Sprawdzeni Azjatyccy sprzedawcy z eBay.com
Sprawdzeni Azjatyccy sprzedawcy z eBay.com
Wiele z nas (w tym prezes Łukasz :) ) kupowało części do swoich "projektów Arduino" u azjatyckich sprzedawców na eBay.com.
Fajnie byłoby podzielić się tutaj wiedzą na temat sprawdzonych/odradzanych sprzedawców, czasów przesyłki lub innych smaczków na temat zakupów w Azji.
Fajnie byłoby podzielić się tutaj wiedzą na temat sprawdzonych/odradzanych sprzedawców, czasów przesyłki lub innych smaczków na temat zakupów w Azji.
Re: Sprawdzeni Azjatyccy sprzedawcy z eBay.com
O sprzedawców bym się raczej nie martwił - do tej pory nie przywiązywałem do tego większej wagi i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie doszło. Patrzę tylko na oceny danego użytkownika i zamawiam :)
Co do czasów przesyłki, to wahają się one od tygodnia do miesiąca. Najczęściej jest to około dwóch tygodni.
Co do czasów przesyłki, to wahają się one od tygodnia do miesiąca. Najczęściej jest to około dwóch tygodni.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Kilka razy zdarzyło mi się zamawiać na ebayu, nie tylko elektronikę. O ile ze sprzedawcami nigdy problemów nie miałem (większość miała po kilkanaście tysięcy pozytywnych transakcji) o tyle czas przesyłki może czasem dobić. Uzbrójcie się w cierpliwość i będzie dobrze ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Większość sprzedawców wysyła od razu, ale na granicy paczki potrafią długo leżakować :) Ale jak u nas coś kosztuje 40zł + przesyłka, a z Hong-Kongu można kupić to samo za 6zł (już z przesyłką), to czas przestaje grać rolę (no chyba, że coś jest potrzebne na jutro;)
Sam zrobiłem zapas LEDów i wszelakich rezystorów na jakieś 30lat za kwotę 22zł. Paczka wielkości zasilacza ATX praktycznie wypełniona po brzegi. Fakt, że szła ponad trzy tygodnie, ale za taką cenę? Drobiazg ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Ja miałem jedną niegroźną przygodę. Po miesiącu oczekiwania napisałem pytanie czy sprzedający wysłał paczkę. Okazało się, że nie wysłał - poprostu błąd. Przeprosił za pomyłkę i zaproponował zwrot pieniędzy lub wysyłkę produktu. Poprosiłem aby wysłał i po niecałych 3 tygodniach (łącznie po miesiącu i 3 tygodniach) dostałem paczkę. Bardzo mnie to ucieszyło bo już myślałem, że nie dostanę ani pieniędzy ani przesyłki :)
Ostatnio, po ponad 45 dniach oczekiwania założyłem spór na PayPalu, zwrócili bez problemu następnego dnia, kwota niewielka bo $0.99. Paczka przyszła po kolejnych ~10 dniach, gdzieś przeleżała. Tak czy siak po 40 dniach większość sprzedawców gwarantuje refund, a przez PayPal można bardzo łatwo odzyskać kasę, więc ryzyko jest minimalne.
No właśnie - to jest kolejna zaleta płacenia PayPalem :) W każdej chwili można założyć spór i jak sprzedawca nie ma dowodu, że wysłał paczkę, to PayPal zwraca kasę :)Maxik pisze:Ostatnio, po ponad 45 dniach oczekiwania założyłem spór na PayPalu
Jakiś gotowy zestaw upolowałeś, czy tak gromadziłeś przedmioty z 50 różnych aukcji? ;)Sarkazm pisze:Sam zrobiłem zapas LEDów i wszelakich rezystorów na jakieś 30lat za kwotę 22zł. Paczka wielkości zasilacza ATX praktycznie wypełniona po brzegi. Fakt, że szła ponad trzy tygodnie, ale za taką cenę? Drobiazg ;)
Dwa miesiące tem zamówiłem 10 przekaźników z hg po miesiącu oczekiwania dostałem mail od sprzedawcy w którym informował mnie o przechwyceniu paczki i odesłaniu przez kontrole celną w hg i proponował ponowne wysłanie lub zwrot pieniędzy wybrałem to drugi. Paczka doszła po 2 tygodniach ale musiałem fatygować się na poczte bo była rozdarta przez polskich celników. Sprzedawcy z ebaya są zazwyczaj są uczciwi i mam wrażenie że bardzo im zależy na pozytywnych opiniach. Z ebay zamówiłem 22 paczki z żadną prócz tej jednej nie miałem problemów. Jeśli chodzi o czs doręczenia paczki to w moim przypadku wachał się od 2 tygodni do 6.
