Wyświetlacz OLED

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 17 cze 2018, 20:00

Witam Panów i Panie ,
Mam na "stanie " wyświetlacz OLED 128x64. Podłączyłem go do Arduino po czym działa w nim tylko malutki paseczek u góry, reszta wyświetlacza świeci w jakieś kropki. Czy to oznacza że wyświetlacz jest uszkodzony?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: MrLewerence » 17 cze 2018, 22:02

jaki to wyświetlacz? SH1106 czy SSD1306? Jaka biblioteka?
Biblioteka przygotowana do pracy z twoim wyświetlaczem?
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 17 cze 2018, 22:11

SSD , tak biblioteka pobrana do tego wyświetlacza. Po wgraniu standardowego przykładu z biblioteki wyświetla się tylko jeden paseczek na samej górze a reszta ekranu to jakieś kropki. Dodam że jest to nowy wyświetlacz. Płytka z jakiej korzystam to Arduino Bluno ( oparta na Arduino Uno). Zastanawia mnie tylko czy ma to jakieś znaczenie gdyż na wyświetlaczu mam PIN SCL podczas gdy na mojej płytce nie posiadam takiego PINU - tylko PIN SDA i tutaj wpiąłem PIN SCL z wyświetlacza, czy to może być przyczyną tego złego działania? Podpinalem również pod PINy A4 i A5 płytki jednak sytuacja była nadal taka sama.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1046
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: Marhef » 17 cze 2018, 23:07

misiakool12 pisze:
17 cze 2018, 22:11
Zastanawia mnie tylko czy ma to jakieś znaczenie gdyż na wyświetlaczu mam PIN SCL podczas gdy na mojej płytce nie posiadam takiego PINU - tylko PIN SDA i tutaj wpiąłem PIN SCL z wyświetlacza, czy to może być przyczyną tego złego działania?
Oczywiście, że ma to znaczenie. Natomiast ze schematu Twojego arduino widzę, że powinieneś użyć A4 jako SDA i A5 jako SCL. Jak podłączyłeś?
I jeszcze jedno pytanie, wyświetlacz masz przystosowany do pracy z napięciem 5V?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: MrLewerence » 18 cze 2018, 06:24

Jaka biblioteka? Znane mi biblioteki do obsługi wyświetlacza oled wymagają drobnych modyfikacji by działać z wyświetlaczem 128x64, bądź 128x32.
Adresy trzeba konfigurować itp...
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 18 cze 2018, 08:04

Adres biblioteki skonfigurowany - biblioteka " przerobiona" tak aby działała prawidłowo wedle różnych poradników. Adres " zeskanowany" został przy wykorzystaniu programu I2C scanner. Podłączyłem prawidłowo A4 i A5 jednak nadal nie działał poprawnie wyświetlacz. Wyświetlacz jest przystosowany do pracy z napięciem 3-5V.
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 19 cze 2018, 16:45

Ktoś coś pomoże z tym problemem?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: MrLewerence » 19 cze 2018, 19:53

By ktoś pomógł jest kilka sposobów najlepszy to napisać kompletnego posta:
1. Z racji, że klonów i odmian płytek z mikrokontrolerem jest 1.000.000, 100, 900...
- podajesz nazwę płytki. najlepiej zdjęcie albo link (o ile spełniasz warunki) do np. sklepu gdzie kupiłeś płytkę.
2. Z racji mnogości bibliotek do obsługi wyświetlaczy OLED najlepiej podać pełną nazwę biblioteki z linkiem skąd bibliotekę pobrałeś...
3. Schemat połączeń, ale nie według tego co jest w internecie, tylko schemat (najlepiej zdjęcie) tego co ty połączyłeś...
4. środowisko programistyczne z jakiego korzystasz... Mimo iż Arduino IDE w każdej wersji wyglądają tak samo, to jednak różnią się między sobą...
5. Kod programu który stworzyłeś by ten wyświetlacz obsługiwać...

No więc... siądź do komputera i napisz co zrobiłeś... wróżki mają wolne, albo zbyt tanio usług nie chcą świadczyć...

Podłączyłeś wyświetlacz do jakiegoś klona... jesteś pewien, że ten klon ma na pinach A4 i A5 wyprowadzoną magistralę I2C?
Którą konkretnie płytkę posiadasz... bo jest ich kilka...?
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 19 cze 2018, 20:44

Podałbym wszystko lecz nie moge wklejać linków:/ czy na PW moge Ci je dostarczyć?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: MrLewerence » 19 cze 2018, 21:26

Pisz niech będzie tak.
misiakool12
Majsterkowicz
Posty: 52
Rejestracja: 4 maja 2018, 12:51

Re: Wyświetlacz OLED

Post autor: misiakool12 » 22 cze 2018, 19:35

Poradziłem sobie , można zamknąć temat. Dziękuje za zainteresowanie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: