Włącznik diody na pilot po impulsie

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Qwerto12
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2018, 12:46

Włącznik diody na pilot po impulsie

Post autor: Qwerto12 » 17 lis 2018, 12:54

Witam jestem tu nowy i zaczynam zabawę z arduino. Mam problem napisałem program jak niżej i po naciśnięciu przycisku na pilocie zmienia mi się rezystancja poprzez czujnik podczerwieni którą steruję zapalanie diody, jednak po zwolnieniu przycisku sygnał gaśnie i program wyłącza diodę. Już trochę wariuje bo to jest pozornie tak proste jednak nie udaje mi się. Chce aby po sygnale z pilota dioda się zapalała a po ponownym kliknięciu gasła. Muszę jakoś zapisać aby nawet po zwolnieniu przycisku na pilocie pętla utrzymywała wysoki stan na wyjściu z dioda a po ponownym kliknięciu ją gasiła. Przepraszam bo wiem że dla wielu jest to tak banalne jednak początki zawsze są ciężkie :( Wrzucam czysty program bez moich nieudanych modyfikacji

Kod: Zaznacz cały

int odczytanaWartosc = 0; //Zmienna do przechowywania odczytu ADC
void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT); //Konfiguracja wyjść pod diodę LED
  digitalWrite(13, LOW);
  
}
 
void loop() {
  odczytanaWartosc = analogRead(A5);//Odczytanie wartości z ADC
 if (odczytanaWartosc < 860) {
     digitalWrite(13, HIGH);
     delay(500);
  }
  else {
    digitalWrite(13, LOW);
  }
  
}
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, 14:10 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: KODY PROGRAMU PROSZĘ UMIESZCZAĆ W ZNACZNIKACH [code][/code]

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


uzi18
Młodszy majsterkowicz
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Włącznik diody na pilot po impulsie

Post autor: uzi18 » 17 lis 2018, 17:05

co to. za. pilot? jak to masz podlaczone?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Qwerto12
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2018, 12:46

Re: Włącznik diody na pilot po impulsie

Post autor: Qwerto12 » 17 lis 2018, 20:05

Podłączone jest na pewno dobrze, teraz próbuję z biblioteką już IRremote. Jest wszystko podłączone jak tutorialach i nic nie daje informacji o rodzaju kodu :( może pilot jest zbyt kiepski to taki z zestawu do arduinoon moze być przyczyną odbiornik podczerwieni to VS1838B

Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: