Licznik Kliknięć

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 3 cze 2019, 20:45

Witam, jestem nowy więc wypadało by się przedstawić, mam 19 lat kończę LO lubię elektrykę, informatykę oraz elektronikę, to tyle we wstępie. Potrzebował bym pomocy, chciałbym zrobić jak najbardziej prosty układ (najlepiej zasilany z 12V) działający na zasadzie mniej więcej takiej:

np 3 razy klikam przycisk mono stabilny (dzwonkowy) i załącza mi przekaźnik, coś na zasadzie odpowiednio połączonych styków w przekaźniku, jeśli je podłączymy odpowiednio to po podaniu krótkiego impulsu zostaje załączony do czasu odłączenia zasilania. Chciałbym uzyskać taki sam efekt tylko w przypadku ,,wielu kliku" nie gra dla mnie roli np że będą potrzebne 4 przekaźniki, nie chciałbym do tego zaprzęgać arduino ani esp8266 ewentualnie timer555 jeśli była by taka konieczność :D Dziękuję za pomoc z góry oraz pozdrawiam Michał

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: Oscyloskop » 3 cze 2019, 20:59

Układy TTL serii UCY74xxx znasz? Znasz teorię układów logicznych i bramek?
Nie chcesz programowalnych układów, okej.. to może tak bardziej manualna cyfrówka?
Znajdź sobie w sieci książkę pod tytułem: Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - Technika Cyfrowa.
Tak to wygląda:
352x500.jpg
Najlepiej w formie papierowej... E-booki i PDF na ekranie ciężko się czyta, a treści z papieru łatwiej trafiają do głowy. Naprawdę potężna książka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 3 cze 2019, 21:27

Niestety nie znam tych układów, czyli na timerze albo na przekaźnikach nie zrobię tego
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 3 cze 2019, 22:48

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2626964.html

najprościej jednak na mikrokontrolerze, ewentualnie licznik cyfrowy

Jakieś sensowne zastosowanie dla twojego układu?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 3 cze 2019, 23:27

Szczerze mówiąc to układ ten ma służyć jako zabezpieczenie zapłonu, 3 krotne wciśnięcie przycisku i dopiero włączenie zapłonu
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1137
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: Marhef » 4 cze 2019, 06:49

Możesz to zrobić na liczniku (CD4040? CD4024? - przykładowe liczniki, jakie znam).
Dodajesz do tego eliminację drgań styków przycisku.
Jeszcze musisz zadbać o reset, żeby na przykład nie było przypadku, że naciśniesz dwa razy i po trzech godzinach trzeci raz. I zabezpieczenie nie zadziała.
I pamiętaj o odpowiednim filtrowaniu - samochód (motocykl?) jest bardzo niesprzyjającym środowiskiem dla elektroniki.

Ten temat z elektrody... też zadziała. Ale po co komplikować?
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 4 cze 2019, 07:18

Kojarzy mi się to z projektami typu otwieranie drzwi przez stukanie w nie tajnym kodem. Mógłbyś z takiego czegoś właśnie skorzystać - zamiast mikrofonu przycisk, a zamiast serwo/silniczka przekaźnik.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: vanessa » 4 cze 2019, 11:45

Da się zrobić na przekaźnikach. Pomocne będą też kondensatory do chwilowego podtrzymania stanu.
miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 4 cze 2019, 12:03

vanessa pisze:
4 cze 2019, 11:45
Da się zrobić na przekaźnikach. Pomocne będą też kondensatory do chwilowego podtrzymania stanu.
Mogła byś przybliżyć mi to jakoś, wydaje mi się że jest to do zrobienia na przekaźnikach ale nie do końca wiem jak
vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: vanessa » 4 cze 2019, 13:22

"Ryby" ci nie dam, ale wędkę już tak. Zaczynasz od dobrania kondensatora do przekaźnika tak aby po naciśnięciu i puszczeniu przycisku został przez chwilę w pozycji załącz. W tym momencie styki NO zwierają się i tymczasowe naciśnięciu przycisku ładuje drugi kondensator. Możesz ustawić ich w kaskadzie ile chcesz. Ostatni przekaźnik łączy wszystkie do napięcia podtrzymującego i masz już zamierzony efekt. System na 100 % łatwo zrobisz na przekaźnikach posiadających dwie pary styków NO i NC.
Może na mniejszej ilości styków też się da ale trzeba mocniej pomyśleć, a dla mnie jest za gorąco abym taki wysiłek robił.

