Załączanie awaryjnego zasilania

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
tarzinio
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 22 lut 2016, 20:02

Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: tarzinio » 23 wrz 2018, 21:58

Witam serdecznie.

Chce zrobić dla testów drzwi otwierane na kod lub kartę.
Wszystko ogarnąłem, ale zostaje jeden najważniejszy problem. Brak możliwości otwarcia drzwi w czasie braku prądu.

Jedynym rozwiązaniem jaki widzę tutaj to jakiś mechanizm załączających zasilanie awaryjne w razie braku prądu. Urządzenia jakie muszę wtedy zasilić to Arduino nano oraz rygiel elektromagnetyczny działający pod 12v. Jako backup prądu chciałbym wykorzystać ogniwa 18650 gdyż zmieściły by się w puszczę w ścianie gdzie siedzisko by Arduino i przekaźnik, jednak w ostateczności mógłbym użyć akumulatora żelowego, jednak tego nie mam jak ukryć.

Czy ktoś wie jak zbudować układ która załączy mi zasilanie awaryjne w czasie zaniku napięcia, oraz będzie kontrolować / ładować ogniwa /akumulator?.

Pozdrawiam.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


wchpikus
Młodszy majsterkowicz
Posty: 33
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: wchpikus » 23 wrz 2018, 22:37

Po co kombinujesz?
Zasilacz buforowy kosztuje 150zl z akumulatorem 7Ah 12V.

https://allegro.pl/zasilacz-buforowy-12 ... 71605.html#

https://allegro.pl/akumulator-zelowy-ag ... 65710.html

Po drugie jeśli padnie zasilanie, i tak nie otworzysz drzwi jak bedzie rygiel..zastosuj zwore elektromagnetyczna.

Nie jest tania, ale o wiele lepsza.

https://allegro.pl/zwora-elektromagnety ... 97950.html


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 782
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: ethanak » 24 wrz 2018, 08:45

tarzinio pisze:
23 wrz 2018, 21:58
Urządzenia jakie muszę wtedy zasilić to Arduino nano oraz rygiel elektromagnetyczny działający pod 12v.
wchpikus pisze: Po drugie jeśli padnie zasilanie, i tak nie otworzysz drzwi jak bedzie rygiel..zastosuj zwore elektromagnetyczna.
Możesz wyjaśnić, w jaki sposób brak zasilania 230V wpłynie na niemożliwość zadziałania zasilanego z akumulatora rygla?

BTW. przy zaniku zasilania zwora puszcza, prawda? I drzwi są cały czas otwarte? I każdy może wleźć do pomieszczenia? Czy może w czasie zaniku zasilania cały czas ma żreć prąd z akumulatora (na ile go wystarczy)? I taką zworę to można słabszym kopnięciem otworzyć...
Totalna bzdura!
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
wchpikus
Młodszy majsterkowicz
Posty: 33
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: wchpikus » 24 wrz 2018, 08:49

Do tego masz zasilacz buforowy..
Padnie zasilanie ( z buforowego tez) to rygiel masz zamkniety..zwora pozwoli wejsc..
Zalezy czego oczekujesz..jesli masz przy calkowitym zaniku zasilania miec zamkniete, zainstaluj zamek..

Wiesz co..instalowales takie zwory ze takie pierdoly gadasz?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 782
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: ethanak » 24 wrz 2018, 08:54

Więc twierdzisz, że zasilacz buforowy z akumulatorem 7 Ah zmieści się w puszce (takie jest założenie projektu, prawda?)...
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
gavron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 31
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: gavron » 24 wrz 2018, 15:50

Ja instalowałem... 16lat... Zgodzę się. Prawie każdą jestem w stanie otworzyć co prawda nie kopnięciem ale otworze.


Ps. Do autora ale mimo wszystko też poszedłbym w stronę bufora.


Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


wchpikus
Młodszy majsterkowicz
Posty: 33
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: wchpikus » 24 wrz 2018, 15:56

Gygiel tez z kopniaka rozwalisz..lub oscieznice, skrzydlo...
Autorowi chodzilo nir o wytrzymalosc a podtrzymanie...moze jakis silnik krokowy i zamek?

http://www.miwiurmet.pl/katalog_automat ... ndrem.html

Nie pobiera pradu tyle..15mA

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: Marhef » 24 wrz 2018, 16:12

A zamek taki, jak do zamka centralnego w samochodzie?
Chociaż... tu potrzeba dosyć dużej wydajności prądowej. Ale może autor znajdzie coś podobnego bardziej energooszczędnego? W przypadku awarii zasilania można ręcznie otworzyć ;)
gavron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 31
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: gavron » 24 wrz 2018, 17:39

W aucie masz siłowniki. A zamek jest normalny. ;)

Jedyne co tutaj pozostaje to rzeczywiście rygiel w ościeżnicy tylko domofonowym bo on podczas spoczynku nie jest w ogóle zasilany przez co akumulatory mogą żyć dłużej. Bałbym się bardziej sytuacji co będzie jeśli się zepsuje a nie braku prądu...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 451
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: Slawek » 26 wrz 2018, 10:23

Kolega @gavron wie co pisze, częśc się wymądrza, jak zwykle, zamek furtkowy to najlepsze w tym przypadku rozwiązanie, nie potrzebuje stałego zasilania więc nie rozładuje akumulatora.
https://logistsystem.pl/elektrozaczep-1 ... gLsb_D_BwE

A zepsuć to się może wszystko, nawet wkładka Gerdy do zamka, i co wtedy ? miałem taki przypadek, o rozwierceniu można zapomnieć, niestety trzeba poświęcić najtańszą szybę w oknie.

Pozdr
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 782
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: ethanak » 26 wrz 2018, 11:16

Ja tak w kwestii formalnej: Gerdę można rozwiercić, tylko nie każdy potrafi (informacja od znajomka policjanta, nie ręczę za prawdziwość).
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
gavron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 31
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Załączanie awaryjnego zasilania

Post autor: gavron » 26 wrz 2018, 14:56

Bardziej chodziło mi o to że prędzej spodziewałem się uszkodzenia mechanicznego zamka niż awarii pradu i wyładowania Aku do 0...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: