, każdą instalację trzeba sprawdzić indywidualnie.
Co do automatyki budynkowej, to tutaj jeszcze sprawdź.
marekg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2018, 16:34

Re: Smart DOM - mój pierwszy projekt - zalecenia

Post autor: marekg » 20 kwie 2018, 16:43

Ja mam eHouse - montowałem go samemu. są wersje DIY Ethernet, WiFi, RF. Wszystko współpracuje ze sobą

Można też samemu programować, integrować, tworzyć własną grafikę paneli itd.
producent polski: www_isys_pl
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: