Witam,
Od jakiegoś czasu poszukuję rozwiązania mojego problemu jakim jest realizacja ściemniacza do pasków smd, czyli diód led. Kwestia jest taka… układ ma pracować w samochodzie i ma być sterowany przez oryginalny potencjometr montowany w aucie. Wiem, że ten oryginalny dimmer steruje masą (przy założeniu, że korzystam z żarówek, a nie diód) - innymi słowy, ma 3 piny. Pierwszy na wejście masy, drugi +12 i ostatni wyjście masy po skorygowaniu \"skróceniu\" jej potencjometrem.
Chodzi o to, aby ZA dimmerem samochodowym umieścić coś, co ładnie liniowo zmieniałoby jasność diód - jak rozumiem, tutaj się steruje prądem czy coś w tym stylu. Szukam jakichś podpowiedzi - pod jakimi hasłami szukać, na czym to zbudować?
Ściemniacz diód led - realizacja w formie samochodowej
Witam widzę że specjalnie się pofatygowałeś i zarejestrowałeś na tej stronie aby zadać to pytanie. Ja ci powiem tak ja bym zrobił to tak że dałbym taśmę z diodami do niej podłączyć potencjometr o odpowiedniej wartości i odprowadził kable zasilające. Ale jeszcze niech ktoś mnie poprawi jak piszę źle bo nie jestem za bardzo dobry w elektronice ale z mojego punktu widzenia to by było właśnie tak.Pozdrawiam
A może rezystor suwakowy?
Trochę poczytałem o tym rezystorze suwakowym i wychodzi na to, że to inna forma potencjometru. W jaki sposób ma mi to pomóc? Oczywiście, może masz rację, tylko nie wiem jak miałoby to być realizowane ściemniacz auta --> suwakowy --> diody.
Wraz z kolegą, który powoli kończy Elektronikę i Telekomunikację wykombinowaliśmy, że można zastosować układ na bazie NE555, a mianowicie lekko zmodyfikowany ten:

Z dzisiejszego przeglądania manual\'a od auta dowiedziałem się, że oryginalny dimmer ma zakres rezystancji od 0-10k Ohm\'ów.
Wraz z kolegą, który powoli kończy Elektronikę i Telekomunikację wykombinowaliśmy, że można zastosować układ na bazie NE555, a mianowicie lekko zmodyfikowany ten:

Z dzisiejszego przeglądania manual\'a od auta dowiedziałem się, że oryginalny dimmer ma zakres rezystancji od 0-10k Ohm\'ów.
Re: Ściemniacz diód led - realizacja w formie samochodowej
Sorry, że podbiję temat, ale żadnego specjalisty w tym zakresie nie ma, który mógłby mi jakoś pomóc?

mam nadzieje że pomogłem w tej kwestji
Miałem LEDy zamontowane do oświetlenia konsoli środkowej w passacie B4 (zamiast żarówek)
Fabryczny dimmer je ściemniał. Wsadź po prostu ukryty potencjometr do regulacji wstępnej jasności i dimmerem ściemniaj dalej :)
Fabryczny dimmer je ściemniał. Wsadź po prostu ukryty potencjometr do regulacji wstępnej jasności i dimmerem ściemniaj dalej :)
-
- Majsterkowicz
Też mam takie podświetlenie ale nie musiałem nic ściemniać, wg mnie wygląda dobrze :) Przynajmniej nie muszę nurkować pod panel żeby coś zobaczyć :D