W dawnych czasach robiłem podobne analogowe sterowanie.
miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 4 cze 2019, 16:56

Mając taki przekaźnik jak w załączniku wiem że jeśli połączę nóżkę 5 z 2, a pod zacisk numer 4 podłącze masę, pod pin nr3 podłączę +12V, to chwilowe zwarcie 3 i 5 zostawi przekaźnik w stanie załączonym ( jest to przekaźnik normalnie otwarty)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 7 cze 2019, 07:27

to sa jakies samochodowe przekazniki?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 7 cze 2019, 09:32

Tak, najzwyklejszy samochodowy przekaźnik
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 7 cze 2019, 11:01

marne szanse aby na tym przekaźniku to osiągnąć

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 7 cze 2019, 11:10

Na np 5 takich też lipa co ?
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 7 cze 2019, 11:15

za malo stykow maja, musialbys laczyc je podwojnie, a czemu sie bronisz przed tym arduino? moglbys uzyc malego. modulu plus modulu przekaznika i tyle

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: vanessa » 7 cze 2019, 11:26

Do wykonania nawet na tych przekaźnikach co mają 1 styk NO. Ale będą potrzebne dodatkowe diody do przekaźnika.
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 7 cze 2019, 11:48

przyklad schematu?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 7 cze 2019, 15:30

Nie chciał bym wkładać arduino do zapłonu w samochodzie tylko i wyłącznie dla tego, było by to nie zawodne ? Żeby nie było, że w czasie jazdy się zresetuje, oraz sam średnio potrafię kod sklecić do tego, chyba że ktoś sensownie odpowie z doświadczenia że się nie będzie resetować i pomógł by mi z kodem :/ dziękuję za pomoc wszystkim
vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: vanessa » 7 cze 2019, 17:27

Wszystko do rączki.
Proszę, diody zbędne ale parę rezystorków i kondensatorów się przyda.
Na ostatnim przekaźniku trzeba dorobić zatrzask. I nie piszczie że nie będzie działać.
Przy odpowiednim doborze kondensatorów C1, C2,C3 rezystory R1,R2,R3 przy przekaźnikach są zbędne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: Oscyloskop » 10 cze 2019, 16:15

vanessa pisze:
7 cze 2019, 17:27
Wszystko do rączki.
Proszę, diody zbędne ale parę rezystorków i kondensatorów się przyda.
Na ostatnim przekaźniku trzeba dorobić zatrzask. I nie piszczie że nie będzie działać.
Przy odpowiednim doborze kondensatorów C1, C2,C3 rezystory R1,R2,R3 przy przekaźnikach są zbędne.
Zrobiłem symulację twojego układu. Wniosek jeden. To nie działa.

Opisz zasadę działania tego układu, wartości elementów C i R... bo to nie działa.
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: Oscyloskop » 10 cze 2019, 16:21

Daring Allis-Borwo.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miko1282
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 3 cze 2019, 20:38

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: miko1282 » 10 cze 2019, 18:12

Może się mylę ale czy te kondensatory nie powinny mieć około 2000uF ?
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: uzi18 » 10 cze 2019, 18:20

symulowalem. dla 4000-9000uF i slabo to wychodzi

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Licznik Kliknięć

Post autor: vanessa » 10 cze 2019, 19:37

Wartości R,C nie poddam bo nie znam.
Zresztą jest dużo zmiennych. Opór cewki, indukcyjność, napięcie przy którym już elektromagnes puszcza.

Jedyny przekaźnik który mam pod ręką na kondensatorze 1000u trzymany jest ok 1,5 sek. Tak więc nie przesadzajcie.
Do symulacji nic nie mam ale zaraz przemyślę to jeszcze raz.
Powinno działać.
Możesz usprawnić układ poprzez dołączenie jeszcze jednego kondensatora na cewce pierwszego przekaźnika.
Układ jest tylko dla teorii.
W życiu bym tego tak nigdy nie zbudował.
W rzeczywistości trzeba jeszcze dołączyć diody na przekaźnikach dla bezpieczeństwa. A to już wychodzi bardzo dużo elementów dodatkowych. Przekaźniki samochodowe są również z trzema stykami i osobiście bym na takich zbudował układ.

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: