Cyrkulacja powietrza
-
- Majsterkowicz
Cyrkulacja powietrza
Na początku z góry przepraszam jeżeli napisałem ten temat w złym dziale lecz niezabardzo wiedziałem gdzie go umieścić. Czy doradzi mi ktoś jak zrobić cyrkulację powietrza w takiej makiecie z pleksy ( sześcian) ? Mam do dyspozycji dwa wiatraczki na 12V , pytanie gdzie je zamontować aby była stała cyrkulacja? W którym miejscu je zamontować? W która stronę ma " dmuchać" powietrze? Dziękuję z góry za pomoc.
Re: Cyrkulacja powietrza
Ponieważ nic nie wiemy o makiecie, dam Ci dobrą radę: zamontuj tam gdzie trzeba.
Daj jakieś zdjęcie, rysunek, czy może dokładniejszy opis. Bez tego nikt Ci nic nie poradzi.
Daj jakieś zdjęcie, rysunek, czy może dokładniejszy opis. Bez tego nikt Ci nic nie poradzi.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
To jest ewidentna bezczelność!
-
- Majsterkowicz
Napisałem , że jest to zwykły sześcian z pleksy- składa się z 6 płyt, które są przyklejone do siebie i tworzą sześcian :)
I otrzymałeś też już odpowiedz ;) - zrób tak aby było dobrze ;)
Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka
-
- Majsterkowicz
A nie może mi nikt doradzić? :> myślałem o otworach na górnej ściance, i jeden wiatrak byłby skierowany właśnie w ich stronę ale niewiem co z drugim :)
Skoro ma być cyrkulacja to raczej jeden wpuszcza drugi wypuszcza..
Bo jak zrobisz tak jak piszesz to to lodówka będzie 

-
- Majsterkowicz
Tak ale co - jeden umieścić na dolnej ściance a drugi gdzie ? Bo z tym mam problem 😅
A na przeciwległych bokach?
-
- Majsterkowicz
I wiatraki miał by by być skierowane w strone siebie? A gdzie wtedy otwory?
No nie Jednym wdmuchujesz powietrze, drugim wyciągasz. Ewentualnie dwa wiatraki obok siebie a po przeciwnej stronie same otwory
-
- Majsterkowicz
Czyli wiatrak na lewej bocznej ściance wiejący " do wewnatrz" oraz wiatrak na prawej bocznej ściance wiejący również " do wewnątrz" oraz otwory na górnej ściance. Dobrze rozumiem?
Nie, wiatrak na lewej wiejący do wewnątrz i wiatrak na prawej wiejący na zewnątrz.
Ewentualnie dwa wiatraki na lewej ściance wiejące do wewnątrz i otwory wentylacyjne na prawej ściance
Ewentualnie dwa wiatraki na lewej ściance wiejące do wewnątrz i otwory wentylacyjne na prawej ściance
-
- Majsterkowicz
Chcąc to zoobrazować ma to wyglądać mniej wiecej tak : https://zapodaj.net/a16023574aa58.png.html ? Przepraszam za jakoś rysunku ale nie jestem mistrzem painta :D
Nie zrozumiałem nic z tego obrazka... spróbuj jeszcze raz. I wstaw na forum a nie na jakieś dziwne serwery, z których zniknie za miesiąc
-
- Majsterkowicz
Niewiem jak to dokładnie zoobrazować ... Ale czy ten rysunek jest bardziej czytelny? Wentylator nr 1 to ten na lewej bocznej ściance a wentylator nr 2 to ten na prawej bocznej ściance.

... a co za wentylatory masz?
-
- Majsterkowicz
Konkretnie to takie : https://botland.com.pl/wentylatory/3872 ... ewody.html
To dlaczego nie chcesz wyciąć otworów za wentylatorem na ściance?
-
- Majsterkowicz
Aha rozumiem bingo :D Czyli wyciąć tylko otwory za jednym i drugim wentylatorem? I zostawić je w takiej pozycji jak mówiłeś czyli - jeden na lewej ściance bocznej a drugi na prawej ściance bocznej?
No tak. O takim rozwiązaniu myślałem od początku
-
- Majsterkowicz
Dzięki wielkie , tak zrobię ;)