Nie wiem czy to jakaś firma się wyprzedawała, czy kradzione chcieli szybko opchnąć:) Było wypisane co mają na handel i że ładują do kartonów jak leci. Liczyli sobie 7,49$ za karton. Stwierdziłem, że jak nawet 90% pójdzie do wydupczenia, to i tak się opłaci ;)Łukasz pisze: Jakiś gotowy zestaw upolowałeś, czy tak gromadziłeś przedmioty z 50 różnych aukcji? ;)
Sam bym kupił jakby dalej sprzedawali : )
Takie coś mają na Electropark.pl. Kilogram za 10 zł :DSarkazm pisze: Nie wiem czy to jakaś firma się wyprzedawała, czy kradzione chcieli szybko opchnąć:) Było wypisane co mają na handel i że ładują do kartonów jak leci. Liczyli sobie 7,49$ za karton. Stwierdziłem, że jak nawet 90% pójdzie do wydupczenia, to i tak się opłaci ;)
a jak wygląda proces płatności, czy są z tym jakieś problemy, ktoś ma sugestie jak to najlepiej zrobić; wirtualna karta np. eKarta w mBanku?
pozdrawiam
wachu
pozdrawiam
wachu
Ja płacę po prostu środkami z konta PayPal :) Mam też podpiętą jedną kartę kredytową, więc jak nie mam środków (lub mam ich za mało), pieniądze są ściągane z karty.wachu pisze:a jak wygląda proces płatności, czy są z tym jakieś problemy, ktoś ma sugestie jak to najlepiej zrobić; wirtualna karta np. eKarta w mBanku?
Problemów nigdy żadnych nie miałem. Kilka kliknięć i zapłacone.
WAŻNE - większość sprzedawców wysyła towar na adres przypisany do konta PayPal, więc upewnijcie się, że macie tam podany prawidłowy adres :)
W adresie lepiej usunąć polskie znaki, bo przeważnie są one źle drukowane na naklejkach naklejanych na paczki. Moje "Łukasz Więcek" dochodzi czasami jako "Lukasz Wiecek", czasami jako "%ukasz Wi#$cek", a czasami jako "ukasz wicek" ;) A że polskie znaki mam także w nazwie miasta i ulicy, czasami etykiety wyglądają naprawdę dziwnie ;)
U mnie z 6 paczek zamówionych 3 przyszły po 14 dniach solidnie zapakowane a resztę czekam jeszcze.
A różnice spore w cenach porównując z allegro.
A różnice spore w cenach porównując z allegro.
-
- Młodszy majsterkowicz
Jest kilku/kilkunastu pod wspólną nazwą buyincoins.com lub BiC. Zwróć uwagę na waluty, bo często jeden ma za np. 1 funta szterlinga, a drugi to samo za 1 dolara. Sporo zamawiałem od użytkownika hittime_hk, zawsze było OK. Z drugiej strony nie ograniczaj się sprzedawcami. Ja do Firefoxa dodałem wyszukiwarkę na eBayu z zaznaczonymi: Kup Teraz i bezpłatna wysyłka, to w zasadzie ogranicza wybór do Hong Kongu i Chin. Można porównać ceny i wybrać konkretną aukcję.
-
- Młodszy majsterkowicz
Dzięki za konkretną odpowiedź.Jeszcze ma jedno pytanie.Jak cena ma sie do jakości produktów. Czyli np dioda szybciej się spalają niż zwykle itp. ? Głównie mi chodzi o diody bo jeśli zrobię jakiś projekt w którym po ukończeniu będę miał utrudnione wymienianie diod to wolę zainwestować w rodzimy osprzęt.
Nie miej złudzeń że diody, które kupujesz po parę groszy, na miejscu, to inne diody niż te z ebaya. Wszystko, co tanie, idzie z kraju kwitnącego ryżu...
Pozatym diody sa dosc wytrzymałe przeciez.. mi sie jeszcze nigdy nie spaliła tak sama z siebie.
Dokładnie. Jeśli nie jest uwalona od razu, to przy odpowiednio dobranym rezystorze nic nie powinno się z nią stać.
Chyba, że bawisz się power LEDami, które ciągną po 300mA i nie przykręcisz ich do radiatora, to po dłuższej czy krótszej chwili też padnie, czego ostatnio doświadczyłem...
Chyba, że bawisz się power LEDami, które ciągną po 300mA i nie przykręcisz ich do radiatora, to po dłuższej czy krótszej chwili też padnie, czego ostatnio doświadczyłem...
Re: Sprawdzeni Azjatyccy sprzedawcy z eBaycom
A mi na 8 zamówień jakie tam złożyłem jedno nie przyszło i tam sprawę otworzyłem i z tego co tam pisze sprzedawca ma 20 dni na odpowiedzieć. Fakt to tylko 8 zł ale :) ale w końcu nie otrzymałem paczki.
A jak to u Was jak się zdarzyła taka sytuacja to oddali pieniądze czy nie ?
A jak to u Was jak się zdarzyła taka sytuacja to oddali pieniądze czy nie ?
Pisałem wyżej, wystarczyło założyć spór na PayPalu, pieniądze wróciły w ciągu dnia lub dwóch.
e_goto - ok. Przetwornica doszła w 11dni.